Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: στέβια ή αλλιώς Stevia Rebaudiana είναι ένας μικρός θάμνος με μεγάλη διάρκεια ζωής και ανήκει στο είδος των Συνθέτων μαζί με το μαρούλι, ...
Απάντηση: Η τσουκνίδα είναι πολύτιμο φυτό. Καλυτερεύει το έδαφος, όπου φύεται. Περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ...
Απάντηση: Το κυπαρίσσι Έχει στυπτικές και ψυκτικές ιδιό­τητες, και τα φύλλα του, όταν πίνονται μαζί με γλυκό κρασί και λίγη σμύρνα, ωφελούν τις κα...
Απάντηση: Εξαρτάται απο την ποικιλία...για παράδειγμα σε κλίμα κορινθιακής σταφίδας χρειάζεται βραχύ κλάδεμα δηλαδή αφαιρείς την κλιματίδα κρατώντα...
Απάντηση: αυτήν την εποχή.
Απάντηση: δες εδω http://kalliergo.gr/ home-kalliergo/ printblog.html? index_php? view=article&id=185& tmpl=component&print =1
Απάντηση: γιατι δεν βλεπω τις απαντησεις αλλον ?
Απάντηση: Φυτευεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό.
Απάντηση: Το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι, ο πιο επικίνδυνος εχθρός των φοινικοειδών, με την επιστημονική ονομασία: Rhynchophorus ferrugineus, εχει μή...
Απάντηση: www.elle.gr › ELLE › DECO › Do it yourself‎ Θυμάρι: Καλλιεργείται από σπόρους την άνοιξη και έχει ανάγκη από ξηρό χώμα. ... Ρίγανη: Έχει...
 

τσουκνιδα ιδιοτητες?

Το φαρμακευτικό σκεύασμα αποτελείται από τα στεγνωμένα φύλλα, τα άνθη και τις ρίζες της Τσουκνίδας, η οποία είναι ένα πολυετές φυτό, ευρέως διαδεδομένο κοντά στις κατοικίες των ανθρώπων και στα νιτρώδη εδάφη. Όπως γράφει ο άγγλος βοτανολόγος του 17-αιώνα, Κουλπεπέρ στο πιο δημοφιλές βοτανολογικό βιβλίο όλων των εποχών, “οι τρίχες τις που κεντρίζουν και φέρνουν φαγούρα δεν χρειάζονται περιγραφή,- αυτές μπορεί να τις βρούμε και στο πιο βαθύ σκοτάδι, μέσων της αφής”. Η Τσουκνίδα έχει ίσιο κορμό που

φτάνει μέχρι 1 μ. ύψος, φύλλα ωοειδή με πριονωτά χείλη που βγαίνουν αντίθετα το ένα από το άλλο στον κορμό. Τα φύλλα και ο κορμός της είναι σκεπασμένα με καυτερές τρίχες,- τα άνθη της είναι μικροσκοπικά πράσινα χωρισμένα σ΄ αρσενικά και θηλυκά σε ξεχωριστά φυτά, και βγαίνουν το καλοκαίρι σε τσαμπιά που κρέμονται μεγαλύτερα από την ουρά των φύλλων. Είναι γνωστή και με τα ονόματα: ακαληφή, ούρτικη, ατσικνίδα κ.ά. Ο Ιπποκράτης (460 – 375 π.Χ.) αριθμεί την Τσουκνίδα ανάμεσα στα φυτά “πανάκεια” (

που κάνουν για όλες τις ασθένειες) και σήμερα ύστερα από 2 500 χρόνια κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει γι αυτό, η Τσουκνίδα είναι από τα πιο θαυματουργά και χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά, που δεν χρειάζεται να ψάξουμε στην άκρη του κόσμου για να τα βρούμε και η χρήση της πέρα από την ευεργετική δράση δεν παρουσιάζει καμιά παρενέργεια, ανεξάρτητα από την δόση χρήσεως της. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Τα φύλλα τις Τσουκνίδας περιέχουν αμμωνία, οξικό οξύ, φορμικό οξύ, γλουκονικές και αντιβιοτικές ουσίες, χλωροφύλλη, καροτίνες, βιταμίνες Β-2, προβιταμίνη Α (πιο πολύ από το Καρότο), βιταμίνη C (πιο πολύ από το Φραγκοστάφυλλο) και βιταμίνη Κ, πατοτενικό οξύ, ποτασικά άλατα, σίδηρο, πυρίτιο κ.ά. Περιέχει επίσης ασετιλκολίνη, ισταμίνη και σεροτονίνη (η επιρροή της ασετιλκολίνης και ισταμίνης στη δράση του σκευάσματος είναι μικρή). Έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες, ελέγχει τις αιμορραγίες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες, αυξάνει την αιμογλομπίνη, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τις πηκτικές ουσίες του αίματος και ολίγον κατεβάζει την πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Χάρη σ΄αυτές τις ιδιότητες χρησιμοποιείται εσωτερικά για τις αναιμίες, τις αιμορραγίες (ειδικά της ουρήθρας), την διάρροια (ακόμα και αυτής της χολέρας), τα υπερβολικά έμμηνα, αιμορροΐδες, ρευματισμό, ποδάγρα και ασθένειες του δέρματος (ειδικά στο έκζεμα), επίσης αυξάνει το γάλα στις θηλάζουσες μητέρες. Συνιστάται σαν ελαφρύ διουρητικό στα οιδήματα (πρηξίματα), στους ερεθισμούς των ουροφόρων οδών (νεφρών και ουρήθρας), και στο ρευματισμό. Είναι χρήσιμη επίσης και στις ασθένειες του συκωτιού και της χολής, φυματίωση, αρτηριοσκλήρυνση και δυσλειτουργίες του μεταβολισμού. Το αφέψημα σπόρων της Τσουκνίδας είναι ένα καλό καθαρτικό μέσο ενάντια στην δυσκιλιότητα ωφειλώμενη σε δυσλειτουργία του συκωτιού και της χολής, συνδιάζεται καλά για αυτό το σκοπό με μουστάκια Καλαμποκιού. Το έγχυμα ή αφέψημα του φυτού παίρνεται στην γαστρίτιδα με υπερέκκριση πεπτικών υγρών. Είναι γνωστή σαν φυτό με πολλές βιταμίνες, γ΄ αυτό συνιστάται υπό μορφή τσαγιού όταν ο οργανισμός έχει ανάγκη για βιταμίνες. Οι τρυφερές Τσουκνίδες μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν ζαρζαβατικά στις σαλάτες για την αύξηση και ρύθμιση της λειτουργίας των εντέρων, και στις αναιμίες. Στα αδύνατα παιδιά με καθυστέρηση ανάπτυξης συνιστάται να πίνουν χυμό Τσουκνίδας ανεμιγμένο με χυμό Καρότου σε ποσοστό 1 : 3. Το έγχυμα και ο χυμός του φυτού βελτιώνουν την λειτουργία των νεφρών και δρα σαν διουρητικό και αντιφλεγμονώδες μέσο στις παθήσεις των νεφρών και τις ουρήθρας και σε περιπτώσεις κατακράτησης ούρων. Για τις πέτρες στα νεφρά συνιστάται να πίνεται έγχυμα σπόρων, ενώ σε περιπτώσεις κατακράτησης ούρων συνιστάται να πίνεται αφέψημα ριζών Τσουκνίδας. Σε περιπτώσεις αιματουρίας συνιστάται έγχυμα φύλλων από ½ ποτηριού πρωί και βράδυ και φρέσκος χυμός από 1 κουταλάκι του καφέ, 3 φορές την ημέρα. Το τσάι των φύλλων και τα φρέσκα φύλλα με μέλι παρουσιάζουν καλή αποχρεμπτική δράση στο βήχα, βρογχίτιδα, δύσπνοια, πνευμονία, φυματίωση και σε περιπτώσεις αιμοπτησίας. Κρασί φύλλων Τσουκνίδας (1:3) παίρνεται από 1 κουτάλι φαγ. για τον βήχα, βρογχίτιδα και πλευρίτιδα. Έγχυμα και χυμός του φυτού δρα σαν ηρεμιστικό μέσο στις νευρικές διαταραχές, επιληψία, υστερία και σπασμούς. Στις αιμορραγίες από την μύτη τοποθετείται στην μύτη μια γάζα μουσκεμένη με τον φρέσκο χυμό του φυτού. Σε περιπτώσεις κατακράτησης ούρων σαν ισχυρό διουρητικό μέσο συνιστάται να πίνεται αφέψημα φύλλων με μέλι. Σε περιπτώσεις κακοηθών εξογκωμάτων συνιστάται να γίνονται πλύσεις με το αφέψημα των φύλλων, ρίζας, φρέσκου χυμού και να παίρνεται εσωτερικά. Συνδυάζεται πιο καλά γι αυτό το σκοπό αφέψημα ριζών Τσουκνίδας με έγχυμα Χελιδονιού, 3 φορές την ημέρα μετά από το φαγητό. Στην Τσουκνίδα έχουν ανακαλυφθεί δραστικές βιολογικές ουσίες παρόμοιες με τις θηλυκές ορμόνες των γυναικών, γι αυτό η Τσουκνίδα αποδεικνύεται ένα από τα καλύτερα φυσικά μέσα για τις γυναικολογικές ασθένειες, όπως: διαταραχές των έμμηνων, αιμορραγίες μετά τον τοκετό, λευκόρροια κ.ά. Σε περιπτώσεις αδενωμάτων της μήτρας δεν συνιστάται να παίρνονται σκευάσματα Τσουκνίδας. Ο φρέσκος χυμός της Τσουκνίδας κατεβάζει το σάκχαρο του αίματος, χάρη στο περιεχόμενο της σε “σεκρετίνη”, η οποία διεγείρει την λειτουργία του πάνκρεας. Η χρήση της Τσουκνίδας αντενδείκνειται σε περιπτώσεις αυξημένης πηκτικότητας του αίματος, αρτηριοσκλήρυνση και υπέρταση, στους υπερήλικες πρέπει να περιορίζεται για αποφυγή δημιουργίας θρομβώσεων στα αιμοφόρα αγγεία. Εξωτερικά χρησιμοποιείται ο χυμός, αφέψημα και έγχυμα για τους αρθριτικούς πόνους, ποδάγρα, ισχιαλγία, παράλυση, φλεγμονές του μυελού των οστών, νευραλγίες, αιμορροΐδες, για το δυνάμωμα των μαλλιών και ενάντια στην πιτυρίδα, τα καψίματα, πληγές (βοηθάει την επούλωση), τσιμπήματα των εντόμων, ρινορραγίες, μόλωπες κ.ά. Για τις ασθένειες του δέρματος φαγούρα, έκζεμα και σπυριά με αφέψημα των ριζών γίνονται κομπρέσες και μπάνια. Με το αφέψημα και τον χυμό του φυτού γίνονται πλυσίματα και τοποθετούνται κομπρέσες στο δαγκώματα των σκύλων. Συνδυάζεται καλά με την Κολλιτσίδα (Arctium lapa) για την αντιμετώπιση του εκζέματος. Σημείωση Οι καυστικές ιδιότητες της Τσουκνίδας οφείλονται σ΄ένα συνθετικό της χωρίς άζωτο (φορμικό οξύ), το οποίο είναι μη εξατμιστέο και ρετσινώδες, το οποίο προκαλεί κάψιμο και φαγούρα και όταν βρίσκεται σε πολύ μικρές ποσότητες. Το στεγνό σκεύασμα, όπως και τα υγρά παρασκευάσματα που φτιάχνονται από το χλωρό φυτό αλλά με ζέσταμα δεν έχουν καυστικές ιδιότητες. Αυτές τις ιδιότητες τις διατηρούν τα αλκοολούχα παρασκευάσματα που φτιάχνονται από το φρέσκο φυτό (όταν αυτό μουσκεύει για αρκετό χρόνο σε οινόπνευμα). Η Τσουκνίδα εκμεταλλεύεται οικονομικά για την παραγωγή της χλωροφύλλης, από την οποία παρασκευάζεται η φητόλη, η οποία είναι η πρώτη ύλη για την σύνθεση των βιταμινών Ε και Κ. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ Αφέψημα: 2 κουτάλια φαγ. με θρυμματισμένο σκεύασμα βουτιέται σ΄ ένα ποτήρι (200 γρ.) νερό, βράζεται για 1 λεπτό, μετά το υγρό στραγγίζεται και πίνεται. Παίρνονται 2 – 3 τέτοιες δόσεις την ημέρα, γλυκαίνοντας κατά προτίμηση με μέλι ή ζάχαρη. Για εξωτερική χρήση προετοιμάζεται με τον παραπάνω τρόπο πιο συμπυκνωμένο αφέψημα (2-4 κουτάλια φαγ. σε 200 γρ. νερό) και κατά των ρευματισμών και νευραλγιών, για εντριβές και κατάπλασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλκολάτ (οινοπνευματώδες διάλυμα χλωρών φύλλων της Τσουκνίδας σε οινόπνευμα), μία χούφτα χλωρά φύλλα σε 500 γρ. οινόπνευμα (40 % συμπυκνωμένο), ή στη θέση του τσίπουρου, ούζο ή βότκα,- να μουλιάσουν για 24 ώρες.
Σχετικές ερωτήσεις
Το φυτό αυτό είναι γνωστό κυρίως για τον έντονο ερεθισμό που προκαλεί στο δέρμα μόλις την αγγίξει. Σύμφωνα με την παράδοση, τα στρατεύματ...
τσουκνίδα ανήκει στο γένος των αγγειόσπερμων φυτών ούρτικα και στην οικογένεια των Κνιδοειδών. Πρόκειται για μονοετές ή πολυετές, ποώδες,...
Ειναι και η τσουκνιδα απο τα 40 φυτα που εχουν παρε εγκριση απ την ευρωπαικη ενωση για καλλιεργεια ειναι υψιστης φαρμακευτικης σημασιας ...
Τόσο η φραγκοσυκιά όσο και οι καρποί, αλλά και τα άνθη της έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις του ανθρωπίνου οργανισμ...
Είναι ένα ισχυρό γλυκαντικό της φύσης, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι ασφαλές για την ανθρώπινη...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Γεωπονική

Απάντηση:
Το φυτό αυτό είναι γνωστό κυρίως για τον έντονο ερεθισμό που προκαλεί στο δέρμα μόλις την αγγίξει. Σύμφωνα με την παράδοση, τα στρατεύματα του Καίσαρα εισήγαγαν την ρωμαϊκή τσουκνίδα στη Βρετανία, γιατί νόμιζαν ότι θα χρειαζόταν να δέρνονται με τσουκνίδες για να κρατηθούν ζεστοί... Οι τσουκνίδες φυτρώνουν παντού σε χέρσους τόπους. Οι τρυφερές τσουκνίδες είναι πολύ ωφέλιμες παρασκευασμένες σε πίτα: Τσουκνίδες ωμές μπαίνουν ανάμεσα στα φύλλα, αφού προηγουμένως συμπιεστούν. Η πίτα αυτή (στε... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
τσουκνίδα ανήκει στο γένος των αγγειόσπερμων φυτών ούρτικα και στην οικογένεια των Κνιδοειδών. Πρόκειται για μονοετές ή πολυετές, ποώδες, αυτοφυές φυτό, με 40 περίπου είδη παγκοσμίως. Ο βλαστός της φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο ενώ τα άνθη της είναι μικρά και άοσμα. Ολόκληρο το φυτό καλύπτεται από αδενώδεις τρίχες που κατά την επαφή τους με το δέρμα προκαλούν φαγούρα, πολλές φορές έντονη, τσούξιμο και κοκκινίλα σαν τσίμπημα κουνουπιού, ενώ σπανιότερα αλλεργικές διαταραχές. Αυτό οφείλεται σε ένα δ... Διαβάστε περισσότερα...
Μπορεί η τσουκνίδα να καλλιεργηθεί και με ποιο τρόπο;
Απάντηση:
Ειναι και η τσουκνιδα απο τα 40 φυτα που εχουν παρε εγκριση απ την ευρωπαικη ενωση για καλλιεργεια ειναι υψιστης φαρμακευτικης σημασιας και υψηλου ενδιαφεροντος προιον ξερουμε οτι ευρισκεται αυτοφυες στην φυση αλλα δεν γνωριζουμε αν καποιοι το καλλιεργουν με αδεια η χωρις δεδομενου οτι δεν ξερουμε καποιον φορεα που να μπορει να μας ενημερωσει για αυτες τις καλλεργειες επ ακριβως . Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τόσο η φραγκοσυκιά όσο και οι καρποί, αλλά και τα άνθη της έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις του ανθρωπίνου οργανισμού. Είναι από τα λίγα φυτά που χρησιμοποιούνται όλα τα μέλη τους και επιπροσθέτως είναι προληπτικό και θεραπευτικό ίαμα. Η χρήση των καρπών αφ’ εαυτής δημιουργεί ευνοϊκές καταστάσεις για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και σε περίπτωση παρουσιάσεως κάποιας νόσου, πάλιν επενεργεί δραστικά. Θεραπευτικές ιδιότητες! Ως κατάπλασμα για... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Είναι ένα ισχυρό γλυκαντικό της φύσης, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά και από βλάβες του DNA. Επίσ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
στέβια ή αλλιώς Stevia Rebaudiana είναι ένας μικρός θάμνος με μεγάλη διάρκεια ζωής και ανήκει στο είδος των Συνθέτων μαζί με το μαρούλι, το χαμομήλι, και τον ηλίανθο. Θεωρείται ιδιαιτέρως θεραπευτικό και γλυκαντικό φυτό και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1887 στη Παραγουάη της Νοτίου Αμερικής όπου οι ντόπιοι Ινδιάνοι το χρησιμοποιούσαν. Η στέβια καλλιεργείται ουσιαστικά για τα φύλλα της που μπορούν ουσιαστικά να είναι ένα υποκατάστατο της ζάχαρης διότι τα φύλλα της είναι πλούσια σε γλυκοζίτες... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η τσουκνίδα είναι πολύτιμο φυτό. Καλυτερεύει το έδαφος, όπου φύεται. Περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ, σε αυτό το τελευταίο οφείλεται η φαγούρα που προκαλεί καθώς και το όνομα της,κνίδη. Η τσουκνίδα ανάλογα με την περιοχή, ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο. Είναι δραστική για τα παρασκευάσματα που θα περιγράψουμε, όταν την κόψουμε λίγο πριν την ανθοφορία ή μόλις αρχίζει η ανθοφορία της. Κόβουμε τα φύλλα και τα στελέχη της και μπορούμε να την αποξ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το κυπαρίσσι Έχει στυπτικές και ψυκτικές ιδιό­τητες, και τα φύλλα του, όταν πίνονται μαζί με γλυκό κρασί και λίγη σμύρνα, ωφελούν τις καταρροές της κύ­στης και τη δυσουρία. Τα χλωρά κυπαρισσόμηλα, όταν κοπανιστούν και ποθούν μαζί με κρασί, είναι κατάλληλα για την αιμόπτυση και τη δυσεντερία και τις καταρροές της κοιλιάς, το ορθοπνοϊκό άσμα και τους βήχες και το αφέψημα τους έχει τις ίδιες επιδράσεις. Όταν κοπανι­στούν μαζί με σύκο μαλακώνουν τα σκληρώματα και θεραπεύουν τους πολύποδες της μύ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Εξαρτάται απο την ποικιλία...για παράδειγμα σε κλίμα κορινθιακής σταφίδας χρειάζεται βραχύ κλάδεμα δηλαδή αφαιρείς την κλιματίδα κρατώντας τα μάτια κοντά στη βάση του (2-3 μάτια), ενώ στη Σουλτανίνα το κλάδεμα είναι μακρύ (αφήνεις 4-8 μάτια)ή συνδυασμός δηλαδή κρατάς σε κάθε βραχίονα του φυτού μία κοντή (με 2-3 μάτια) και μία μακριά (4-8) κλιμάτίδα. Η κοντή λέγεται καβαλάρης και η μακριά αμολυτή. ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΒΛΈΠΟΥΝ ΤΑ ΜΆΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΉ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΎ ΩΣΤΕ ΟΙ ΒΛΑΣΤΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
αυτήν την εποχή. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
δες εδω http://kalliergo.gr/home-kalliergo/printblog.html? index_php? view=article&id=185&tmpl=component&print=1 Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
γιατι δεν βλεπω τις απαντησεις αλλον ? Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Φυτευεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι, ο πιο επικίνδυνος εχθρός των φοινικοειδών, με την επιστημονική ονομασία: Rhynchophorus ferrugineus, εχει μήκος 3 εκατοστά , κόκκινο-καφέ χρώμα και έρχεται από μακριά, την τροπική Ασία, έχει όμως εξαπλωθεί στην Αφρική και την Ευρώπη και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινικόδεντρων. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε μετά την Ολυμπιάδα λόγω της ανεξέλεγκτης εισαγωγής για καλλωπιστικούς κυρίως λόγους, φοινικοειδών από την Αίγυπτο. Πρώτη φορά εντοπίστ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
www.elle.gr › ELLE › DECO › Do it yourself‎ Θυμάρι: Καλλιεργείται από σπόρους την άνοιξη και έχει ανάγκη από ξηρό χώμα. ... Ρίγανη: Έχει ανάγκη από ήλιο και καλλιεργείται σε γλάστρες ή στον κήπο σας ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Λίπανση Ετησίως και ανάλογα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης του εδάφους αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανάπτυξης της καλλιέργειας, βασική εφαρμογή λιπασμάτων που περιέχουν άζωτο, φώσφορο, κάλιο και θείο είναι αναγκαία. Μελέτες έχουν δείξει ότι το θυμάρι αντιδρά θετικά στο άζωτο (Shalaby and Razin 1992, Dambrauskiene et all. 2002) ειδικότερα μετά την συγκομιδή. Η υπερβολική όμως εφαρμογή αζώτου επηρεάζει την ανάπτυξη, αλλά και την ποιότητα του παραγόμενου αιθέριου ελαίου. Πρόσφατα αποδείχθ... Διαβάστε περισσότερα...
θα ηθελα πληροφοριες για την βιολογικη καλλιεργεια ελιας
Απάντηση:
Η ελαιοκαλλιέργεια ασχολείται με ένα «φυσικό δέντρο» με τεράστια ιστορική, οικονομική και περιβαλλοντική σημασία, γι’ αυτό και είναι βαθιά ριζωμένο στις παραδοσιακές συνήθειες κάθε παραγωγού. Είναι άριστα δεμένο με την περιβαλλοντική πολιτική για αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας. Επιπλέον ενισχύει τον πολυδιάστατο ρόλο της γεωργίας, προσφέροντας προϊόντα των οποίων η αξία της παραγωγής δεν υπολογίζεται μόνο σε χρήμα. Αντίθετα, το ελαιόδεντρο εκτιμάται όλο και περισσότερο για την ιστορική του σημ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η εκτροφή τους εμφανίζει έντονους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και αποτελεί πλέον μια ασφαλή και ελεγχόμενη δραστηριότητα Πέραν της -υπό προϋποθέσεις- οικονομικής ενίσχυσης, η εκτροφή σαλιγκαριών αποτελεί μια άκρως αποδοτική επένδυση με εξασφαλισμένο υψηλό εισόδημα που φθάνει έως και 2.500 ευρώ το στρέμμα. Κέρδη έως 2.500 € ανά στρέμμα από τα σαλιγκάρια Τα τελευταία χρόνια τα εκτροφεία αυξάνονται διαρκώς, καθώς η προοπτική του κέρδους έλκει πολλούς καλλιεργητές. Πρόκειται άλλω... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι τριανταφυλλιές έκτος από υπέροχα φυτά και υψηλής αντοχής σε καιρικές συνθήκες είναι και ευπρόσβλητες σε διάφορες ασθένειες, στο βαθμό που δε συνιστάται η χρήση τριανταφυλλιάς σε μείγματα κομπόστ. Οι ασθένειες που μπορούν να πλήξουν τις τριανταφυλλιές διαφέρουν ανάλογα το κλίμα της περιοχής και την ποικιλία του φυτού. Ο πλέον εύκολος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη και η σωστή συντήρηση και η επιλογή του κατάλληλου φυτού από το φυτώριο κατά την αγορά. Πρόληψη – Συντήρηση – Λίπανσ... Διαβάστε περισσότερα...
θελω να φτιαξω χαρουπιες απο καλο σπορο χαρουπια
Απάντηση:
Η χαρουπιά πολλαπλασιάζεται μόνο με τη σπορά και τον εμβολιασμό. Η σπορά τους γίνεται κατά προτίμηση τον Απρίλιο όταν δεν υπάρχει πια φόβος να προσβληθούν από τους όψιμους παγετούς της άνοιξης. Για το σκοπό αυτό οι σπόροι που έχουν εξαχθεί από τους λοβούς, μουλιάζονται για 3 ή 4 μέρες, σε νερό που ανανεώνεται καθημερινά. Σπέρνονται ή επί τόπου κάθε τρείς ή τέσσερις, ή πεταχτά σε σπορεία που έχουν προετοιμαστεί σε βαθιά σκάφη και με γενναία λίπανση. Επειδή η χαρουπιά έχει ρίζα κάθετη και σ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ Το σκόρδο καλλιεργείται σε εύκρατο κλίμα στη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, που ως ένα βαθμό το βοηθούν στην ανάπτυξη. Υψηλά ποσοστά υγρασίας καθυστερούν την ωρίμανση και μεγαλώνει ο κίνδυνος για ανάπτυξη μυκήτων. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ Το έδαφος πρέπει να οργώνεται βαθειά ώστε να αφρατοποιείται προκειμένου να εισέρχονται εύκολα οι σκελίδες κατά τη φύτευση και να απορροφάται ικανοποιητικά το νερό. Το έδαφος πρέπε... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η φροντίδα του ελαιόδεντρου, είναι ίσως το ποιο κομβικό σημείο στην αλυσίδα της ελαιοπαραγωγής. Συζητώντας με γεωπόνους και παραγωγούς, οι γνώμες που θα ακούσει κάποιος ποικίλουν, είναι τόσες πολλές όσες και ανάσες αυτών που απαντάνε. Προσωπικά το βρίσκω πολύ λογικό, όσο περίεργο και αν ακούγετε αυτό. Οι λόγοι είναι πολλοί και θα προσπαθήσω να το τεκμηριώσω αναφέροντας τους κυριότερους. Η κάθε ποικιλία ελαιόδεντρου από την φύση της χρήζει διαφορετικής φροντίδας. Υπάρχουν δηλαδή κάποια στάν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Δάφνη, αρμπαρόριζα, ρίγανη και δενδρολίβανο αποτελούν εναλλακτική πρόταση για τους αγρότες που θέλουν να αποκτήσουν νέα πηγή εισοδήματος Τέσσερα βότανα που χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική «κρύβουν»… συνταγές κέρδους. Η δάφνη, η αρμπαρόριζα, η ρίγανη και το δενδρολίβανο αποτελούν μια πρώτης τάξεως εναλλακτική πρόταση για νέα πηγή εισοδήματος.Τα αρωματικά αυτά φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε φτωχές, ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τέτοιες εκτάσεις υπάρχουν πολλές στη χώρα μας (περ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οργανισμός που την προκαλεί: Phytophtora infestans Αυτός ο κατώτερος μύκητας συναντάται εκεί όπου καλλιεργούνται πατάτες και άλλες σολανώδεις καλλιέργειες. Αυτός ο μύκητας είναι υπεύθυνος για τη μεγάλη έλλειψη (λιμός) πατάτας στην Ιρλανδία το 1840. Εύρος ξενιστών: Ο μύκητας Phytophtora infestans μολύνει μόνο την πατάτα και την τομάτα, και σπάνια αναπτύσσει φυσικά υβρίδια, τα οποία μπορεί να μολύνουν και άλλα φυτά (καπνό,...) επίσης. Εμφάνιση και σημασία: Ο περονόσπορος είναι μια α... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Άμεση σπορά στο χωράφι Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο. Το πατζάρι δίνει σπόρο τον δεύτερο χρόνο. Έτσι μετά την πρώτη συγκομιδή προστατεύουμε κάποια φυτά το χειμώνα για να πάρουμε σπόρο το καλοκαίρι. Συγκομιδή περίπου 80 ημέρες μετά την σπορά. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Diaspididae, Κοκκοειδή, Ημίπτερα Αποτελεί σοβαρό εχθρό των εσπεριδοειδών και άλλων δένδρων (ελιά, φυστικιά, συκιά, αχλαδιά, μηλιά, δαμασκηνιά) και ορισμένων καλλωπιστικών θάμνων σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Ζημιά Προσβάλλει φύλλα, βλαστούς, και καρπούς. Στους καρπούς, η ζημιά οφείλεται στην παρουσία του κοκκοειδούς (κόκκινο ψώριασμα και μαύρισμα από την καπνιά) και στις κηλίδες που δημιουργούνται μετά την απομάκρυνσή τους. Στους νεαρούς καρπούς, στα σημεία των νυγμάτων παραμορφώ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Απάντηση:
Tο κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί ξεχωριστή λιχουδιά για τους γευσιγνώστες, αλλά συγκεντρώνει και αρκετά διατροφικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κρέατα. Παρουσιάζει αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη, αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα. Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν το κρέας των σαλιγκαριών ως έναν από τους θετικούς διατροφικούς παράγοντες της μεσογειακής δίαιτας. Η υψηλή βιωσιμότητα των κατοίκων της... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Eσοδα που ανέρχονται σε 500 ευρώ ανά στρέμμα όταν η καλλιέργεια είναι συμβατική και 1.000 ευρώ όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική, υπόσχεται η ρίγανη. Η απόδοση σε χλωρή μάζα φτάνει τα 300-400 κιλά ανά στρέμμα, που αντιστοιχεί σε 100-150 κιλά ξηρό βάρος ανά στρέμμα. Η τιμή της ξηρής δρόγης κυμαίνεται από 1,8 ευρώ έως 2,3 ευρώ όταν αφορά σε συμβατική καλλιέργεια και μπορεί να φτάσει τα 6,5 ευρώ όταν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια. Η ρίγανη ευδοκιμεί εξίσου σε ψυχρές και θερμές περιοχές... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Βέβαια. Το θειικό οξύ λόγω της χαμηλής του τιμής και των σπουδαίων ιδιοτήτων του έχει μεγάλες εφαρμογές. Κυρίως χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των υπερφωσφορικών λιπασμάτων, στον καθαρισμό του ακάθαρτου πετρελαίου, στη βιομηχανία του σιδήρου και του χάλυβα, στις χημικές βιομηχανίες, στα προϊόντα του άνθρακα, στις μεταλλουργικές - εκτός σιδήρου - βιομηχανίες, στη βιομηχανία χρωμάτων, στη βιομηχανία του τεχνητού μεταξιού (ρεγιόν) και της κυτταρίνης, στη βιομηχανία εκρηκτικών, στις υφαντουργικές... Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 132 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: