Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Οσα κυκλοφορουν στην ελληνικη αγορα μεχρι τωρα ενδεχεται να περιεχουν βύνη κριθαριου. Ομως τον Ιουνιου θα διατεθουν στην ξενη αγορα, νεα...
Απάντηση: ναι
Απάντηση: οχι το καλαμποκι δεν περιεχει γλουτενη..η γλουτενη ειναι πρωτεινη σιτου
Απάντηση: Σοκολατένιο κέικ χωρίς γλουτένη Το κέικ αυτό τρώγεται καλύτερα αμέσως μετά την κατασκευή του. Για να εξασφαλίσετε ότι οι στρώσεις θα φου...
Απάντηση: δε γνοριζω αλλα σου εμποδιζει την κυκλοφωρια του αιματος!
Απάντηση: εννοειτε αυτο σε ολες τις διατροφες β.β εχουν το πρωι ασπραδια αυγων φτιαξε μια ομελετα η βραστα προσεχε να βγαζεις τους κροκους αντε μον...
Απάντηση: μπαρες δημιτριακων ειναι πολυ καλο κ ευκολο σνακ
Απάντηση: Δεν υπάρχει κουζίνα στον… κόσμο, στην οποία το λεμόνι να μην αποτελεί βασικό συστατικό, το οικείο σε όλους μας κίτρινο εσπεριδοειδές, που...
Απάντηση: Εξαρταται απο το υψος σου
Απάντηση: δε νομιζω οτι γινεται αυτο..και να τα καταφερεις δεν ειναι καλο για την υγεια σου ασε που θα τα ξαναπαρεις αμεσως..πινε μονο νερο και χυ...
 
Προσοχή: Οποιεσδήποτε πληροφορίες δεν προέρχονται από ειδικούς. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως υπεύθυνες ιατρικές συμβουλές. Με την περιήγηση σας στο Ρώτησε! αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι ένα σύνολο από πρωτείνες στα δημητριακά και κυρίως στο σιτάρι. Το σιτάρι έχει στενή σχέση με κάποια άλλα δημητριακά, ιδιαίτερα τη σικαλη και το κριθάρι, και συνέπως και αυτοί οι σπόροι περιέχουν γλουτένη. Γλουτένη είναι η πρωτεΐνη στο σιτάρι που είναι υπεύθυνη για τη σκληρή δομή της ζύμης. Η πρωτεΐνη γλουτένη, ευθύνεται για το σύμπλεγμα που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού. Αυτή η δομή που σχηματίζεται κατα τη διάρκεια παρασκευής είναι πολύ σημαντική γιατί χω

ρίς τη γλουτένη δε θα υπήρχε καθόλου δομή και το ψωμί δε θα "φούσκωνε". Για τους περισσότερους ανθρώπους η γλουτένη είναι μια κανονική πρωτείνη η οποία αφομοιώνεται εύκολα από το γαστρεντερικό σωλήνα. Παρόλα αυτά ένα μικρό μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να αφομοιώσει τη γλουτένη. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία συνήθως αναφέρεται ως ασθένεια κοιλιοκάκη. Η γλουτένη είναι ένα μείγμα από μια σείρα πρωτεινών που κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες, τις προλαμίνες

και τις γλουτελίνες. Η κύρια πρωτείνη στην κατηγορία των προλαμινών, η γλιαδίνη, φαίνεται να δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοιλιακή πάθηση ή στη δυσανεξία στη γλουτένη: αντισώματα γλιαδίνης βρίσκονται συχνά στα ανοσοποιητικά συμπλέγματα που σχετίζονται με την ασθένεια κοιλιοκάκη. Όταν άτομα με αυτή την κοιλιακή πάθηση καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανταποκρίνεται τραυματίζοντας το λεπτό έντερο. Ειδικότερα, οι μικροσκοπικές προεξοχές με σχήμα δακτύλου, γνωστές και ως λάχνες, στο εσωτερικό του λεπτού εντέρου δεν υπάρχουν. Τα συστατικά από τα τρόφιμα απορροφούνται στο κυκλοφορούν αίμα μέσω των λαχνών. Απουσία λαχνών, το άτομο γίνεται υποσιτισμένο, ανεξάρτητα από την ποσότητα φαγητού που καταναλώνει. Εφόσον, του ίδιου του οργανισμού το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί βλάβες, η ασθένεια κοιλιοκάκη θεωρείται ως αυτοάνοσο νόσημα. Συγκαταλέγεται,επίσης, και στις ασθένειες δυσαπορρόφησης επειδή τα συστατικά δεν απορροφούνται. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή και ως κοιλιοκάκη- spreu ή εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη. Η ασθένεια κοιλιοκάκη είναι μια γενετική πάθηση, δηλαδή μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Μερικές φορές, η ασθένεια αυτή εμφανίζεται--ή ενεργοποιείται για πρώτη φορά-- μετά από κάποια εγχείρηση, εγκυμοσύνη, τοκετό προσβολή από ιό ή έντονο συναισθηματικό στρες.
Σχετικές ερωτήσεις
Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρ...
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη , πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη...
παρα πολλες συνταγες χωρις γλουτενη υπαρχουν στο μπλογκ http:// glouteni.blogspot.co m
μπορείς να βρεις διάφορες πίτες και πιτάκια στο celiacforum.gr.
Τα προμηθευομαστε ειτε απο φαρμακεια - υπαρχει καλυψη ασφαλιστικων ταμειων για τους πασχοντες απο κοιλιοκακη- , απο καταστηματα βιολογικω...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Διατροφή / Δίαιτα

Απάντηση:
Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Η κοιλιοκάκη εμφανίζει μία σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων, αλλά με την κατάλληλη ελεύθερη γλουτένης δίαιτα, οι πάσχοντες μπορούν να ανακάμψουν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη , πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού με τη λήψη γλουτένης προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, υπερπλασία των κρυπτών και ατροφία των λαχνών λόγω παραγωγής αντιγλιαδινικών αντισωμάτων. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση(πιθανότητα κληρονομικότητας σε δίδυμα αδέρφια 70%, σε μη δίδυμα αδέρφια 10% και παιδί από γονείς με κοιλιοκάκη 5%-10%). Επειδή η βλάβ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
παρα πολλες συνταγες χωρις γλουτενη υπαρχουν στο μπλογκ http://glouteni.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
μπορείς να βρεις διάφορες πίτες και πιτάκια στο celiacforum.gr. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα προμηθευομαστε ειτε απο φαρμακεια - υπαρχει καλυψη ασφαλιστικων ταμειων για τους πασχοντες απο κοιλιοκακη- , απο καταστηματα βιολογικων και απο σουπερμαρκετ- η μελισσα κυκλοφορει μια σειρα ζυμαρικων χωρις γλουτενη. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οσα κυκλοφορουν στην ελληνικη αγορα μεχρι τωρα ενδεχεται να περιεχουν βύνη κριθαριου. Ομως τον Ιουνιου θα διατεθουν στην ξενη αγορα, νεα kelloggs με την επισημανση gluten free!!! Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
συστατικα καλαμποκιου
Απάντηση:
οχι το καλαμποκι δεν περιεχει γλουτενη..η γλουτενη ειναι πρωτεινη σιτου Διαβάστε περισσότερα...
Συνταγές χωρίς γλουτένη
Απάντηση:
Σοκολατένιο κέικ χωρίς γλουτένη Το κέικ αυτό τρώγεται καλύτερα αμέσως μετά την κατασκευή του. Για να εξασφαλίσετε ότι οι στρώσεις θα φουσκώσουν κατάλληλα (και δεν θα κάτσουν), αποφύγετε να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου καθώς ψήνονται. Μπορείτε να χρωματίσετε την κρέμα με χρώμα ζαχαροπλαστικής γι να δώσετε μια τελείως διαφορετική όψη στο κέικ σας Υλικά Για 8 μερίδες Για τα σοκολατένια στρώματα Φυτικό έλαιο(μαργαρίνη) 1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη ¾ φλιτζανιού ριζάρευρο ½ φλιτζάνι ψίχα αμυγ... Διαβάστε περισσότερα...
Τι είναι η χοληστερόλη;
Απάντηση:
δε γνοριζω αλλα σου εμποδιζει την κυκλοφωρια του αιματος! Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
εννοειτε αυτο σε ολες τις διατροφες β.β εχουν το πρωι ασπραδια αυγων φτιαξε μια ομελετα η βραστα προσεχε να βγαζεις τους κροκους αντε μονο ενα να αφησεις με κροκο Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
μπαρες δημιτριακων ειναι πολυ καλο κ ευκολο σνακ Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Δεν υπάρχει κουζίνα στον… κόσμο, στην οποία το λεμόνι να μην αποτελεί βασικό συστατικό, το οικείο σε όλους μας κίτρινο εσπεριδοειδές, που είναι δημοφιλές σε όλο τον πλανήτη. Ποια είναι όμως η επίδραση της κατανάλωσης λεμονιού στον ανθρώπινο οργανισμό; Τα λεμόνια είναι όξινα στη γεύση, αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη αλκαλική επίδραση, που βοηθούν πολύ στη δημιουργία ισορροπίας σε καταστάσεις αύξησης της ποσότη... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Εξαρταται απο το υψος σου Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
δε νομιζω οτι γινεται αυτο..και να τα καταφερεις δεν ειναι καλο για την υγεια σου ασε που θα τα ξαναπαρεις αμεσως..πινε μονο νερο και χυμους για δυο βδομαδες..αν αντεξεις και αν δε πας στο νοσοκομειο μπορει να χασες μεχρι και 14 κιλα,, Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Αν και γενικά δεν βελτιώνει την απόδοση, ο σίδηρος χρησιμοποιείται συχνά από τους αθλητές υψηλού επιπέδου. Με την άσκηση μπορεί να προκληθεί ανεπάρκεια σιδήρου και να μειωθούν οι συγκεντρώσεις αιμογλοβίνης και φεριττίνης. Ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης τρανσφερίνης του ορού μπορεί να δείξει την αληθινή ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα στους νέους αθλητές. Οι ελλείψεις σιδήρου είναι ένα συχνό φαινόμενο στους αθλητές υψηλής απόδοσης οι οποίοι έχουν καθιερώσει τη λήψη συμπλ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
το θεμα ειναι να μην λειπει κανενα θρεπτικο συστατικο απο το διαιτολογιο μας Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΜΙΝΣ Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ποσες θερμιδες εχει μια μπανανα Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Πρωτη φορα ακουω για τετοιο εθισμο. Νομιζω για να καταλαβεις ποσο απλως κοψε του η ελλατωσε του για να δεις ποσο του λειπει. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Για να μάθετε τα μικρά παιδιά να τρώνε όσπρια, αν τα αντιπαθούν Χρησιμοποιήστε όσπρια, όπως για παράδειγμα φασόλια ή φακές, για τις καθημερινές σαλάτες που θα βρίσκονται στο τραπέζι σας. Φτιάξτε κεφτέδες από όσπρια. Μ΄ αυτό τον τρόπο ελαττώνεται η μυρωδιά που πολλές φορές ενοχλεί τα παιδιά και αποτελεί ένα γευστικό φαγητό. Μαγειρέψτε στα παιδιά σας τοπικά φαγητά που είναι διαδεδομένα σε πολλά μέρη της Ελλάδας και αποτελούν άκρως θρεπτικά γεύματα, όπως για παράδειγμα το φακόρυζο ή το ρεβι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ξεκινούν μια δίαιτα θεωρούν πως με το να αποφεύγουν γεύματα, λίπη και υδατάνθρακες, θα καταφέρουν να χάσουν γρήγορα τα περιττά κιλά. Επιστήμονες και ερευνητές από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πλέον πως ήρθε η ώρα να καταρριφθούν κάποιοι πολύ δημοφιλείς μύθοι σχετικά με τη σωστή δίαιτα. 1. Η παράλειψη ενός γεύματος βοηθά στην απώλεια βάρους. Ερευνες δείχνουν πως όσοι αποφεύγουν το πρωινό, έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Γενικές οδηγίες για σωστή θεραπευτικη αντιμετωπιση των υπερλιπιδαιμιων Χοληστερινη: Οι ισχύουσες συστάσεις για τη συνολική χοληστερινη είναι < 200 mgHDL: Για τη λεγόμενη «καλή» χοληστερινη (HDL) πάνω από 35 mg για τους άντρες και >45 mg για τις γυναίκες (αφού αυτή προστατεύει τα αγγεία από τη αρτηριοσκληρυνση) καιLDL: Για τη λεγόμενη «κακη» χοληστερινη (LDL) η τιμή πρέπει να είναι κάτω από 180 mg. Αυτή μαζεύεται στις αρτηρίες και οδηγεί στη δημιουργία πλάκας (αν και το επίπεδο γίν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα τελευταία χρόνια που η διατροφή και η άσκηση κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην καθημερινότητά μας και διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος μας, όλοι ψάχνουν τους τέλειους τρόπους για να χάσουν... βάρος ή να διατηρήσουν τα ήδη απολεσθέντα. Ειδικά αυτή την εποχή που το καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Είναι συχνό φαινόμενο για την πλειονότητα των ατόμων που ασχολούνται με την απώλεια ή τη διατήρηση του βάρους τους να ψάχνουν τις μαγικές λύσεις που θα διευκολύνουν την προσπάθει... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα φαγητά που κάνουν καλό στο μυαλό περιέχουν συστατικά τα οποία βοηθάνε τον εγκέφαλο να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, να είναι γεμάτος ενέργεια και ικανός να συγκεντρωθεί. Ίσως είναι και από τα πιο κρίσιμα πράγματα όταν έχετε διάβασμα ή γενικά όταν κάνετε κάποια εργασία που απαιτεί αρκετή σκέψη. Τέτοια φαγητά που βοηθάνε πνευματικά - κάνουν καλό στο μυαλό είναι τα αυγά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα μούρα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και η μαύρη σ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα γλυκά είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη κατηγορία τροφίμων. Έχουνφανατικούς οπαδούς χάρη στη γλυκιά τους γεύση, αλλά στη συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων είναι μία… «αμαρτωλή» επιλογή.Μερικοί δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ζουν τρώγοντας μόνο γλυκά. Όταν, όμως, καταναλώσουν έστω και μία μικρή ποσότητα νιώθουν ενοχές και θεωρούν ότι θα έπρεπε να το είχαν αποφύγει. Το βασικότερο αίτιο είναι η γραμμική σχέση που θεωρείται ότιπαρουσιάζει η κατανάλωση των γλυκών με την αύξηση του βάρους. Ο συ... Διαβάστε περισσότερα...
καθε φορα που αρχιζω σταματαω τι πρεπει να κανω πια;
Απάντηση:
πρεπει να το παρεις αποφασει και δεις ολα τα καλα που θ αερθουν μεσα απο αυτη την κινηση . η διαιτα ειναι κατι δυσκολο για τον ποιο πολυ κοσμο αλλα μπορεις να τα καταφερεις αρκει να το θελεις πολυ να χασεις κιλα και να μην σκευτεσαι οτι θα αποτυχεις. καλη τυχη Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Απάντηση:
Τα εσπεριδοειδή και τα κόκκινα μούρα (πορτοκάλια,…, φράουλες, σμέουρα,…) παρέχουν 7 ως 10% υδατανθράκων, τα φρούτα με πυρήνες ή κουκούτσια (μήλα, αχλάδια,…) παρέχουν 10-15%. Λίγα περισσότερα σάκχαρα (15-20%) υπάρχουν στα σταφύλια, τα κεράσια και τις μπανάνες (οι τελευταίες ειδικά όταν είναι πολύ ώριμες γιατί αλλιώς περιέχουν κυρίως άμυλο). πηγη:IFN Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ρώτησε τους 150 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: