Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Ερευνητές υποστηρίζουν πως το τσάι μας προστατεύει από αιτίες πρόωρου θανάτου... που δεν σχετίζονται με την καρδιά, κατά 25%. Ένα φλιτζ...
Απάντηση: Όχι μόνο μας… φτιάχνει τη διάθεση, αλλά έχει φανεί ότι μπορεί να μας προστατεύσει και από την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών, όπως ο σακχαρ...
Απάντηση: Μια από τις πιο διαδεδομένες συστάσεις της ισορροπημένης διατροφής είναι η ενσωμάτωση δημητριακών ολικής άλεσης στην καθημερινή μας διατρ...
Απάντηση: Τα γλυκά είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη κατηγορία τροφίμων. Έχουνφανατικούς οπαδούς χάρη στη γλυκιά τους γεύση, αλλά στη συνείδηση των π...
Απάντηση: Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αλλάξουν τον μεταβολισμό και να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε... μερικούς ανθρώπους με αποτέλε...
Απάντηση: Γνωστές και ως εδώδιμες ίνες, οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα από τα διάσημα θρεπτικά συστατικά των φυτικών τροφίμων, ανήκουν στην κατηγορί...
Απάντηση: Οι σπόροι σησαμιού χρησιμοποιούνται στην διατροφή του ανθρώπου από το 1600 π.Χ. Καλλιεργούνται σε τροπικά σημεία της Αφρικής και της Ασία...
Απάντηση: Άραγε υπάρχουν κακές τροφές; Ή μήπως γίνονται κακές όταν τις καταναλώνουμε με το λάθος τρόπο και φυσικά τις μαγειρεύουμε με τα λάθος υλι...
Απάντηση: Το κόκκινο χρώμα στα τρόφιμα και τα ροφήματα δεν είναι τυχαίο. Τις περισσότερες φορές οφείλεται στην... περιεκτικότητά τους σε φυσικές χ...
Απάντηση: Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε από τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα που δίνει στα παραδοσιακά σουτζουκάκια. Μιλάμε φυσικά για το κύ...
 
Προσοχή: Οποιεσδήποτε πληροφορίες δεν προέρχονται από ειδικούς. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως υπεύθυνες ιατρικές συμβουλές. Με την περιήγηση σας στο Ρώτησε! αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.

Τι να τρώμε σε κάθε ηλικία για να έχουμε καλή υγεία?

Το φαγητό είναι απαραίτητο για να επιβιώσουμε, καθώς αποτελεί την πηγή όλων εκείνων των διατροφικών στοιχείων που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό στη σωστή δόμηση των ιστών, την ανάπτυξη, την σωστή άμυνα, αλλά και την εξασφάλιση της ευζωίας και της μακροζωίας. Οι διατροφικές ανάγκες για άντρες και γυναίκες είναι διαφορετικές και διαμορφώνονται αναλόγως με την ηλικιακή ομάδα, κατά τον κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο, προϊστάμενο του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο

της Αθήνας και επιστημονικό υπεύθυνο του «Κέντρου Διατροφικής Αγωγής» Αμπελοκήπων. Ο κ. Δημοσθενόπουλος παραθέτει τις ειδικές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο. 20-29 ετών Το σώμα στην ηλικία αυτή βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία ανάπτυξης. Έτσι, η κατάλληλη διατροφή παίζει ρόλο όχι μόνο στο σωματικό βάρος, αλλά μακροπρόθεσμα και στην υγεία. Για τις γυναίκες είναι μια κρίσιμη ηλικία αφού είναι η δεύτερη περίοδος, μετά την εφηβεία, που στην προσπάθεια για κατά

κτηση ενός χαμηλού βάρους, κινδυνεύουν να διαμορφωθούν κακές και ακραίες διατροφικές συνήθειες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε διατροφικές ανεπάρκειες. Εκτός από τις ικανοποιητικές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκώνθερμίδες, κλειδί σε αυτή την ηλικία είναι το ασβέστιο, για την εξασφάλιση μιας σωστής οστικής υγείας στην μετέπειτα ενήλικη ζωή. Για αυτό η λήψη τουλάχιστον 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, κυρίως από γαλακτοκομικά, είναι σημαντική. Προσοχή χρειάζεται και η ικανοποιητική λήψη απορροφήσιμου σιδήρου. Απαιτούνται 10 mg σιδήρου για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα άντρα και μίας εμμηνοπαυσιακής γυναίκας. Αντίθετα οι ημερήσιες ανάγκες μίας ενήλικης γυναίκας σε αναπαραγωγική ηλικία ανέρχονται σε 15 mg ημερησίως. Οι απαιτήσεις σε σίδηρο είναι διαφορετικές στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, αλλά και στις εγκύους. Υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο έχει το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, με το μεγαλύτερο ποσοστό του σιδήρου (50-60%) να είναι εύκολα απορροφήσιμο. Σίδηρο περιέχουν και φυτικές πηγές (όπως φακές, φασόλια, πίτουρο, φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού), αλλά βρίσκεται σε μορφή με την οποία δύσκολα απορροφάται ή απορροφάται σε μικρό ποσοστό. Γι’ αυτό συνιστάται ταυτοχρόνως η κατανάλωση τροφίμου πλούσιου σε βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι), που τον μετατρέπει σε μία πιο απορροφήσιμη μορφή. Για τους άντρες είναι η περίοδος που διαμορφώνουν τη διατροφική συμπεριφορά, όπου η κατανάλωση έτοιμου φαγητού και αλκοόλ συγκρούεται με την υγιεινή διατροφή του γυμναστηρίου, με τις άπαχες πρωτεΐνες και τα πολλά λαχανικά. Η δίαιτα σε αυτή την ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία της επόμενης δεκαετίας, ενώ επίσης μειώνει ή αυξάνει την ανάπτυξη προδιαβήτη. Για αυτό είναι σημαντικό να έχουν υψηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Είναι η ηλικία που απαιτείται η μέγιστη πνευματική ικανότητα για τις σπουδές. Για αυτό το λόγο τα ωμέγα 3-λιπαρά οξέα από τα λιπαρά ψάρια και τα ιχθυέλαια είναι απαραίτητα, αφού διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία.Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν παράγονται από τον οργανισμό, γι’ αυτό και πρέπει να τα προμηθευόμαστε από τη διατροφή μας. Υπάρχουν βασικά δύο μορφές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Ειδικά στην περίπτωση καπνίσματος απαιτείται, εκτός από την κατανάλωση πηγών βιταμίνης C και η συμπληρωματική χορήγηση συμπληρωμάτων της μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε. Στην περίπτωση λήψης αλκοόλ απαιτούνται τρόφιμα που θα μας τροφοδοτήσουν με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με φολικό οξύ και μαγνήσιο (όσπρια, σκουροπράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και άπαχο κρέας). Οι νέοι που αποφεύγουν τα κρέατα ή ακολουθούν μέτρια ή αυστηρή χορτοφαγική διατροφή πρέπει να προσέξουν ώστε να μην εκδηλώσουν ανεπάρκεια σιδήρου και βιταμίνης Β12. Αυτό θα το εξασφαλίσουν καταναλώνοντας όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και σόγια και λαμβάνοντας ίσως μια πολυβιταμίνη την ημέρα. 30-39 ετών Είναι ίσως η πιο κρίσιμη ηλικιακή ομάδα, αφού οι εγκυμοσύνη στις γυναίκες, ο στρατός στους άντρες, η οικογενειακή ζωή και οι επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις αρχίσουν να «φορτώνουν» με κιλά άντρες και γυναίκες. Είναι η κατ’ εξοχήν ηλικία του περισσότερου φαγητού, σε άστατες ώρες και στα πλαίσια επαγγελματικών γευμάτων, που συσσωρεύει περιττά κιλά στους γυναικείους γοφούς και τις ανδρικές κοιλιές. Σημαντικό παράγοντα κινδύνου αποτελούν επίσης η σταδιακή μείωση της σωματικής δραστηριότητας και ο περιορισμός του ελεύθερου χρόνου. Επιπλέον, στις ηλικίες αυτές αρχίζει να μειώνεται ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (κατά 2-10%) και να αυξομειώνεται, μέσα από τις όλο και πιο δύσκολες δίαιτες, το σωματικό βάρος. Για αυτό χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες (50-100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα). Για τις γυναίκες, είναι και πάλι σημαντικό να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου, ενώ για όσες προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη απαιτείται συμπληρωματική χορήγηση φολικού οξέος (400 mcg) ή λήψη του από τροφές όπως είναι τα σκουροπράσινα λαχανικά. Χρειάζονται επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από λιπαρά ψάρια ή διατροφικό συμπλήρωμα. Για τους άντρες είναι η περίοδος όπου το «στομαχάκι» μπορεί να παίξει ρόλο στην πρώτη εμφάνιση υψηλών τριγλυκεριδίων ή σε μια ήπια διαταραχή στις τιμές σακχάρου. Έτσι, οι μειωμένοι απλοί υδατάνθρακες, οι άλιπες πρωτεΐνες, τα λαχανικά και η αποφυγή των γλυκών είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση τους. Επίσης η άσκηση θα εξασφαλίσει τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και θα διατηρήσει υψηλό το βασικό μεταβολισμό. Επειδή αυτή η ηλικία αρχίζει να μας φορτώνει με στρες και άγχος σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, απαραίτητα είναι ακόμα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για να υπάρχει ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τέλος πρέπει να υπάρχει ικανοποιητική πρόσληψη ιωδίου (από αλάτι και θαλασσινά) για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. 40-49 ετών Σε αυτή την ηλικία είναι σημαντικό να λαμβάνουμε ασβέστιο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, βιταμίνη Ε για να εξουδετερώνουμε τις ελεύθερες ρίζες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την προστασία της καρδιάς, των αρτηριών και του εγκεφάλου. Επίσης οι θερμίδες θα πρέπει να ρυθμίζονται από τη συνολική κατανάλωση ενέργειας μέσω της άσκησης και της μειωμένης καθημερινής δραστηριότητας. Τα τρόφιμα που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες συμβάλλουν στη γήρανση των κυττάρων (όπως χρωματιστά λαχανικά, ξερά φρούτα, αβοκάντο και ελαιόλαδο) είναι σημαντικά και πρέπει να καταναλώνονται συστηματικά. Επίσης, λίγο πριν την εμμηνόπαυση τα οστά πρέπει να προστατευτούν με ικανοποιητική λήψη ασβεστίου από διαιτητικές πηγές όπως ημίπαχα γαλακτοκομικά και χαμηλά σε λίπος τυριά. Η ρύθμιση του σωματικού βάρους είναι ακόμα πιο δύσκολη και οι δίαιτες δεν έχουν τα αποτελέσματα που είχαν παλιότερα. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται ακόμα περισσότερα, και απαιτούνται περίπου 100 λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με τα 30. Η καθημερινή άσκηση γίνεται επιτακτική ανάγκη για τη ρύθμιση του βάρους αλλά και των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και την αποφυγή του διαβήτη. Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τυχόν δυσκοιλιότητας, εξάλλου, είναι σημαντικό να καταναλώνονται καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ταυτόχρονα προστατεύσουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής και όσπρια πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.
Σχετικές ερωτήσεις
Το φαγητό είναι απαραίτητο για να επιβιώσουμε, καθώς αποτελεί την πηγή όλων εκείνων των διατροφικών στοιχείων που... μπορούν να βοηθήσουν...
Περιέχουν πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μια με...
δε χρειάζεται να τα τρως ωμά, μπορείς να τα ψήσεις αλλά καλό είναι να τρως μόνο το ασπράδι, απέφευγε τον κρόκο, ειδικά αν τρως τόσα αυγά ...
Ψάχνετε ένα τρόφιμο που να μην παχαίνει και να σας χορταίνει; Που να μπορείτε να τρώτε απεριόριστες ποσότητες και να παίρνετε ελάχιστες θ...
Ξεκινώντας μια προσπάθεια απώλειας βάρους, για πολλούς η λέξη ψωμί είναι απαγορευμένη. Για άλλους είναι η συνήθης «κλεψιά» μέσα στην ημέρ...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Διατροφή / Δίαιτα

Απάντηση:
Το φαγητό είναι απαραίτητο για να επιβιώσουμε, καθώς αποτελεί την πηγή όλων εκείνων των διατροφικών στοιχείων που... μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό στη σωστή δόμηση των ιστών, την ανάπτυξη, την σωστή άμυνα, αλλά και την εξασφάλιση της ευζωίας και της μακροζωίας.Οι διατροφικές ανάγκες για άντρες και γυναίκες είναι διαφορετικές και διαμορφώνονται αναλόγως με την ηλικιακή ομάδα, κατά τον κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο, προϊστάμενο του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομε... Διαβάστε περισσότερα...
δινω πανελληνιες φετος και καπου ακουσα οτι τα αμυγδαλα βοηθανε γενικα στο μυαλο και κυριως στη μνημη...αληθευει?...να αρχισω να τρωω συστηματικα?
Απάντηση:
Περιέχουν πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μια μερίδα (περίπου 20 αμύγδαλα, όσα δηλαδή χωράνε σε 2 χούφτες) είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, προσφέρουν κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αποδίδουν χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και καθόλου χοληστερόλη. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή ασβεστίου: ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
δε χρειάζεται να τα τρως ωμά, μπορείς να τα ψήσεις αλλά καλό είναι να τρως μόνο το ασπράδι, απέφευγε τον κρόκο, ειδικά αν τρως τόσα αυγά κάθε μέρα. Την πρωτεΐνη την παίρνεις από τον κρόκο. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ψάχνετε ένα τρόφιμο που να μην παχαίνει και να σας χορταίνει; Που να μπορείτε να τρώτε απεριόριστες ποσότητες και να παίρνετε ελάχιστες θερμίδες; Που να μην έχει καθόλου λίπος; Αν ναι το βρήκατε. Και ποιο είναι αυτό : Το μανιτάρι. Τα μανιτάρια αποτελούν την καλύτερη επιλογή για δίαιτα και σωστή διατροφή. Περιέχει κατά 90 % νερό, αλλά παράλληλα έχει και αρκετή πρωτεΐνη, για αυτό και ονομάζεται το κρέας των φυτοφάγων. Αυτός είναι και ένας λόγος που σας χορταίνει και όταν τρώτε μεγάλα μανιτ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ξεκινώντας μια προσπάθεια απώλειας βάρους, για πολλούς η λέξη ψωμί είναι απαγορευμένη. Για άλλους είναι η συνήθης «κλεψιά» μέσα στην ημέρα την ημέρα. Τι ισχύει όμως πραγματικά; Το ψωμί αποτελεί μια πηγή υδατανθράκων στη διατροφή μας. Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν το 50 – 55 % των θερμίδων που λαμβάνουμε ημερησίως. Κατά συνέπεια τρόφιμα που μας δίνουν υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, σαφέστατα και δεν απαγορεύονται. Παρολαυτά, αποτελούν συστατικά που όταν απορροφώνται από τον οργανισ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ερευνητές υποστηρίζουν πως το τσάι μας προστατεύει από αιτίες πρόωρου θανάτου... που δεν σχετίζονται με την καρδιά, κατά 25%. Ένα φλιτζάνι τσάι, εκτός από γευστικό, είναι και ασπίδα προστασίας του οργανισμού μας, προφυλάσσοντάς μας από πρόωρο θάνατο που δεν οφείλεται σε παθήσεις της καρδιάς, όπως φανερώνουν ερευνητές, που παρακινούν τον κόσμο να προτιμήσει το τσάι αντί του καφέ. Τα οφέλη του τσαγιού οφείλονται στα φλαβονοειδή του, αντιοξειδωτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Όχι μόνο μας… φτιάχνει τη διάθεση, αλλά έχει φανεί ότι μπορεί να μας προστατεύσει και από την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης! Ο λόγος, φυσικά, για τον καφέ, ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα ροφήματα των περισσότερων, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξεκινούν τη μέρα τους απολαμβάνοντας τη συντροφιά του! Πλέον, ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο καφές μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μια από τις πιο διαδεδομένες συστάσεις της ισορροπημένης διατροφής είναι η ενσωμάτωση δημητριακών ολικής άλεσης στην καθημερινή μας διατροφή και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 50% των δημητριακών και αμυλούχων που καταναλώνουμε καθημερινά. Ποιο όμως είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τα ολικής άλεσης δημητριακά τόσο ξεχωριστά; Κατανοώντας την «ολική άλεση» … Τα περισσότερα τρόφιμα που παρασκευάζονται από σιτηρά σήμερα όπως ζυμαρικά, ψωμί κ.α. προκύπτουν από σιτηρά που κατά την επεξεργ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα γλυκά είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη κατηγορία τροφίμων. Έχουνφανατικούς οπαδούς χάρη στη γλυκιά τους γεύση, αλλά στη συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων είναι μία… «αμαρτωλή» επιλογή.Μερικοί δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ζουν τρώγοντας μόνο γλυκά. Όταν, όμως, καταναλώσουν έστω και μία μικρή ποσότητα νιώθουν ενοχές και θεωρούν ότι θα έπρεπε να το είχαν αποφύγει. Το βασικότερο αίτιο είναι η γραμμική σχέση που θεωρείται ότιπαρουσιάζει η κατανάλωση των γλυκών με την αύξηση του βάρους. Ο συ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αλλάξουν τον μεταβολισμό και να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε... μερικούς ανθρώπους με αποτέλεσμα να συμβάλουν αρνητικά στα προβλήματα, τα οποία σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό «Nature», παρόλο που οι ακριβείς λόγοι που οδηγούν σε αλλαγές των τιμών σακχάρου στο αίμα παραμένουν άγνωστοι, οι ερευνητές από το Ισραήλ που εκπόνησαν τη μελέτη υποπτεύονται ότι οι επιδράσεις αυτές οφείλοντα... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Γνωστές και ως εδώδιμες ίνες, οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα από τα διάσημα θρεπτικά συστατικά των φυτικών τροφίμων, ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων και συνδέονται άμεσα με την υγεία του εντέρου μας! Φυτικές ίνες και υγεία του εντέρου! Το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των φυτικών ινών είναι ότι δεν πέπτονται, δηλαδή περνούν από το γαστρεντερικό μας σωλήνα ανέπαφες. Μάλιστα αυτή τους η «ιδιαιτερότητα» είναι που τις κάνει και τόσο σημαντικές για την υγεία. Αναλυτικότερα, στ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι σπόροι σησαμιού χρησιμοποιούνται στην διατροφή του ανθρώπου από το 1600 π.Χ. Καλλιεργούνται σε τροπικά σημεία της Αφρικής και της Ασίας, ενώ περισσότερα από 36 είδη είναι γνωστά. Το έλαιο του σησαμιού έχει τοποθετηθεί στα τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία χάρη στα θρεπτικά συστατικά και την σταθερότητα που παρουσιάζει. Έχει ερευνηθεί εκτενώς και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας, αλλά και την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων. Από τους σπόρους σησαμιού παρ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Άραγε υπάρχουν κακές τροφές; Ή μήπως γίνονται κακές όταν τις καταναλώνουμε με το λάθος τρόπο και φυσικά τις μαγειρεύουμε με τα λάθος υλικά; Κι όμως, κάποιες από αυτές, όπως κι αν τις καταναλώσετε και με όποιο συνδυασμό κι αν τις απολαύσετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι καλό δε θα σας κάνουν! Ας πάμε να δούμε κάποιες από αυτές: 1. Ξιφίας: Ειδικά οι έγκυες ή οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί καλό θα ήταν να τον αποκλείσουν από τη διατροφή τους. Ο λόγος; Περιέχει μία ισχυρή νευροτοξίνη... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το κόκκινο χρώμα στα τρόφιμα και τα ροφήματα δεν είναι τυχαίο. Τις περισσότερες φορές οφείλεται στην... περιεκτικότητά τους σε φυσικές χρωστικές με υψηλή διατροφική αξία και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, τις λεγόμενες πολυφαινόλες. Τα συστατικά αυτά είναι φαινολικές ενώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς σχετίζονται με φυσική προστασία του οργανισμού μας σε πολλαπλό επίπεδο. Τις βρίσκουμε στις φράουλες, στο κόκκινο σταφύλι και κρασί, στη ντομάτα, στην κόκκινη πιπεριά, στα κόκκιν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε από τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα που δίνει στα παραδοσιακά σουτζουκάκια. Μιλάμε φυσικά για το κύμινο, ένα μπαχαρικό που εκτός από ωραία γεύση στο φαγητό μπορεί να ωφελήσει και την υγεία μας. Είναι το μπαχαρικό-πρωταθλητής στην περιεκτικότητα σε σίδηρο. Ένα κουταλάκι του γλυκού καλύπτει το 15% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα. Στην ιστορία αναφέρεται ότι χρησιμοποιούσαν το κύμινο για την βελτίωση της πέψης και την αντιμετώπιση άλλων πεπτικών προβλη... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Λόγω της εξαιρετικά μεγάλης κατανάλωσης από τους ανθρώπους παγκοσμίως, ακόμη και μικρές επιδράσεις στην υγεία τους, είναι δυνατόν να έχουν μεγάλη σημασία και προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία. Ο ρόλος των πολυφαινολών για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου, έχει μελετηθεί εκτεταμένα. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε ψηλές συγκεντρώσεις στο τσάι. Το πράσινο τσάι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες. Μια εξαιρετικά μεγάλη και μακροχρόνια ... Διαβάστε περισσότερα...
σας παρακαλω απαντηστε μου. αν ειμαι , βοηθηστε με να τα χασω με πληροφοριες. ευχαριστω.
Απάντηση:
καλή μου εσυ είσαι ακόμη στην ανάπτυξη, δεν σταθεροποιήθηκε τπτ ακόμη, όπως ύψος -βάρος,, βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα,, σε πέντε χρόνια πάλι να ανναρωτηθείς,, Φύλαξε την ερώτηση να μας την ξανακάνεις πάλι την ίδια τότε,, ) Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα ξηρά δαμάσκηνα είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες, που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ασθένειες, αλλά και φτωχά σε άλλα... συστατικά που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία. Συγκεκριμένα: ➢ Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ➢ Περιέχουν φυσικά σάκχαρα και όχι επεξεργασμένη ζάχαρη ➢ Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ➢ Δεν περιέχουν λιπαρά και χοληστερόλη ➢ Δεν περιέχουν αλάτι, συντηρητικά, χρωστικές ➢ Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά ➢ Περι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το τυρί ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω της επεξεργασίας την οποία έχει υποστεί αλλά και λόγω της θρεπτικής τους σύστασης. Ποιος είναι ο... ρόλος του τυριού στη διατροφή μας; Τα τυριά ανάλογα με την παρασκευή και τον χρόνο ωρίμανσης του διακρίνονται σε 3 κατηγορίες: 1) Μαλακά τυριά 2) Ημίσκληρα 3) Σκληρά Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα σκληρά τυριά έχουν και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο καθώς επίσης και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη όπου ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το Ούζο αποτελεί βιομηχανικό μίγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών ουσιών με κύριο το γλυκάνισο. Σύμφωνα με το νόμο για να ονομαστεί ένα προϊόν ούζο πρέπει... α) Να παράγεται στην Ελλάδα (ονομασία προέλευσης) β) Να έχει αρωματιστεί δια της διαβροχής ή δια τής απόσταξης με σπόρους γλυκάνισου. Προαιρετικά με μάραθο, μαστίχη Χίου και άλλα μυρωδικά.γ) Το ποσοστό του όγκου που έχει αρωματιστεί με απόσταξη πρέπει να έιναι τουλάχιστον 20%. Με αυτό δεν εννοείται ότι το 20% προέρχεται ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Συμπεριλάβετε τακτικά τα καρότα στη διατροφή σας, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ επίσης είναι... η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα-καροτίνης και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για το καρότο, την αγαπημένη τροφή του Bugs Bunny, καθώς είναι γνωστό και αγαπητό, ακόμη και από τα παιδιά. Τα οφέλη του καρότου είναι πολύ σημαντικά. Θυμάστε τη γιαγιά και τη μαμά σας που σας έλεγαν να τρώτε καρότα για να βλέπετε καλά; Όλοι έχουμε ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Σταφύλια! Ήρθε ο καιρός τους. Αποτοξινώνουν τον οργανισμό και συνωμοτούν κατά της κυτταρίτιδας. Παράλληλα, ακονίζουν το μυαλό σας... Το ygeiaonline.gr σας προτείνει να το βάλετε στη διατροφή σας για να έχετε... Ενέργεια: Είναι από τα πιο γλυκά φρούτα που μπορείς να επιλέξεις, ειδικά αν είσαι fan της ξανθιάς σταφίδας. Αυτό βέβαια οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα φυσικών σακχάρων που περιέχει. Και φυσικά σάκχαρα σημαίνουν ενέργεια και αντοχή. Τώρα λοιπόν που θα το βρεις φρέσκο στον πάγκο με ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Κάποια τρόφιμα θέλουν προσοχή το καλοκαίρι λόγω αλλοίωσης. Διαβάστε πως θα αποφύγετε φέτος την τροφική δηλητηρίαση... Η ζέστη του καλοκαιριού προκαλεί σε αρκετές ομάδες τροφίμων αλλοίωση και αν καταναλώσουμε αλλοιωμένα τρόφιμα είναι πολύ πιθανό να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση. Συχνά πολλά τρόφιμα γίνονται ακατάλληλα, αρκετές μέρες μάλιστα πριν λήξουν και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά να μη φαίνονται με γυμνό μάτι αλλοιωμένα. Το lifezone θα σας παρουσιάσει παρακάτω τα πιο ευπαθή τρόφιμα του ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Φάτε ψάρια και… σώστε τα ψάρια; Αυτό σημαίνει ότι για να σώσουμε τους ωκεανούς και την υγεία μας, θα πρέπει να τρώμε περισσότερα ψάρια. Αλλά επιλέγοντας σωστά. Μπορούμε να συμβάλλουμε στη διατήρηση της ζωής των ωκεανών, νικώντας την παχυσαρκία και κάνοντας καλό στην υγεία μας. Η θάλασσα δεν είναι μια αστείρευτη πηγή αλιευμάτων, καθώς έχει όρια τα οποία αν ξεπεραστούν, το οικοσύστημα θα καταρρεύσει. Αν θέλουμε να υπάρχουν ακόμη στις θάλασσες υγιή ψάρια που μπορούμε να τα καταναλώσουμε, π... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα άλλα ποτά με ζάχαρη μπορεί να σχετίζονται με περίπου 183.000 θανάτους κάθε χρόνο σ’ ολόκληρο τον κόσμο, σχεδόν όσους σκοτώνει το άσθμα παγκοσμίως, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα... Τα ποτά αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συμβάλλουν στην αύξηση του πάχους, καθώς επίσης στην αύξηση του κινδύνου για διαβήτη, καρδιοαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου. Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με ε... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μια εξαιρετική θρεπτική τροφή. Μια μερίδα συκώτι μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε πολλές βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα καθημερινά. Περιέχει ... φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, Β2, Β12, Β6, χαλκό, πρωτεΐνη, νιασίνη, φώσφορο, σελήνιο και σίδηρο. Το συκώτι αν και είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, η συγκέντρωση τόσων πολλές ευεργετικών συστατικών το καθιστά μια υγιεινή τροφή. Τα οφέλη από την κατανάλωση του συκωτιού: Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης σχ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Πρεπει να παρεις τουλαχιστον 10 κιλα, κοιλιακους ναι μπορεις να κανεις, αλλά να τρως κανοκα χωρις να ξεχνας ενα πλουσιο πρωινο με βιταμινες φυσικες, φρουτα χυμους κλπ. κ πρωτεινη κρεατακι, κοτοπουλο, γαλοπουλα, ασπραδι αυγου, γαλα που σε συνδιασμο με ασκηση θα φτιαξεις ενα ομορφο κορμι κ το παχος που θα παρεις θα μοιραστει ομοιομορφα σε ολο σου το σωμα κ στου μυς. Μην πιαστεις κοροιδο κ παρεις χειμικες βιταμινες, πρωτεινες, κρεατινες κλπ. ειναι επικινδυνες! :) Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ναι.. Λόγω της απαλής τους φλούδας, τον τραγανών σπόρων και της γευστικής σάρκας τους, τα σύκα έχουν πλούσια υφή και γεύση. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ.ά. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, αλλά και να τα προσθέσετε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα σας για να της δώσετε έξτρα γεύση, αποκομίζοντας ταυτόχρονα όλα τα οφέλη που οι ειδικοί υπόσχονται ότι μας προσφέρει η κατανάλωσή τους. Ρίχνουν την αρτηρι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Για συστηματική κατανάλωση καμία ηλικία δεν είναι καλύτερη.Εξαρτησιογόνος ουσία είναι και ο καφές οπότε αν πρέπει ντε και καλά να αρχίσει κάποιος να καταναλώνει καφέ,θα έλεγα μετά την εφηβεία,εκεί στα 17 με 18 και με μέτρο πάνω απο όλα. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Δν υπαρχουν διαφορετικ φαγητα γ ν παχυνεις σ καθε μερος τ σωματος..δν ειναι δλδ οτι μ αυτο βαζω στ κωλο μ τ αλλο στη μεση κ με ενα αλλο στ μπουτια...εξαρταται π τ βαζρι ο οργανισμος σ...εγω πχ εβαλα 3 κιλα κ ολα πηγαν στη μεση...οχι γτ εφαγα ειδικα φαγητα αλλα πολυ απλα γτ εγω τ βαζω εκει..μια φιλη μ π παχυνε τ εβαλε στ ποδια...αρα μν ψαχνεις ν βρεις φαγητα π παχενουν μονο σ πανω μρρος...κτ τετοιο δν υπαρχει Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 145 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.