Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Οσα κυκλοφορουν στην ελληνικη αγορα μεχρι τωρα ενδεχεται να περιεχουν βύνη κριθαριου. Ομως τον Ιουνιου θα διατεθουν στην ξενη αγορα, νεα...
Απάντηση: ναι
Απάντηση: οχι το καλαμποκι δεν περιεχει γλουτενη..η γλουτενη ειναι πρωτεινη σιτου
Απάντηση: Σοκολατένιο κέικ χωρίς γλουτένη Το κέικ αυτό τρώγεται καλύτερα αμέσως μετά την κατασκευή του. Για να εξασφαλίσετε ότι οι στρώσεις θα φου...
Απάντηση: Όταν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος, αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας για να σκεφτείτε τα μικρά καθημερινά...
Απάντηση: σταματα να τρως!!
Απάντηση: Εγω παντος προσφατα εκανα μια διαιτα που σε 8 ημερες χωρις γυμναστικη εχασα 6 κιλα ...αν σε ενδιαφερει γρα4ε μου
Απάντηση: να πινεις νερο συχνα... να χρησιμοποιεις στοματικο διαλυμα και αν δε φτανει αυτο να χεις και τσιχλες μαζι σου! its easy :)
Απάντηση: το μπεσελ προ ακτιβ απομακρινη το καλιο
Απάντηση: Γιατί μας συμβουλεύουν να τρώμε όσπρια με δημητριακά;
 
Προσοχή: Οποιεσδήποτε πληροφορίες δεν προέρχονται από ειδικούς. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως υπεύθυνες ιατρικές συμβουλές. Με την περιήγηση σας στο Ρώτησε! αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι ένα σύνολο από πρωτείνες στα δημητριακά και κυρίως στο σιτάρι. Το σιτάρι έχει στενή σχέση με κάποια άλλα δημητριακά, ιδιαίτερα τη σικαλη και το κριθάρι, και συνέπως και αυτοί οι σπόροι περιέχουν γλουτένη. Γλουτένη είναι η πρωτεΐνη στο σιτάρι που είναι υπεύθυνη για τη σκληρή δομή της ζύμης. Η πρωτεΐνη γλουτένη, ευθύνεται για το σύμπλεγμα που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού. Αυτή η δομή που σχηματίζεται κατα τη διάρκεια παρασκευής είναι πολύ σημαντική γιατί χω

ρίς τη γλουτένη δε θα υπήρχε καθόλου δομή και το ψωμί δε θα "φούσκωνε". Για τους περισσότερους ανθρώπους η γλουτένη είναι μια κανονική πρωτείνη η οποία αφομοιώνεται εύκολα από το γαστρεντερικό σωλήνα. Παρόλα αυτά ένα μικρό μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να αφομοιώσει τη γλουτένη. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία συνήθως αναφέρεται ως ασθένεια κοιλιοκάκη. Η γλουτένη είναι ένα μείγμα από μια σείρα πρωτεινών που κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες, τις προλαμίνες

και τις γλουτελίνες. Η κύρια πρωτείνη στην κατηγορία των προλαμινών, η γλιαδίνη, φαίνεται να δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοιλιακή πάθηση ή στη δυσανεξία στη γλουτένη: αντισώματα γλιαδίνης βρίσκονται συχνά στα ανοσοποιητικά συμπλέγματα που σχετίζονται με την ασθένεια κοιλιοκάκη. Όταν άτομα με αυτή την κοιλιακή πάθηση καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανταποκρίνεται τραυματίζοντας το λεπτό έντερο. Ειδικότερα, οι μικροσκοπικές προεξοχές με σχήμα δακτύλου, γνωστές και ως λάχνες, στο εσωτερικό του λεπτού εντέρου δεν υπάρχουν. Τα συστατικά από τα τρόφιμα απορροφούνται στο κυκλοφορούν αίμα μέσω των λαχνών. Απουσία λαχνών, το άτομο γίνεται υποσιτισμένο, ανεξάρτητα από την ποσότητα φαγητού που καταναλώνει. Εφόσον, του ίδιου του οργανισμού το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί βλάβες, η ασθένεια κοιλιοκάκη θεωρείται ως αυτοάνοσο νόσημα. Συγκαταλέγεται,επίσης, και στις ασθένειες δυσαπορρόφησης επειδή τα συστατικά δεν απορροφούνται. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή και ως κοιλιοκάκη- spreu ή εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη. Η ασθένεια κοιλιοκάκη είναι μια γενετική πάθηση, δηλαδή μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Μερικές φορές, η ασθένεια αυτή εμφανίζεται--ή ενεργοποιείται για πρώτη φορά-- μετά από κάποια εγχείρηση, εγκυμοσύνη, τοκετό προσβολή από ιό ή έντονο συναισθηματικό στρες.
Σχετικές ερωτήσεις
Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρ...
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη , πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη...
παρα πολλες συνταγες χωρις γλουτενη υπαρχουν στο μπλογκ http:// glouteni.blogspot.co m
μπορείς να βρεις διάφορες πίτες και πιτάκια στο celiacforum.gr.
Τα προμηθευομαστε ειτε απο φαρμακεια - υπαρχει καλυψη ασφαλιστικων ταμειων για τους πασχοντες απο κοιλιοκακη- , απο καταστηματα βιολογικω...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Διατροφή / Δίαιτα

Απάντηση:
Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Η κοιλιοκάκη εμφανίζει μία σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων, αλλά με την κατάλληλη ελεύθερη γλουτένης δίαιτα, οι πάσχοντες μπορούν να ανακάμψουν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη , πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού με τη λήψη γλουτένης προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, υπερπλασία των κρυπτών και ατροφία των λαχνών λόγω παραγωγής αντιγλιαδινικών αντισωμάτων. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση(πιθανότητα κληρονομικότητας σε δίδυμα αδέρφια 70%, σε μη δίδυμα αδέρφια 10% και παιδί από γονείς με κοιλιοκάκη 5%-10%). Επειδή η βλάβ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
παρα πολλες συνταγες χωρις γλουτενη υπαρχουν στο μπλογκ http://glouteni.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
μπορείς να βρεις διάφορες πίτες και πιτάκια στο celiacforum.gr. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα προμηθευομαστε ειτε απο φαρμακεια - υπαρχει καλυψη ασφαλιστικων ταμειων για τους πασχοντες απο κοιλιοκακη- , απο καταστηματα βιολογικων και απο σουπερμαρκετ- η μελισσα κυκλοφορει μια σειρα ζυμαρικων χωρις γλουτενη. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οσα κυκλοφορουν στην ελληνικη αγορα μεχρι τωρα ενδεχεται να περιεχουν βύνη κριθαριου. Ομως τον Ιουνιου θα διατεθουν στην ξενη αγορα, νεα kelloggs με την επισημανση gluten free!!! Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
συστατικα καλαμποκιου
Απάντηση:
οχι το καλαμποκι δεν περιεχει γλουτενη..η γλουτενη ειναι πρωτεινη σιτου Διαβάστε περισσότερα...
Συνταγές χωρίς γλουτένη
Απάντηση:
Σοκολατένιο κέικ χωρίς γλουτένη Το κέικ αυτό τρώγεται καλύτερα αμέσως μετά την κατασκευή του. Για να εξασφαλίσετε ότι οι στρώσεις θα φουσκώσουν κατάλληλα (και δεν θα κάτσουν), αποφύγετε να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου καθώς ψήνονται. Μπορείτε να χρωματίσετε την κρέμα με χρώμα ζαχαροπλαστικής γι να δώσετε μια τελείως διαφορετική όψη στο κέικ σας Υλικά Για 8 μερίδες Για τα σοκολατένια στρώματα Φυτικό έλαιο(μαργαρίνη) 1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη ¾ φλιτζανιού ριζάρευρο ½ φλιτζάνι ψίχα αμυγ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Όταν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος, αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας για να σκεφτείτε τα μικρά καθημερινά λάθη που τυχόν κάνετε, καθώς και γενικά τις διατροφικές σας συνήθειες Μπορείτε να εξοικονομήσετε τις έξτρα θερμίδες από το καθημερινό σας διαιτολόγιο, ανάλογα με το είδος του τροφίμου που θα επιλέξετε να μαγειρέψετε ή να παραγγείλετε. • Όσον αφορά τα fast food, αποφύγετε επιλογές που προσφέρονται σε χαμηλή τιμή. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται γι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
σταματα να τρως!! Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Εγω παντος προσφατα εκανα μια διαιτα που σε 8 ημερες χωρις γυμναστικη εχασα 6 κιλα ...αν σε ενδιαφερει γρα4ε μου Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
να πινεις νερο συχνα... να χρησιμοποιεις στοματικο διαλυμα και αν δε φτανει αυτο να χεις και τσιχλες μαζι σου! its easy :) Διαβάστε περισσότερα...
ΕΧΩ ΥΨΗΛΟ ΚΑΛΙΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΒΕΣΕΛ ΜΕ 0% ΑΛΑΤΙ. ΤΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ????
Απάντηση:
το μπεσελ προ ακτιβ απομακρινη το καλιο Διαβάστε περισσότερα...
Οι πρωτεΐνες των οσπρίων έχουν τέτοια σύσταση σε αμινοξέα ώστε συμπληρώνουν αυτές των δημητριακών. Με υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη αλλά χαμηλή σε μεθειονίνη και θειώδη αμινοξέα, παρέχουν αρμονική ισορροπία με τα δημητριακά, τα οποία είναι φτωχά σε λυσίνη αλλά όχι σε μεθειονίνη και θειώδη αμινοξέα. Η σωστή αναλογία είναι 2/3 δημητριακά και 1/3 όσπρια.
Απάντηση:
Γιατί μας συμβουλεύουν να τρώμε όσπρια με δημητριακά; Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΤΡΟΦΕΣ Τι ζημιά έγινε: Πιθανόν θα έχετε βάλει κάποια κιλά και θα έχετε γεμίσει τις κυριότερες αρτηρίες σας με λίπος, κάτι που σας κατατάσσει ψηλά στην λίστα των καρδιακών παθήσεων ή των εγκεφαλικών. Μια δίαιτα που είναι υψηλή σε λίπος, είναι χαμηλή σε βιταμίνες και μέταλλα, άρα μάλλον θα αισθάνεστε γενικά κουρασμένοι και θα υποφέρετε από κρυολογήματα και γρίπη. Έχετε επίσης κάνει τον εαυτό σας ευάλωτο σε χρόνιες σοβαρές ασθένειες όπως καρδιακές προσβολές... Διαβάστε περισσότερα...
Μπισκότα για διαβητικούς που μπορώ να βρω;
Απάντηση:
που μπορω να τα βρω? Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το ζωικό βούτυρο αποτελείται κατά βάση από κορεσμένα λιπαρά ("κακά" λιπαρά) και περιέχει μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης, δύο συστατικά που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυξημένης χοληστερόλης στο αίμα και καρδιοπαθειών. Αντίθετα, οι μαργαρίνες παρασκευάζονται από έλαια φυτικής προέλευσης και συνεπώς περιέχουν κυρίως πολυακόρεστα (ω3 και ω6) και μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπών και δεν περιέχουν χοληστερόλη. Επιπλέον, οι μαργαρίνες είναι πηγές των ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Δεν νομίζω να είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας για τους άντρες στην Ιαπωνία είναι 80 ετών και για τις γυναίκες 85. Ούτε τυχαίο είναι το γεγονός ότι το 2008 υπήρχαν στην Ιαπωνία 36.000 υπεραιωνόβιοι. Κάτι κάνουν σωστά στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, που τους κάνει να ζουν περισσότερα χρόνια και να είναι υγιείς. Μια τυπική, παραδοσιακή, γιαπωνέζικη διατροφή περιέχει: Μικρές μερίδες: Πολλά φαγητά σερβίρονται σε ξεχωριστά μικρά πιατάκια, παρά σε ένα μεγάλο πιάτο και ο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Χάνουμε κιλά όταν μειώνουμε ελαφρώς τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσω των τροφών και επίσης αρχίζουμε να γυμναζόμαστε.Το πόσες θερμίδες πρέπει να μειώσει κάποιος και τί ειδους άσκηση θα κάνει θα τα προσδιορίσουν ένας διατροφολόγος και ένας γυμναστής,η κάθε περίπτωση διαφέρει απο την άλλη. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Όλες γυναίκες προσπαθούν να χάσουν βάρος, κατά κύριο λόγο θέλουν να το χάσουν τοπικά (κοιλίτσα και περιφέρεια), αλλά καταλήγουν να χάνουν πρώτα από άλλες περιοχές. Μετά από πολλές δικές σας αιτήσεις και e-mail σας προτείνω τα εξής για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά. Να σημειώσω ότι εάν τα συνδυάσετε με αεροβική άσκηση και κάνετε λίγη υπομονή θα δείτε αποτελέσματα. Μην περιμένετε να συμβούν θαύματα σε μία μέρα! Γιατί συσσωρεύεται το λίπος τοπικά; Η αποθήκευση λίπους στην κοιλιά είναι κατά... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
το γαλα κανει καλο γενικα στην υγεια μας για πολους λογους δεν υπαρχει προβλημα νομιζω αν πινεις και σε διαιτα αρκει να μην εχει πολλα λιπαρα και να ειναι σε λογικες ποσοτητες Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
μόνο με το κόψιμο του αλατιού, μπορεί κάποιος να χάσει κιλά !! www.fit-4-all.com Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
2 ή 3 Διαφορετικά φρούτα να τρώς είναι normal Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
καλη διατροφη, χωρις πολλα τηγανιτα, αναψυκτικα και αλμυρα σνακς. και ηπια γυμναστικη. ασκησεις εδαφους στο σπιτι σε ενα στρωμα(κοιλιακοι, καμψεις, streching....). Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ειναι πολλες διαιτες που χανεις κιλα απο την πρωτη εβδομαδα αλλα μην περιμενεις αν κανεις σωστα μια διαιτα να χασεις πανω απο 1 1,5 κιλα την πρωτη εβδομαδα γιατι δεν ειναι καλο αυτο και θα καις και μυικο ιστο και θα κανεις κακο στον μεταβολισμο σου γενικα σε μια διαιτα πρεπει να εχεις υπομονη και να την κανεις σωστα Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς διαιτολόγους που ασχολούνται με την προαγωγή της υγείας (Health Promotion), βαθμολογήθηκαν οι 10 πιο υγιεινές κουζίνες. Φυσικά πρώτη βγήκε η Ελληνική κουζίνα! Αυτή την εβδομάδα σας παρουσιάζουμε τις πρώτες 5. 1. Ελληνική κουζίνα Υπάρχει ένας καλός λόγος που οι περισσότεροι ειδικοί προτιμούν τη μεσογειακή διατροφή: Παραδοσιακά ελληνικά τρόφιμα όπως τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, φρέσκα φρούτα, φασόλια που είναι πλούσια σε φυτικές ίνε... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ως κεντρικού τύπου παχυσαρκία χαρακτηρίζεται η αυξημένη συσσώρευση λίπους στο κορμό και ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, και παρατηρείται συχνότερα στους άντρες, αλλά και σε αρκετές γυναίκες (ιδίως μετά την εμμηνόπαυση). Η εκλεκτική εναπόθεση του λίπους στην κοιλιά προκαλείται από ένα πλήθος παραγόντων, μεταξύ των οποίων ορμονικοί παράγοντες, γονιδιακοί παράγοντες, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή. Η κεντρικού τύπου παχυσαρκία συχνά συνοδεύεται από υπέρταση (αυξημένη αρτηριακή πίεση), α... Διαβάστε περισσότερα...
ποσα κιλα πρεπει να χασω, με τι διατροφη και σε ποσο χρονικο διαστημα, οσον αφορα την ασκηση αρκει το ημερησιο περπατημα?
Απάντηση:
Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι!! Προσοχή όμως στις δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες (πχ κάτω από 900), στις μονοφαγίες και στις αφαγίες!!!!! Ο οργανισμός και ο μεταβολισμός για να λειτουργεί σωστά χρειάζεται να τρώμε "κάτι" ανα 3-4 ώρες. Η σωστή δίαιτα πρέπει να περιέχει από όλα (λιπαρά, υδατάνθρακες και κυρίως πρωτεΐνες) http://www.fit-4-all.gr/fit4all_000002.htm Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η ποιότητα των μαλλιών μας αντικατοπτρίζουν εν μέρει την ποιότητα της διατροφής μας. Το τριχωτό της κεφαλής μας αποτελείται φυσιολογικά κατά μέσο όρο από περίπου 100.000 τριχοθυλάκια και 100.000-120.000 τρίχες οι οποίες έχουν ένα μέσο όρο ανάπτυξης 1,5 εκατοστά το μήνα. Καθημερινά, υπό φυσιολογικές καταστάσεις πέφτουν 80- 100 τρίχες. Όταν ο ρυθμός επανέκφυσης των τριχών δεν είναι ανάλογος με την πτώση αυτή τότε αρχίζει η τριχόπτωση. Η σύσταση του καθημερινού διαιτολογίου μας ,επηρεάζει άμεσα... Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 143 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: