Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Οσα κυκλοφορουν στην ελληνικη αγορα μεχρι τωρα ενδεχεται να περιεχουν βύνη κριθαριου. Ομως τον Ιουνιου θα διατεθουν στην ξενη αγορα, νεα...
Απάντηση: ναι
Απάντηση: οχι το καλαμποκι δεν περιεχει γλουτενη..η γλουτενη ειναι πρωτεινη σιτου
Απάντηση: Σοκολατένιο κέικ χωρίς γλουτένη Το κέικ αυτό τρώγεται καλύτερα αμέσως μετά την κατασκευή του. Για να εξασφαλίσετε ότι οι στρώσεις θα φου...
Απάντηση: θα σας έκανε εντύπωση πως ένα “πλούσιο πρωινό” δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απώλεια λίπους; Κατ’ αρχήν θα ήταν χρήσιμο να ε...
Απάντηση: με μια αναζητηση στο google θα βρισκατε αυτα... 1. http:// www.iatronet.gr/ article.asp? art_id=829 2. http:// www.iatronet.gr/ article.asp?...
Απάντηση: Η δερματίτιδα είναι ένας ευρύς όρος για τη φλεγμονή της επιδερμίδας και περιλαμβάνει τη δερματίτιδα εξ’επαφής, τη σμηγματορροϊκή δερματίτ...
Απάντηση: Παρά το γεγονός ότι όλοι οι ειδικοί μας συστήνουν να τρωμε φρούτα και λαχανικά καθημερινά, εντούτοις πολύ συχνά δεν διευκρινίζουν ποια απ...
Απάντηση: Δεν είναι τυχαία η γνωστή σε όλους μας παροιμία… η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Το πρωινό αποτελεί το βασικότερο γεύμα της ημέρας, το ...
Απάντηση: παίζει ρόλο η ηλικία και το βάρος. αλλα στο περιπου 300 θερμιδες
 
Προσοχή: Οποιεσδήποτε πληροφορίες δεν προέρχονται από ειδικούς. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως υπεύθυνες ιατρικές συμβουλές. Με την περιήγηση σας στο Ρώτησε! αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι ένα σύνολο από πρωτείνες στα δημητριακά και κυρίως στο σιτάρι. Το σιτάρι έχει στενή σχέση με κάποια άλλα δημητριακά, ιδιαίτερα τη σικαλη και το κριθάρι, και συνέπως και αυτοί οι σπόροι περιέχουν γλουτένη. Γλουτένη είναι η πρωτεΐνη στο σιτάρι που είναι υπεύθυνη για τη σκληρή δομή της ζύμης. Η πρωτεΐνη γλουτένη, ευθύνεται για το σύμπλεγμα που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού. Αυτή η δομή που σχηματίζεται κατα τη διάρκεια παρασκευής είναι πολύ σημαντική γιατί χω

ρίς τη γλουτένη δε θα υπήρχε καθόλου δομή και το ψωμί δε θα "φούσκωνε". Για τους περισσότερους ανθρώπους η γλουτένη είναι μια κανονική πρωτείνη η οποία αφομοιώνεται εύκολα από το γαστρεντερικό σωλήνα. Παρόλα αυτά ένα μικρό μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να αφομοιώσει τη γλουτένη. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία συνήθως αναφέρεται ως ασθένεια κοιλιοκάκη. Η γλουτένη είναι ένα μείγμα από μια σείρα πρωτεινών που κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες, τις προλαμίνες

και τις γλουτελίνες. Η κύρια πρωτείνη στην κατηγορία των προλαμινών, η γλιαδίνη, φαίνεται να δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοιλιακή πάθηση ή στη δυσανεξία στη γλουτένη: αντισώματα γλιαδίνης βρίσκονται συχνά στα ανοσοποιητικά συμπλέγματα που σχετίζονται με την ασθένεια κοιλιοκάκη. Όταν άτομα με αυτή την κοιλιακή πάθηση καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανταποκρίνεται τραυματίζοντας το λεπτό έντερο. Ειδικότερα, οι μικροσκοπικές προεξοχές με σχήμα δακτύλου, γνωστές και ως λάχνες, στο εσωτερικό του λεπτού εντέρου δεν υπάρχουν. Τα συστατικά από τα τρόφιμα απορροφούνται στο κυκλοφορούν αίμα μέσω των λαχνών. Απουσία λαχνών, το άτομο γίνεται υποσιτισμένο, ανεξάρτητα από την ποσότητα φαγητού που καταναλώνει. Εφόσον, του ίδιου του οργανισμού το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί βλάβες, η ασθένεια κοιλιοκάκη θεωρείται ως αυτοάνοσο νόσημα. Συγκαταλέγεται,επίσης, και στις ασθένειες δυσαπορρόφησης επειδή τα συστατικά δεν απορροφούνται. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή και ως κοιλιοκάκη- spreu ή εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη. Η ασθένεια κοιλιοκάκη είναι μια γενετική πάθηση, δηλαδή μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Μερικές φορές, η ασθένεια αυτή εμφανίζεται--ή ενεργοποιείται για πρώτη φορά-- μετά από κάποια εγχείρηση, εγκυμοσύνη, τοκετό προσβολή από ιό ή έντονο συναισθηματικό στρες.
Σχετικές ερωτήσεις
Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρ...
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη , πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη...
παρα πολλες συνταγες χωρις γλουτενη υπαρχουν στο μπλογκ http:// glouteni.blogspot.co m
μπορείς να βρεις διάφορες πίτες και πιτάκια στο celiacforum.gr.
Τα προμηθευομαστε ειτε απο φαρμακεια - υπαρχει καλυψη ασφαλιστικων ταμειων για τους πασχοντες απο κοιλιοκακη- , απο καταστηματα βιολογικω...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Διατροφή / Δίαιτα

Απάντηση:
Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Η κοιλιοκάκη εμφανίζει μία σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων, αλλά με την κατάλληλη ελεύθερη γλουτένης δίαιτα, οι πάσχοντες μπορούν να ανακάμψουν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη , πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού με τη λήψη γλουτένης προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, υπερπλασία των κρυπτών και ατροφία των λαχνών λόγω παραγωγής αντιγλιαδινικών αντισωμάτων. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση(πιθανότητα κληρονομικότητας σε δίδυμα αδέρφια 70%, σε μη δίδυμα αδέρφια 10% και παιδί από γονείς με κοιλιοκάκη 5%-10%). Επειδή η βλάβ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
παρα πολλες συνταγες χωρις γλουτενη υπαρχουν στο μπλογκ http://glouteni.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
μπορείς να βρεις διάφορες πίτες και πιτάκια στο celiacforum.gr. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα προμηθευομαστε ειτε απο φαρμακεια - υπαρχει καλυψη ασφαλιστικων ταμειων για τους πασχοντες απο κοιλιοκακη- , απο καταστηματα βιολογικων και απο σουπερμαρκετ- η μελισσα κυκλοφορει μια σειρα ζυμαρικων χωρις γλουτενη. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οσα κυκλοφορουν στην ελληνικη αγορα μεχρι τωρα ενδεχεται να περιεχουν βύνη κριθαριου. Ομως τον Ιουνιου θα διατεθουν στην ξενη αγορα, νεα kelloggs με την επισημανση gluten free!!! Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
συστατικα καλαμποκιου
Απάντηση:
οχι το καλαμποκι δεν περιεχει γλουτενη..η γλουτενη ειναι πρωτεινη σιτου Διαβάστε περισσότερα...
Συνταγές χωρίς γλουτένη
Απάντηση:
Σοκολατένιο κέικ χωρίς γλουτένη Το κέικ αυτό τρώγεται καλύτερα αμέσως μετά την κατασκευή του. Για να εξασφαλίσετε ότι οι στρώσεις θα φουσκώσουν κατάλληλα (και δεν θα κάτσουν), αποφύγετε να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου καθώς ψήνονται. Μπορείτε να χρωματίσετε την κρέμα με χρώμα ζαχαροπλαστικής γι να δώσετε μια τελείως διαφορετική όψη στο κέικ σας Υλικά Για 8 μερίδες Για τα σοκολατένια στρώματα Φυτικό έλαιο(μαργαρίνη) 1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη ¾ φλιτζανιού ριζάρευρο ½ φλιτζάνι ψίχα αμυγ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
θα σας έκανε εντύπωση πως ένα “πλούσιο πρωινό” δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απώλεια λίπους; Κατ’ αρχήν θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε από πού προέκυψε το δόγμα του μεγάλου πρωινού. Το “πλούσιο” πρωινό είναι μία διατροφική συνήθεια συσχετισμένη με καλή υγεία. Από πού προκύπτει όμως αυτή η συσχέτιση; Είναι το πλούσιο πρωινό που προκαλεί την καλή υγεία ή απλά εμπίπτει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τρόπου ζωής; Ακόμα και η χρήση της λέξης “πλούσιο” μας δίνει μερικά στοιχεία για να αρχίσουμ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
με μια αναζητηση στο google θα βρισκατε αυτα... 1. http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=829 2. http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=9380 3. http://www.nutrimed.gr/diatrofi__ygeia/ yperlipidaimia/ auximena_triglukeridia_katapolemiste_ta_me_o3_lipa ra.html Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η δερματίτιδα είναι ένας ευρύς όρος για τη φλεγμονή της επιδερμίδας και περιλαμβάνει τη δερματίτιδα εξ’επαφής, τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και το έκζεμα.Η εξ’επαφής δερματίτιδα έχει πολλές πιθανές αιτίες.Δηλαδή,μπορεί να οφείλεται σε κάποιο φυτό (π.χ. δηλητηριώδης κισσός) ή σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά όπως τα πορτοκάλια. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε κάποια χημικά καθαριστικά σπιτιού όπως τα απολυμαντικά,τα σαπούνια και το ασετόν, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείουμε και τα καλλυντικά και π... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Παρά το γεγονός ότι όλοι οι ειδικοί μας συστήνουν να τρωμε φρούτα και λαχανικά καθημερινά, εντούτοις πολύ συχνά δεν διευκρινίζουν ποια από αυτά είναι τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και άλλες φυτοχημικές ουσίες. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών φρούτων και λαχανικών όσον αφορά την περιεκτικότητα τους σε ενέργεια και άλλα ωφέλιμα για τον οργανισμό μας στοιχεία. Πολύ συχνά οι καταναλωτές επιλέγουν φρούτα και λαχανικά που είναι φτωχά σε ενέργεια ή πο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Δεν είναι τυχαία η γνωστή σε όλους μας παροιμία… η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Το πρωινό αποτελεί το βασικότερο γεύμα της ημέρας, το οποίο δυστυχώς πολλοί παραλείπουν είτε γιατί το ξεχνάνε είτε γιατί το υποβαθμίζουν είτε γιατί απλά δεν πεινάνε το πρωί! Κατά την διάρκεια του ύπνου, το σώμα χρειάζεται ενέργεια και διασπά το γλυκογόνο σε γλυκόζη, την οποία και χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας. Έτσι, το πρωί οι αποθήκες ενέργειας είναι πολύ χαμηλές και επιβάλλεται να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
παίζει ρόλο η ηλικία και το βάρος. αλλα στο περιπου 300 θερμιδες Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Κατά την παράδοση, όταν ανακοίνωσαν στο πλήθος την Ανάσταση του Χριστού, μια γυναίκα για να το πιστέψει ζήτησε τα αυγά που είχε στο καλάθι της να γίνουν κόκκινα..Και αυτά κοκκίνησαν! Άλλη εκδοχή φέρνει το βάψιμο των αυγών να συμβολίζει το αίμα του Χριστού, ενώ τα ίδια τα αυγά την ανανέωση της ζωής. Το αυγό πέρα από τους συμβολισμούς των ημερών είναι μια πλήρης τροφή για όλο τον χρόνο καλύπτοντας σχεδόν εξολοκλήρου τις διατροφικές μας ανάγκες. Τι περιέχει το αυγό και γιατί θεωρείται πλήρης ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Στους ολυμπιακούς αγώνες το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα κρίνεται σε εκατοστά του δευτερολέπτου ενώ μόλις λίγα λεπτά χωρίζουν τον πρώτο από τον δεύτερο νικητή του μαραθωνίου. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, ότι για να φτάσει κάποιος αθλητής σε αυτό το επίπεδο αγώνων πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις γενετικές του ικανότητες και για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να ακολουθηθεί μια σωστή διατροφή και προπόνηση. Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας οι αθλητές και οι αθλήτριες εκφράζουν όλο... Διαβάστε περισσότερα...
http://www.otherside.gr/2011/05/71-488-thermides-se-ena-tapsi-lazania/
Απάντηση:
τί είναι τα λαζάνια; Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
μια λεπτη φέτα έχει 80θερμίδες... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
όχι δεν απαγορεύεται κανένα τρόφιμο αρκεί να είναι σωστά προσαρμοσμένα στο καθημερινό μας διαιτολόγιό Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τροφες με βιταμινη β5 είναι τα φασόλια σόγιας, η φακή το κρέας, τα αυγά και τα δημητριακά. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Όλες γυναίκες προσπαθούν να χάσουν βάρος, κατά κύριο λόγο θέλουν να το χάσουν τοπικά (κοιλίτσα και περιφέρεια), αλλά καταλήγουν να χάνουν πρώτα από άλλες περιοχές. Μετά από πολλές δικές σας αιτήσεις και e-mail σας προτείνω τα εξής για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά. Να σημειώσω ότι εάν τα συνδυάσετε με αεροβική άσκηση και κάνετε λίγη υπομονή θα δείτε αποτελέσματα. Μην περιμένετε να συμβούν θαύματα σε μία μέρα! Γιατί συσσωρεύεται το λίπος τοπικά; Η αποθήκευση λίπους στην κοιλιά είναι κατά... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Συνήθως η καραμέλες που δεν περιέχουν ζάχαρη, έχουν άλλες γλυκαντικές ουσίες οι οποίες όταν καταναλώνονται καθημερινά είναι χειρότερες απο τη ζάχαρη και έχουν κατηγορηθεί για πολλές ασθένειες, π.χ. αλλεργία και άλλα. (η ασαρτάμη είναι μία απο αυτές). Καλύτερα μια καραμελίτσα με ζάχαρη παρά με ασπαρτάμη και άλλα χημικά κατασκευασμένα απο Εταιρείες μεταλλαγμένων , βλέπε monsanto. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός που καθημερινά χτίζεται και αποδομείται στον οργανισμό μας. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο, ώστε να υπερτερεί ως σχηματισμός νέου οστού. Διαφορετικά, εάν η αποδόμηση υπερτερεί, οδηγούμαστε στην οστεοπόρωση. Το απολύτως απαραίτητο συστατικό στην τροφή μας για τη δημιουργία γερών οστών αναμφίβολα είναι το ασβέστιο, καθώς συντελεί στη δημιουργία νέων οστεοκυττάρων. Στα οστά αποθηκεύεται περισσότερο από το 99% του ασβεστίου που υπάρ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το λάχανο ανήκει στην κατηγορία των κραμβοειδών και αποτελεί ένα αρκετά παρεξηγημένο λαχανικό, αφού αρκετές φορές έχει κατηγορηθεί ότι παχαίνει ή κάνει κατακράτηση. Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται αρκετά μακριά αν αναλογιστούμε ότι την θρεπτική του αξία. Ένα φλιτζάνι λάχανο αποδίδει περίπου 33 θερμίδες, δηλαδή μία μερίδα σαλάτα λάχανο δεν ξεπερνάει τις 70 θερμίδες, όσες λοιπόν περιέχει και ένα φρούτο. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το λάχανο παχαίνει αν αναλογιστούμε κιόλα... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα ω-3 λιπαρά μας κάνουν πιο όμορφους Το τελευταίο χρονικό διάστημα, φυσικά και μέσω της διαρκούς και από πολλές πηγές ενημέρωσης που υπάρχει και από το internet, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν την άμεση συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ σωστής και ισορροπημένης διατροφής από τη μια πλευρά, με την υγεία και την εξωτερική εμφάνιση του ατόμου από την άλλη. Το δέρμα μας αποτελεί το «βαρόμετρο» της εσωτερικής σωματικής και ψυχολογικής κατάστασης του οργανισμού μας και φυσικά είναι η εικό... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Απάντηση:
Γενικός κανόνας! Επιστροφή τάχιστα στη μητέρα φύση γιατί την κακοποιούμε και θα μας εκδικηθεί... Αφύσικη ζωή, μολυσμένος αέρας, κάπνισμα, πολυφαρμακία, λαιμαργία, εκβιομηχάνιση της τροφής... Δεν θυμίζει λίγο κόλαση; Και όμως όλα αυτά μπορούν να ελεγχθούν με μια πιο προσεγμένη διατροφή... Προτιμάτε να: 1. Τρώτε φυσικές τροφές, ωμές όποτε είναι δυνατόν. 2. Το 30% των θερμίδων σας να είναι πρωτεΐνες, το 20% λιπαρά και το 50% υδατάνθρακες. 3. Χρησιμοποιείτε ποικιλία κρεάτων, μέσα στην εβδομάδα, ψ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
να τα τινάξεις πρόωρα...! Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 148 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: