Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Μόλις οι βλαστοί της φασολιάς αναπτυχθούν, ο γεωργός μπήγει δίπλα σε κάθε φυτό ένα καλάμι που φτάνει μέχρι και τα τρία μέτρα. Τα καλάμια...
Απάντηση: Το φασόλι αγαπά το νερό, γι’ αυτό τα ποτίσματα γίνονται τακτικά και άφθονα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά την περίοδο της ανθ...
Απάντηση: Το φασόλι είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και στην παγωνιά γι’ αυτό καλλιεργείται την άνοιξη. Βέβαια το πότε ακριβώς εξαρτάται από το μικρο...
Απάντηση: Έχει μικρά άνθη που φέρονται σε μασχαλείες ταξιανθίες ανά 2- 6 . Το χρώμα των άνθεων είναι λευκό, υποκίτρινο. Η γονιμοποίηση στο φασόλι γ...
Απάντηση: Οι συνηθέστερες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την καλλιέργεια είναι 1)Πύθιο (Pythium spp.) 2)Ξηρή σήψη των ριζών από φουζάριο...
Απάντηση: Η κύρια ρίζα του φυτού φτάνει τα 50-60 εκ ενώ οι πολυάριθμες δυτερεύουσες ρίζες 20-30 εκ. Στη ρίζα του φυτού συμβιώνει το αζωτοβακτήριο B...
Απάντηση: Η άρδευση πρέπει να γίνεται σε όλη την περίοδο του βιολογικού κύκλου του φυτού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το στάδιο της ανθοφορία...
Απάντηση: Το φασόλι πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά στον αγρό γίνεται όταν έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Με πυκνή σπορά έχουμε καλύτερη απ...
Απάντηση: Η υποστύλωση των φυτών γίνεται με καλάμια και πασσάλους στις αναρριχώμενες ποικιλίες.Τα καλάμια δένονται στην κορυφή τους συνήθως ανά τέσ...
Απάντηση: Τα φύλλα είναι τρίλοβα ή πεντάλοβα, σύνθετα χνουδωτά με μεγάλους μίσχους.
 

Ζιζανιοκτονία φασολιας

Με την εφαρμογή κάποιου προφυτρωτικού ζιζανιοκτόνου στο έδαφος μπορούν να ελεγχθούν τα ετήσια αγρωστώδη ζιζάνια. Στις όψιμες καλλιέργειες τα πλατύφυλλα ζιζάνια ανταγωνίζονται τα φυτά και χρησιμοποιούνται μεταφυτρωτικά ζιζανιοκόνα σαν συμπληρωματικό μέτρο αντιμετώπισης..Η κατεργασία του εδάφους θα πρέπει να γίνει προσεκτικά για αποφυγή καταστροφής των επιφανειακών ριζών.Τα πιο διαδεδομένα ζιζάνια της καλλιέργειας είναι η αγριοντοματιά (Solanum nigrum), ο τάτουλας (Datura stramoniym), η αγριοπιπε

ριά (Polygonum persicaria), η λουβουδιά (Chenopodium album) και η γκαλισόνγκα (Galisonga parviflora).
Σχετικές ερωτήσεις
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους των φασολιών απευθείας στο χώμα. Το βάθος σποράς θα είναι 1 με 1,5 εκατοστά. Η ιδανική θερμοκρασία τ...
ταματήστε το πότισμα όταν οι πρώτοι καρποί αρχίσουν να ξεραίνονται. Τα φασόλια είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν τα φασόλια αποκτήσουν τ...
Για το φύτρωμα του φυτού απαιτούνται 8 με 10 μέρες ενώ σε περίπου τρεις εβδομάδες ο βλαστός έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να γίνει το πρώτο...
Η σπορά φασολιού γίνεται ως εξής: 1-4 σπόροι ανά γραμμάριο 1500-2500 φυτά ανά στρέμμα 8-12 κιλά σπόρου ανά στρέμμα 30...
Από τον Σεπτέμβριο και όταν πια ο λοβός της φασολιάς έχει χάσει το πράσινο χρώμα του και έχει αρχίσει να ξεραίνεται, κόβεται ο βλαστός το...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης
Απάντηση:
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους των φασολιών απευθείας στο χώμα. Το βάθος σποράς θα είναι 1 με 1,5 εκατοστά. Η ιδανική θερμοκρασία του εδάφους είναι μεταξύ 21 και 32 βαθμούς Κελσίου. Η απόσταση σποράς θα πρέπει να είναι 8 με 10 εκατοστά. Τα φασόλια θα βλαστήσουν σε 8 με 16 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του εδάφους. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ταματήστε το πότισμα όταν οι πρώτοι καρποί αρχίσουν να ξεραίνονται. Τα φασόλια είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν τα φασόλια αποκτήσουν το κιτρινωπό χρώμα που έχουν τα στάχυα. Ξεριζώστε το φυτό και κρεμάστε τα για να ξεραθούν. Αφαιρέστε τα φασόλια από τη θήκη τους όταν αυτές έχουν ξεραθεί εντελώς. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Για το φύτρωμα του φυτού απαιτούνται 8 με 10 μέρες ενώ σε περίπου τρεις εβδομάδες ο βλαστός έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να γίνει το πρώτο τσάπισμα. Το τσάπισμα είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των αγριόχορτων, όπως επίσης και το σκάλισμα που εμποδίζει την εξάτμιση της υγρασίας. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η σπορά φασολιού γίνεται ως εξής: 1-4 σπόροι ανά γραμμάριο 1500-2500 φυτά ανά στρέμμα 8-12 κιλά σπόρου ανά στρέμμα 30-40 εκ. μεταξύ των γραμμών & 5-10 εκ. μεταξύ των φυτών http://www.agrogen.gr/index.php? option=com_virtuemart&view=category&virtuemart_cat egory_id=69 Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Από τον Σεπτέμβριο και όταν πια ο λοβός της φασολιάς έχει χάσει το πράσινο χρώμα του και έχει αρχίσει να ξεραίνεται, κόβεται ο βλαστός του φυτού από το ύψος που βγαίνει από το χώμα. Εκεί θα αφεθούν οι φασολιές ώστε να ξεραθεί ο καρπός τους και στη συνέχεια να μαζευτεί. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μόλις οι βλαστοί της φασολιάς αναπτυχθούν, ο γεωργός μπήγει δίπλα σε κάθε φυτό ένα καλάμι που φτάνει μέχρι και τα τρία μέτρα. Τα καλάμια στη συνέχεια δένονται στην κορυφή τους, συνήθως ανά τέσσερα, ώστε να στερεωθούν καλύτερα. Πάνω στα καλάμια θα αρχίσουν πλέον να τυλίγονται και να αναπτύσσονται οι φασολιές. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το φασόλι αγαπά το νερό, γι’ αυτό τα ποτίσματα γίνονται τακτικά και άφθονα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας το πότισμα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή για να μην πέσουν τα άνθη είτε από την υπερβολική υγρασία είτε από την έλλειψη νερού. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το φασόλι είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και στην παγωνιά γι’ αυτό καλλιεργείται την άνοιξη. Βέβαια το πότε ακριβώς εξαρτάται από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Στην Καστοριά και στις Πρέσπες η σπορά ξεκινάει από τον Απρίλιο και φτάνει μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Έχει μικρά άνθη που φέρονται σε μασχαλείες ταξιανθίες ανά 2- 6 . Το χρώμα των άνθεων είναι λευκό, υποκίτρινο. Η γονιμοποίηση στο φασόλι γίνεται κυρίως με αυτογονιμοποίηση. Στις νάνες ποικιλίες η άνθηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 20 ημέρες ενώ στις αναρριχώμενες διαρκεί περισσότερο Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι συνηθέστερες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την καλλιέργεια είναι 1)Πύθιο (Pythium spp.) 2)Ξηρή σήψη των ριζών από φουζάριο (Fusarium solani f.sp. phaseoli) 3)Αδρομύκωση (Fusarium oxysporum f.sp. phaseoli, Verticillium dahiliae) 4)Σκωρίαση (Uromyces appendiculaus) 5) Ωίδιο (Erysiphe pisi) 6) Βοτρύτης (Botrytis cinerea) Η αντιμετώπισή τους γίνεται με χρήση χημικών ουσιών. Μέτρα, όπως, επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών σε ασθένειες, συγκαλλιέργεια του φασολιού με φυτά μη-ξενιστέ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η κύρια ρίζα του φυτού φτάνει τα 50-60 εκ ενώ οι πολυάριθμες δυτερεύουσες ρίζες 20-30 εκ. Στη ρίζα του φυτού συμβιώνει το αζωτοβακτήριο Bacterium radicicola και δεσμέυει το ατμοσφαιρικό άζωτο. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η άρδευση πρέπει να γίνεται σε όλη την περίοδο του βιολογικού κύκλου του φυτού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το στάδιο της ανθοφορίας ώστε να μην έχουμε ανθόρροια από υπερβολική υγρασία ή έλλειψης νερού. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το φασόλι πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά στον αγρό γίνεται όταν έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Με πυκνή σπορά έχουμε καλύτερη απόδοση. Συνήθως απαιτείται σπόρος 5-12 κιλά / στρέμμα ανάλογα με την ποικιλία. Πριν τη σπορά χρειάζεται να έχει προηγηθεί καλή κατεργασία εδάφους και να υπάρχει επαρκής υγρασία. Στις νάνες ποικιλίες , το φασόλι σπέρνεται σε γραμμές που απέχουν 30-60 εκατοστά μεταξύ τους και 15-25 εκ πάνω στη γραμμή. Στις αναρριχώμενες ποικιλίες οι αποστάσεις μεταξύ των γραμ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η υποστύλωση των φυτών γίνεται με καλάμια και πασσάλους στις αναρριχώμενες ποικιλίες.Τα καλάμια δένονται στην κορυφή τους συνήθως ανά τέσσερα ώστε να στερεώνονται καλύτερα. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα φύλλα είναι τρίλοβα ή πεντάλοβα, σύνθετα χνουδωτά με μεγάλους μίσχους. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ο καρπός του φασολιού έχει μήκος 8-20 εκ και πλάτος 0,6-2 εκατοστά. Είναι λοβός, πράσινου χρώματος και περιέχει 4-9 σπόρους. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το φυτό έχει μικρής διάρκειας βιολογικό κύκλο και γι' αυτό έχει μέτριες απαιτήσεις σε λίπανση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προτιμώνται λιπάσματα που απελευθερώνουν γρήγορα τα θρεπτικά τους στοιχεία (πχ νιτρικές μορφές αζώτου). Η λίπανση πρέπει να γίνεται με γνώμονα την οργανική ουσία και γονιμότητα του εδάφους. Συνήθως απαιτείται 5-15 kg N, 15-20 kg υπερφωσφορικού και 10-20 kg θειικού καλίου. Το λίπασμα δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το σπόρο και θα πρέπει να τοποθετηθεί 5 εκ κάτω απ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι ποικιλίες φασολιού χωρίζονται ανάλογα με το μήκος του βλαστού σε α) νάνες (ύψος 30-60εκ) β) αναρριχώμενες (λεπτός βλαστός, με μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα που μπορεί να φτάσουν τα 2 μέτρα) γ) ημιαναρριχώμενες (βλαστός μέσου μήκους) Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το φασόλι είναι ετήσιο φυτό και κατάγεται από την Αμερική απ' όπου και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη τον 17 αιώνα. Ανήκει στο γένος Phaseolus, της οικογένειας Leguminosae. Τα σπουδαιότερα καλλιεργούμενα είδη είναι τα Phaseolus vulgaris, PhaseolusLunatus, Phaseolus coccineus. Ρίζα Η κύρια ρίζα του φυτού φτάνει τα 50-60 εκ ενώ οι πολυάριθμες δυτερεύουσες ρίζες 20-30 εκ. Στη ρίζα του φυτού συμβιώνει το αζωτοβακτήριο Bacterium radicicola και δεσμέυει το ατμοσφαιρικό άζωτο. Βλαστός Οι ποικι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ο σπόρος των ξηρών φασολιών αποθηκεύεται στους 5-10 C και σχετική υγρασία 40-50% για περίοδο περίπου 6-10 μηνών. Αν η περιεκτικότητα του σπόρου σε νερό είναι κάτω του 14% τότε η σχετική υγρασία της αποθήκης πρέπει να είναι 70%. Για αύξηση της υγρασίας των σπόρων προς την αποφυγή διάρρηξης των περιβλημάτων κατά την αποθήκευση και διακίνηση. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι ποικιλίες καττάσσονται ανάλογα με τον τύπο βλαστικής ανάπτυξης, τα χαρακτηριστικά του λοβού και του σπόρου και τέλος τον τρόπο κατανάλωσης. Για νωπό φασολάκι χρησιμοποιούνται διάφοροι γενότυποι που εισάγονται από το εξωτερικό. Καλλιεργούνται όμως και παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες όπως τα μπουρμπούνια, τα καναρίνια κ.α. Για κονσερβοποίηση χρησιμοποιούνται ποικιλίες με λευκούς σπόρους. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Θερμοκρασίες κάτω από 15 C είναι βλαβερές για το φυτό καθώς δεν αντέχει στον παγετό. Άριστη θερμοκρασία εδάφους για σπορά είναι 26-27 C. Οι σπόροι δεν μπορούν να φυτρώσουν με θερμοκρασία εδάφους κάτω από 12 C. Για την ανάπτυξη φυτού άριστες θερμοκρασίες είναι 21-26 C Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα προκαλείται ανθορροια. Με τέτοιες συνθήκες επηρεάζεται αρνητικά και η γονιμοποίηση των φυτών (ατελή γονιμοποίηση) με αποτέλεσμα τη δημιουργία παραμορφωμένων λοβών... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Συνήθως κάνουμε άμεση σπορά τον Απρίλιο, Μαϊο. Καλό είναι να μουσκεύουμε τους σπόρους για περίπου 4 ώρες πριν την σπορά. Κάποιοι τα βάζουν και από το προηγούμενο βράδυ. Συγκομιδή των φρέσκων 70+ ημέρες μετά την σπορά. Συγκομιδή των ξερών 100+ ημέρες μετά την σπορά. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-29 C Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιος-Αύγουστος Βάθος φύτευσης: 2.5-5 εκατοστά αναλόγως το μέγεθος του σπόρου. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά. Ημέρες βλάστησης: 4-10 Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20-30 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση. Ωρίμανση ξερών: 95-125 ημέρες μετά την μεταφ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η εποχή της σποράς Το φασόλι είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και στην παγωνιά γιʼ αυτό καλλιεργείται την άνοιξη. Βέβαια το πότε ακριβώς εξαρτάται από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Στην Καστοριά και στις Πρέσπες η σπορά ξεκινάει από τον Απρίλιο και φτάνει μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Η σπορά Γίνεται κατά γραμμές, όπου σε διαστήματα που κυμαίνονται από 40 έως 60 πόντους, ο γεωργός ρίχνει 3 σπόρους σε κάθε λακκάκι. Στη συνέχεια, οι σπόροι σκεπάζονται. Τσάπισμα και σκάλισμα Για το φύτρω... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-29 C Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιος-Αύγουστος Βάθος φύτευσης: 2.5-5 εκατοστά αναλόγως το μέγεθος του σπόρου. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά. Ημέρες βλάστησης: 4-10 Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20-30 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση. Ωρίμανση φρέσκων: 50-95 ημέρες μετά την μετα... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-29 C Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιος-Αύγουστος Βάθος φύτευσης: 2.5-5 εκατοστά αναλόγως το μέγεθος του σπόρου. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά. Ημέρες βλάστησης: 5-10 Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20-30 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση. Ωρίμανση φρέσκων: 50-95 ημέρες μετά την μετα... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
poso paragogi ana strema exoun ta fasolia? Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
καθε ποτε ποτιζουμε τα πρασινα φασολακια ? Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Έχουμε ήδη αναφερθεί στην προετοιμασία των κονδυλωμάτων οπότε δε θα τα επαναλάβουμε. Το χώμα θα πρέπει να είναι αφράτο και μαλακό. Σπέρνω πατάτες σε μπαλκόνι ή ταράτσα Στο μπαλκόνι ή την ταράτσα, τα πράγματα είναι απλά. Για κάθε πατατιά, θα πρέπει να έχετε μία σχετικά μεγάλη γλάστρα. Για χώμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομποστοποιημένο οργανικό προϊόν φυτικής προέλευσης, όπως το ILI από τη Bioterr (τελευταία φορά το αγόρασα 4 Ευρώ τα 70 λίτρα). Μη χρησιμοποιήσετε απλό φυτόχωμα, δεν κά... Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 145 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: