Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αλλάξουν τον μεταβολισμό και να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε... μερικούς ανθρώπους με αποτέλε...
Απάντηση: Γνωστές και ως εδώδιμες ίνες, οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα από τα διάσημα θρεπτικά συστατικά των φυτικών τροφίμων, ανήκουν στην κατηγορί...
Απάντηση: Οι σπόροι σησαμιού χρησιμοποιούνται στην διατροφή του ανθρώπου από το 1600 π.Χ. Καλλιεργούνται σε τροπικά σημεία της Αφρικής και της Ασία...
Απάντηση: Το κόκκινο χρώμα στα τρόφιμα και τα ροφήματα δεν είναι τυχαίο. Τις περισσότερες φορές οφείλεται στην... περιεκτικότητά τους σε φυσικές χ...
Απάντηση: Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε από τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα που δίνει στα παραδοσιακά σουτζουκάκια. Μιλάμε φυσικά για το κύ...
Απάντηση: Λόγω της εξαιρετικά μεγάλης κατανάλωσης από τους ανθρώπους παγκοσμίως, ακόμη και μικρές επιδράσεις στην υγεία τους, είναι δυνατόν να έχου...
Απάντηση: καλή μου εσυ είσαι ακόμη στην ανάπτυξη, δεν σταθεροποιήθηκε τπτ ακόμη, όπως ύψος -βάρος,, βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα,, σε πέντε χρό...
Απάντηση: Τα ξηρά δαμάσκηνα είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες, που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ασθένειες...
Απάντηση: Ναι.. Λόγω της απαλής τους φλούδας, τον τραγανών σπόρων και της γευστικής σάρκας τους, τα σύκα έχουν πλούσια υφή και γεύση. Περιέχουν ...
Απάντηση: Δν υπαρχουν διαφορετικ φαγητα γ ν παχυνεις σ καθε μερος τ σωματος..δν ειναι δλδ οτι μ αυτο βαζω στ κωλο μ τ αλλο στη μεση κ με ενα αλλο σ...
 
Προσοχή: Οποιεσδήποτε πληροφορίες δεν προέρχονται από ειδικούς. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως υπεύθυνες ιατρικές συμβουλές. Με την περιήγηση σας στο Ρώτησε! αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.

το ουζο κανει καλο στην υγεια?

Το Ούζο αποτελεί βιομηχανικό μίγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών ουσιών με κύριο το γλυκάνισο. Σύμφωνα με το νόμο για να ονομαστεί ένα προϊόν ούζο πρέπει... α) Να παράγεται στην Ελλάδα (ονομασία προέλευσης) β) Να έχει αρωματιστεί δια της διαβροχής ή δια τής απόσταξης με σπόρους γλυκάνισου. Προαιρετικά με μάραθο, μαστίχη Χίου και άλλα μυρωδικά.γ) Το ποσοστό του όγκου που έχει αρωματιστεί με απόσταξη πρέπει να έιναι τουλάχιστον 20%. Με αυτό δεν εννοείται ότι το 20% προέρχεται από

απόσταξη στέμφυλων αλλά ότι με απόσταξη το οινόπνευμα αντλεί το άρωμα των μυρωδικών.Λέγεται ότι η ονομασία «ούζο» προέρχεται από το εξής περιστατικό: Μια Ιταλική (ή Επτανησιώτικη) εμπορική εταιρεία είχε συσκευάσει μια παρτίδα τσίπουρου εξαιρετικής ποιότητας και πολύ πλούσιου σε γλυκάνισο. Στα κιβώτια αναγράφονταν η ένδειξη “USO MASSALIA” δηλ. «για χρήση στη Μασσαλία». Αυτό έγινε “σλόγκαν” και για αρκετό καιρό σήμαινε το πολύ καλό τσίπουρο. Το σλόγκαν γρήγορα συντμήθηκε (έφυγε το “Μασσαλία”). Αρ

κετά αργότερα το ούζο τυποποιήθηκε σαν άλλο, ξεχωριστό ποτό.Το ούζο περιέχει 40 γραμμάρια αιθανόλης (αλκοόλ) στα 100 ml και περίπου 284 θερμίδες. Το άρωμα του ούζου οφείλεται στον γλυκάνισο. Στο φυτό αυτό περιέχονται οργανικές χημικές ουσίες οι οποίες ονομάζονται τερπένια. Είναι αυτά που εξασφαλίζουν το χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου, άρα και του ούζου. Τα τερπένια είναι διαλυτά στο αλκοόλ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το νερό. Εξαιτίας, λοιπόν, της περιεκτικότητας του ούζου σε αλκοόλ, οι ουσίες αυτές παραμένουν σε διάλυση. Όταν όμως το ούζο αναμιγνύεται με νερό, η διάλυση των τερπενίων είναι αδύνατη. Και αυτός είναι ο λόγος που το αγαπημένο ποτό – κυρίως – του καλοκαιριού παίρνει λευκό χρώμα. Τα τερπένια είναι οι αίτιοι του αρώματος όχι μόνο του γλυκάνισου αλλά και αρκετών άλλων φυτών, όπως η μέντα, η πιπερόριζα και άλλα.Η ευεργετική δράση των τερπενίων… Πολλαπλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα τερπένια αποτελούν ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Μεταξύ άλλων εμφανίζουν ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες (π.χ. καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου, γήρανση του δέρματος, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.). Επίσης τα τερπένια είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL (γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί στον άνθρωπο να δρουν προληπτικά κατά του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας. – Πειράματα, επίσης, έδειξαν ότι προστατεύουν το ήπαρ, δρουν κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και επομένως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του έλκους και ανακουφίζουν ασθενείς με νόσο του Crohn βελτιώνοντας την κλινική τους εικόνα και μείωνοντας τη φλεγμονή. Ο μεζές που αγαπάει το ούζο Το ούζο είναι ένα τελείως ιδιαίτερο ποτό, με γλυκιά και συγχρόνως «επιθετική γεύση» που αποζητάει τους δικούς του μεζέδες. • Χταποδάκι στα κάρβουνα καλά ψημένο και ζουμερό, κομμένο σε λεπτές φέτες με όλη τη γεύση της θάλασσας, χωρίς λάδι και λεμόνι με μόνο λίγες σταγόνες ξίδι. • Όλα τα θαλασσινά, κυδώνια, φούσκες, καλόγνωμες, μύδια, χτένια, γυαλιστερές -ειδικά οι ψητές. • Σαρδέλες παστές, κατά προτίμηση Καλλονής. Μεζές δυσεύρετος, αλλά ίσως ο καλύτερος. Επίσης, σαρδέλα στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι! • Γαύρος μαρινάτος ή ξεροτηγανισμένος. • Ξεροτηγανισμένα κολοκυθάκια και μελιτζάνες, βουτηγμένα σε σφιχτό, έντονα σκορδάτο τζατζίκι. • Φυσικά, μια αυθεντική ταραμοσαλάτα, καθώς και μια φρέσκια μελιτζανοσαλάτα που περιφρονεί τις μαγιονέζες! • Ελιές μικρές πράσινες τσακιστές και οι χοντρές θρούμπες. • Τυρί, πικάντικο κασέρι και αυγοτάραχο, φρέσκο, Μεσολογγίου για εξαιρετικές γευστικές απολαύσεις. • Τουρσιά κάθε είδους με πρώτα και καλύτερα τα καππαρόφυλλα. • Ντομάτα, αγγούρι, φέτα και ζυμωτό ψωμί ή κρητικό παξιμάδι. «Ούζο όταν πιείς, γίνεσαι ευθύς βασιλιάς» λέει ένα παλιό ρεμπέτικο… Μπορεί να μην είναι απολύτως βέβαιο από πού προέρχεται το όνομα «ούζο», είναι όμως σίγουρο ότι αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά των Ελλήνων. Κι αυτός είναι σοβαρός λόγος για να μοιραστούμε τα μυστικά του και να αγαπήσουμε τη γεύση του! Πάντα όμως με μέτρο!!
Σχετικές ερωτήσεις
δε χρειάζεται να τα τρως ωμά, μπορείς να τα ψήσεις αλλά καλό είναι να τρως μόνο το ασπράδι, απέφευγε τον κρόκο, ειδικά αν τρως τόσα αυγά ...
Ερευνητές υποστηρίζουν πως το τσάι μας προστατεύει από αιτίες πρόωρου θανάτου... που δεν σχετίζονται με την καρδιά, κατά 25%. Ένα φλιτζ...
Όχι μόνο μας… φτιάχνει τη διάθεση, αλλά έχει φανεί ότι μπορεί να μας προστατεύσει και από την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών, όπως ο σακχαρ...
Μια από τις πιο διαδεδομένες συστάσεις της ισορροπημένης διατροφής είναι η ενσωμάτωση δημητριακών ολικής άλεσης στην καθημερινή μας διατρ...
Τα γλυκά είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη κατηγορία τροφίμων. Έχουνφανατικούς οπαδούς χάρη στη γλυκιά τους γεύση, αλλά στη συνείδηση των π...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Διατροφή / Δίαιτα

Απάντηση:
δε χρειάζεται να τα τρως ωμά, μπορείς να τα ψήσεις αλλά καλό είναι να τρως μόνο το ασπράδι, απέφευγε τον κρόκο, ειδικά αν τρως τόσα αυγά κάθε μέρα. Την πρωτεΐνη την παίρνεις από τον κρόκο. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ερευνητές υποστηρίζουν πως το τσάι μας προστατεύει από αιτίες πρόωρου θανάτου... που δεν σχετίζονται με την καρδιά, κατά 25%. Ένα φλιτζάνι τσάι, εκτός από γευστικό, είναι και ασπίδα προστασίας του οργανισμού μας, προφυλάσσοντάς μας από πρόωρο θάνατο που δεν οφείλεται σε παθήσεις της καρδιάς, όπως φανερώνουν ερευνητές, που παρακινούν τον κόσμο να προτιμήσει το τσάι αντί του καφέ. Τα οφέλη του τσαγιού οφείλονται στα φλαβονοειδή του, αντιοξειδωτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Όχι μόνο μας… φτιάχνει τη διάθεση, αλλά έχει φανεί ότι μπορεί να μας προστατεύσει και από την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης! Ο λόγος, φυσικά, για τον καφέ, ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα ροφήματα των περισσότερων, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξεκινούν τη μέρα τους απολαμβάνοντας τη συντροφιά του! Πλέον, ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο καφές μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μια από τις πιο διαδεδομένες συστάσεις της ισορροπημένης διατροφής είναι η ενσωμάτωση δημητριακών ολικής άλεσης στην καθημερινή μας διατροφή και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 50% των δημητριακών και αμυλούχων που καταναλώνουμε καθημερινά. Ποιο όμως είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τα ολικής άλεσης δημητριακά τόσο ξεχωριστά; Κατανοώντας την «ολική άλεση» … Τα περισσότερα τρόφιμα που παρασκευάζονται από σιτηρά σήμερα όπως ζυμαρικά, ψωμί κ.α. προκύπτουν από σιτηρά που κατά την επεξεργ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα γλυκά είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη κατηγορία τροφίμων. Έχουνφανατικούς οπαδούς χάρη στη γλυκιά τους γεύση, αλλά στη συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων είναι μία… «αμαρτωλή» επιλογή.Μερικοί δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ζουν τρώγοντας μόνο γλυκά. Όταν, όμως, καταναλώσουν έστω και μία μικρή ποσότητα νιώθουν ενοχές και θεωρούν ότι θα έπρεπε να το είχαν αποφύγει. Το βασικότερο αίτιο είναι η γραμμική σχέση που θεωρείται ότιπαρουσιάζει η κατανάλωση των γλυκών με την αύξηση του βάρους. Ο συ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αλλάξουν τον μεταβολισμό και να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε... μερικούς ανθρώπους με αποτέλεσμα να συμβάλουν αρνητικά στα προβλήματα, τα οποία σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό «Nature», παρόλο που οι ακριβείς λόγοι που οδηγούν σε αλλαγές των τιμών σακχάρου στο αίμα παραμένουν άγνωστοι, οι ερευνητές από το Ισραήλ που εκπόνησαν τη μελέτη υποπτεύονται ότι οι επιδράσεις αυτές οφείλοντα... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Γνωστές και ως εδώδιμες ίνες, οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα από τα διάσημα θρεπτικά συστατικά των φυτικών τροφίμων, ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων και συνδέονται άμεσα με την υγεία του εντέρου μας! Φυτικές ίνες και υγεία του εντέρου! Το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των φυτικών ινών είναι ότι δεν πέπτονται, δηλαδή περνούν από το γαστρεντερικό μας σωλήνα ανέπαφες. Μάλιστα αυτή τους η «ιδιαιτερότητα» είναι που τις κάνει και τόσο σημαντικές για την υγεία. Αναλυτικότερα, στ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι σπόροι σησαμιού χρησιμοποιούνται στην διατροφή του ανθρώπου από το 1600 π.Χ. Καλλιεργούνται σε τροπικά σημεία της Αφρικής και της Ασίας, ενώ περισσότερα από 36 είδη είναι γνωστά. Το έλαιο του σησαμιού έχει τοποθετηθεί στα τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία χάρη στα θρεπτικά συστατικά και την σταθερότητα που παρουσιάζει. Έχει ερευνηθεί εκτενώς και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας, αλλά και την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων. Από τους σπόρους σησαμιού παρ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το κόκκινο χρώμα στα τρόφιμα και τα ροφήματα δεν είναι τυχαίο. Τις περισσότερες φορές οφείλεται στην... περιεκτικότητά τους σε φυσικές χρωστικές με υψηλή διατροφική αξία και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, τις λεγόμενες πολυφαινόλες. Τα συστατικά αυτά είναι φαινολικές ενώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς σχετίζονται με φυσική προστασία του οργανισμού μας σε πολλαπλό επίπεδο. Τις βρίσκουμε στις φράουλες, στο κόκκινο σταφύλι και κρασί, στη ντομάτα, στην κόκκινη πιπεριά, στα κόκκιν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε από τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα που δίνει στα παραδοσιακά σουτζουκάκια. Μιλάμε φυσικά για το κύμινο, ένα μπαχαρικό που εκτός από ωραία γεύση στο φαγητό μπορεί να ωφελήσει και την υγεία μας. Είναι το μπαχαρικό-πρωταθλητής στην περιεκτικότητα σε σίδηρο. Ένα κουταλάκι του γλυκού καλύπτει το 15% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα. Στην ιστορία αναφέρεται ότι χρησιμοποιούσαν το κύμινο για την βελτίωση της πέψης και την αντιμετώπιση άλλων πεπτικών προβλη... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Λόγω της εξαιρετικά μεγάλης κατανάλωσης από τους ανθρώπους παγκοσμίως, ακόμη και μικρές επιδράσεις στην υγεία τους, είναι δυνατόν να έχουν μεγάλη σημασία και προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία. Ο ρόλος των πολυφαινολών για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου, έχει μελετηθεί εκτεταμένα. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε ψηλές συγκεντρώσεις στο τσάι. Το πράσινο τσάι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες. Μια εξαιρετικά μεγάλη και μακροχρόνια ... Διαβάστε περισσότερα...
σας παρακαλω απαντηστε μου. αν ειμαι , βοηθηστε με να τα χασω με πληροφοριες. ευχαριστω.
Απάντηση:
καλή μου εσυ είσαι ακόμη στην ανάπτυξη, δεν σταθεροποιήθηκε τπτ ακόμη, όπως ύψος -βάρος,, βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα,, σε πέντε χρόνια πάλι να ανναρωτηθείς,, Φύλαξε την ερώτηση να μας την ξανακάνεις πάλι την ίδια τότε,, ) Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα ξηρά δαμάσκηνα είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες, που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ασθένειες, αλλά και φτωχά σε άλλα... συστατικά που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία. Συγκεκριμένα: ➢ Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ➢ Περιέχουν φυσικά σάκχαρα και όχι επεξεργασμένη ζάχαρη ➢ Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ➢ Δεν περιέχουν λιπαρά και χοληστερόλη ➢ Δεν περιέχουν αλάτι, συντηρητικά, χρωστικές ➢ Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά ➢ Περι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ναι.. Λόγω της απαλής τους φλούδας, τον τραγανών σπόρων και της γευστικής σάρκας τους, τα σύκα έχουν πλούσια υφή και γεύση. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ.ά. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, αλλά και να τα προσθέσετε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα σας για να της δώσετε έξτρα γεύση, αποκομίζοντας ταυτόχρονα όλα τα οφέλη που οι ειδικοί υπόσχονται ότι μας προσφέρει η κατανάλωσή τους. Ρίχνουν την αρτηρι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Δν υπαρχουν διαφορετικ φαγητα γ ν παχυνεις σ καθε μερος τ σωματος..δν ειναι δλδ οτι μ αυτο βαζω στ κωλο μ τ αλλο στη μεση κ με ενα αλλο στ μπουτια...εξαρταται π τ βαζρι ο οργανισμος σ...εγω πχ εβαλα 3 κιλα κ ολα πηγαν στη μεση...οχι γτ εφαγα ειδικα φαγητα αλλα πολυ απλα γτ εγω τ βαζω εκει..μια φιλη μ π παχυνε τ εβαλε στ ποδια...αρα μν ψαχνεις ν βρεις φαγητα π παχενουν μονο σ πανω μρρος...κτ τετοιο δν υπαρχει Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Eεε αφου ειναι νοστιμα!!! Η πεινα αλλα και η αναγκη να φας κατι νοστιμο υπερτερουν σε θεματα υγειας(παχους εδω)-Ελα μωρε,και τι εγινε?τιποτα δεν εγινε αν φας 1 φορα:) αν το κανεις συστημα ομως,δεν θα χρειαστει πολυς καιρος που θα σε μπερδευουν με ντουλαπα:Ρ (εκτος αν ανηκεις στους ευλογημενους,που τρωνε και δεν παιρνουν ΟΥΤΕ γραμμαριο) :D Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τι περιμενες να δεις; Μικρος εισαι, αν σε επιρρεαζει κατι ειναι τα κιλα που μπορει να σου προσθεσει, τι αλλο; Σε μεγαλυτερους μπορει να προκαλεσει ζαχαρο η μεγαλη ληψη ζαχαρουχων αναψυκτικων και γλυκων! Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οσοι ταλαιπωρούνται από υψηλή πίεση του αίματος, η οποία μάλιστα δεν ελέγχεται με τη λήψη πολλαπλών φαρμάκων, «ενοχοποιούνται» για κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού, όπως δείχνουν τα τελευταία ευρήματα. Συγκεκριμένα, σε άτομα με «ανθεκτική υπέρταση» καταγράφηκε μεγάλη μείωση στην τιμή πίεσης του αίματός τους, όταν διέκοψαν την κατανάλωση αλατιού, τόνισε ο δρ Eduardo Pimenta και οι συνεργάτες του, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Queensland στο Brisbane, της Αυστραλίας. «Η με... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ελαιόλαδο. Περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν να διατηρείται στα σωστά επίπεδα η χοληστερόλη. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται ωμό στις σαλάτες ή να προστίθεται στα όσπρια αφού μαγειρευτούν, αλλά ακόμα και στο τηγάνισμα υπερέχει του καλαμποκέλαιου και του ηλιέλαιου. Είναι αθώο όσων όσον αφορά τον καρκίνο σε αντίθεση με το καλαμποκέλαιο, που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ω-6, τα οποία ενισχύουν την δημιουργία όγκων. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε κ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οσοι ταλαιπωρούνται από υψηλή πίεση του αίματος, η οποία μάλιστα δεν ελέγχεται με τη λήψη πολλαπλών φαρμάκων, «ενοχοποιούνται» για κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού, όπως δείχνουν τα τελευταία ευρήματα. Συγκεκριμένα, σε άτομα με «ανθεκτική υπέρταση» καταγράφηκε μεγάλη μείωση στην τιμή πίεσης του αίματός τους, όταν διέκοψαν την κατανάλωση αλατιού, τόνισε ο δρ Eduardo Pimenta και οι συνεργάτες του, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Queensland στο Brisbane, της Αυστραλίας. «Η με... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε για την υγεία μας από το μικρό, στρογγυλό και κόκκινο φρούτο με τους πολλούς σπόρους, το ρόδι; Σίγουρα όλες γνωρίζουμε ότι το ρόδι αποτελεί σύμβολο καλοτυχίας, αφθονίας και γονιμότητας. Το σπάμε την πρωτοχρονιά αλλά και οι νεόνυμφοι στην είσοδο του σπιτιού τους πριν μπουν μετά το γάμο. Αυτός λοιπόν ο πολύτιμος κόκκινος χυμός είναι πλούσιος σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες. Οι αντιοξειδ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Καθώς οι καύσωνες και οι υψηλές θερμοκρασίες βρίσκονται προ των Πυλών, είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε τη διατροφή των μικρών μας πρωταγωνιστών για να διαφυλάξουμε την υγεία τους. Επίσης, το καλοκαίρι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τους μυήσουμε στις αρχές της σωστής διατροφής. Καλή αρχή λοιπόν! Από τι θα πρέπει να προφυλαχθεί ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μέσα στο καλοκαίρι; 1. Αφυδάτωση. Οι απότομες αυξήσεις στη θερμοκρασία και οι καύσωνες μπορεί εύκολα να αφυδατώσουν το πα... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Για πολλές γυναίκες η φροντίδα του σπιτιού, το μεγάλωμα των παιδιών και ενδεχομένως η φροντίδα κάποιου ηλικιωμένου συγγενή, σε συνδυασμό με την εργασία εκτός σπιτιού, επιδρά αρνητικά στη σωματική και πνευματική ευεξία. Η καλή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τις γυναίκες να παραμείνουν υγιείς για όλη τους τη ζωή. Η ταχεία ανάπτυξη στα χρόνια της εφηβείας, η έμμηνος ρύση και οι απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Υπάρχει πολύ μεγάλη σχέση μεταξύ της μυικής μάζας και της καλής υγείας, όπως λέει ο Robert Wolfe, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Arkansas in Fayetteville. "΄Οσο μεγαλώνουμε, τείνουμε να χάνουμε μυική μάζα, ιδιαίτερα όταν δεν αθλούμαστεʼʼ και "η απώλεια της μυικής μάζας, τελικά, επηρεάζει την ποιότητα ζωής, την ισορροπία της, την δύναμή μας και την ικανότητα να αναρρώνουμε από αρρώστιες και ατυχήματαʼʼ. Ουσιαστικά, οι μύες είναι υπεύθυνοι για την κίνησή μας και την πέψη των τροφ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει ως βασική πηγή καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το σταρένιο ψωμί, το extra παρθένο ελαιόλαδο. Χαρακτηρίζεται από μέτρια κατανάλωση ζωικών προϊόντων (αυγά–γαλακτοκομικά), μέτρια κατανάλωση ψαριών και ελάχιστη κατανάλωση κρέατος. Το κρέας, ήταν κατά κύριο λόγο τρόφιμο των κυριακάτικων και εορταστικών γευμάτων. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή υπαγορεύονταν στην παραδοσιακή ελληνική κοι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η υψηλή κατανάλωση νατρίου, ενός από τα συστατικά του επιτραπέζιου αλατιού, αποτελεί ένα τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού στα συνιστώμενα επίπεδα θα ωφελούσε τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό και γίνονται προσπάθειες, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τόσο από εθνικές αρχές, όσο και από μη κυβερνητικούς οργανισμούς και από τη βιομηχανία τροφίμων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά για τους εν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Πρόσφατα έμεινα έκπληκτη όταν διάβασα οτι τα μανιτάρια, αποτελούν το δεύτερο σε πλυθυσμό είδος του πλανήτη (μετά τα έντομα) καθώς και ένα απο τα πέντε βασίλεια της φύσης! Στην Ελλάδα μόνο, έχουν συλλεχθεί και φωτογραφηθεί περίπου 3000 είδη μέχρι σήμερα, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών. Οι φίλοι των μανιταριών, τα συλλέγουν με περίσσεια προσοχή, καθώς αρκετά απο αυτά μπορούν να προκαλέσουν έντονες αλεργικές αντιδράσεις ή ακόμα και θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις. Τα μανιτάρια, κα... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Αποτελέσματα πρόσφατης πανελλήνιας έρευνας σε 1500 άτομα αστικών περιοχών έδειξαν ότι 57% των ατόμων, που ταλαιπωρούνται από κιρσούς- ευρυαγγείες- πόδια, πρησμένα και βαριά, ενοχλητικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (ΧΦΑ), είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Αυτό αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες για τη Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια. Άλλοι παράγοντες είναι η καθιστική ζωή, η πολύω... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα μπαχαρικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας και φέρνουν στο νου αγαπημένες γεύσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Πέρα όμως από τη γεύση που προσδίδουν στα φαγητά μας, τα μπαχαρικά αποτελούν πλούσια διατροφική επιλογή, αφού όπως φαίνεται μας χαρίζουν υγεία και ευρωστία! Η ευεργετική δράση των μπαχαρικών είναι γνωστή στον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ αναφορές σε αυτά έχουν βρεθεί σε αρχαίες αιγυπτιακές και κινέζικες γραφές. Τα οφέλη που προσφέρουν σχετίζονται άμεσα ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι φυτικές ίνες είναι συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης, που δεν πέπτονται πλήρως και αποβάλλονται με τα κόπρανα. Βρίσκονται μόνο σε τροφές από το φυτικό βασίλειο, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Προϊόντα από το ζωικό βασίλειο, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αβγά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν περιέχουν φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν να μετακινηθεί η τροφή κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα και στη συνέχεια έξω από το σώμα... Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 90 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: