Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Οσα κυκλοφορουν στην ελληνικη αγορα μεχρι τωρα ενδεχεται να περιεχουν βύνη κριθαριου. Ομως τον Ιουνιου θα διατεθουν στην ξενη αγορα, νεα...
Απάντηση: ναι
Απάντηση: οχι το καλαμποκι δεν περιεχει γλουτενη..η γλουτενη ειναι πρωτεινη σιτου
Απάντηση: Σοκολατένιο κέικ χωρίς γλουτένη Το κέικ αυτό τρώγεται καλύτερα αμέσως μετά την κατασκευή του. Για να εξασφαλίσετε ότι οι στρώσεις θα φου...
Απάντηση: Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή… Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθ...
Απάντηση: Αν πίνετε καθημερινά ζεστό τσάι, προσέξτε τη θερμοκρασία του. Μία νέα μελέτη έδειξε πως όταν καταναλώνεται πολύ καυτό (πάνω από 70 βαθμού...
Απάντηση: Τα θαλασσινά ανέκαθεν υπήρχαν στη διατροφή των Ελλήνων και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή και ποθητή τροφή από την αρχαιότητα. Συμβόλιζαν μια τρο...
Απάντηση: οι αναλατοι οχι
Απάντηση: Τα σχολικά σνακ για τα παιδιά αποτελούν σημαντικό μέρος μια ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Στα παιδιά, και ειδικότερα τα δραστήρια...
Απάντηση: Προσπάθησε να τα βγάλεις από το μυαλό σου και να δεις που όχι μόνο θα καταφέρεις να κάνεις δίαιτα αλλά θα τονώσεις και το ηθικό σου επειδ...
 
Προσοχή: Οποιεσδήποτε πληροφορίες δεν προέρχονται από ειδικούς. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως υπεύθυνες ιατρικές συμβουλές. Με την περιήγηση σας στο Ρώτησε! αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι ένα σύνολο από πρωτείνες στα δημητριακά και κυρίως στο σιτάρι. Το σιτάρι έχει στενή σχέση με κάποια άλλα δημητριακά, ιδιαίτερα τη σικαλη και το κριθάρι, και συνέπως και αυτοί οι σπόροι περιέχουν γλουτένη. Γλουτένη είναι η πρωτεΐνη στο σιτάρι που είναι υπεύθυνη για τη σκληρή δομή της ζύμης. Η πρωτεΐνη γλουτένη, ευθύνεται για το σύμπλεγμα που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού. Αυτή η δομή που σχηματίζεται κατα τη διάρκεια παρασκευής είναι πολύ σημαντική γιατί χω

ρίς τη γλουτένη δε θα υπήρχε καθόλου δομή και το ψωμί δε θα "φούσκωνε". Για τους περισσότερους ανθρώπους η γλουτένη είναι μια κανονική πρωτείνη η οποία αφομοιώνεται εύκολα από το γαστρεντερικό σωλήνα. Παρόλα αυτά ένα μικρό μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να αφομοιώσει τη γλουτένη. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία συνήθως αναφέρεται ως ασθένεια κοιλιοκάκη. Η γλουτένη είναι ένα μείγμα από μια σείρα πρωτεινών που κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες, τις προλαμίνες

και τις γλουτελίνες. Η κύρια πρωτείνη στην κατηγορία των προλαμινών, η γλιαδίνη, φαίνεται να δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοιλιακή πάθηση ή στη δυσανεξία στη γλουτένη: αντισώματα γλιαδίνης βρίσκονται συχνά στα ανοσοποιητικά συμπλέγματα που σχετίζονται με την ασθένεια κοιλιοκάκη. Όταν άτομα με αυτή την κοιλιακή πάθηση καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανταποκρίνεται τραυματίζοντας το λεπτό έντερο. Ειδικότερα, οι μικροσκοπικές προεξοχές με σχήμα δακτύλου, γνωστές και ως λάχνες, στο εσωτερικό του λεπτού εντέρου δεν υπάρχουν. Τα συστατικά από τα τρόφιμα απορροφούνται στο κυκλοφορούν αίμα μέσω των λαχνών. Απουσία λαχνών, το άτομο γίνεται υποσιτισμένο, ανεξάρτητα από την ποσότητα φαγητού που καταναλώνει. Εφόσον, του ίδιου του οργανισμού το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί βλάβες, η ασθένεια κοιλιοκάκη θεωρείται ως αυτοάνοσο νόσημα. Συγκαταλέγεται,επίσης, και στις ασθένειες δυσαπορρόφησης επειδή τα συστατικά δεν απορροφούνται. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή και ως κοιλιοκάκη- spreu ή εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη. Η ασθένεια κοιλιοκάκη είναι μια γενετική πάθηση, δηλαδή μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Μερικές φορές, η ασθένεια αυτή εμφανίζεται--ή ενεργοποιείται για πρώτη φορά-- μετά από κάποια εγχείρηση, εγκυμοσύνη, τοκετό προσβολή από ιό ή έντονο συναισθηματικό στρες.
Σχετικές ερωτήσεις
Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρ...
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη , πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη...
παρα πολλες συνταγες χωρις γλουτενη υπαρχουν στο μπλογκ http:// glouteni.blogspot.co m
μπορείς να βρεις διάφορες πίτες και πιτάκια στο celiacforum.gr.
Τα προμηθευομαστε ειτε απο φαρμακεια - υπαρχει καλυψη ασφαλιστικων ταμειων για τους πασχοντες απο κοιλιοκακη- , απο καταστηματα βιολογικω...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Διατροφή / Δίαιτα

Απάντηση:
Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Η κοιλιοκάκη εμφανίζει μία σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων, αλλά με την κατάλληλη ελεύθερη γλουτένης δίαιτα, οι πάσχοντες μπορούν να ανακάμψουν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη , πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού με τη λήψη γλουτένης προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, υπερπλασία των κρυπτών και ατροφία των λαχνών λόγω παραγωγής αντιγλιαδινικών αντισωμάτων. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση(πιθανότητα κληρονομικότητας σε δίδυμα αδέρφια 70%, σε μη δίδυμα αδέρφια 10% και παιδί από γονείς με κοιλιοκάκη 5%-10%). Επειδή η βλάβ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
παρα πολλες συνταγες χωρις γλουτενη υπαρχουν στο μπλογκ http://glouteni.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
μπορείς να βρεις διάφορες πίτες και πιτάκια στο celiacforum.gr. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα προμηθευομαστε ειτε απο φαρμακεια - υπαρχει καλυψη ασφαλιστικων ταμειων για τους πασχοντες απο κοιλιοκακη- , απο καταστηματα βιολογικων και απο σουπερμαρκετ- η μελισσα κυκλοφορει μια σειρα ζυμαρικων χωρις γλουτενη. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οσα κυκλοφορουν στην ελληνικη αγορα μεχρι τωρα ενδεχεται να περιεχουν βύνη κριθαριου. Ομως τον Ιουνιου θα διατεθουν στην ξενη αγορα, νεα kelloggs με την επισημανση gluten free!!! Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
συστατικα καλαμποκιου
Απάντηση:
οχι το καλαμποκι δεν περιεχει γλουτενη..η γλουτενη ειναι πρωτεινη σιτου Διαβάστε περισσότερα...
Συνταγές χωρίς γλουτένη
Απάντηση:
Σοκολατένιο κέικ χωρίς γλουτένη Το κέικ αυτό τρώγεται καλύτερα αμέσως μετά την κατασκευή του. Για να εξασφαλίσετε ότι οι στρώσεις θα φουσκώσουν κατάλληλα (και δεν θα κάτσουν), αποφύγετε να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου καθώς ψήνονται. Μπορείτε να χρωματίσετε την κρέμα με χρώμα ζαχαροπλαστικής γι να δώσετε μια τελείως διαφορετική όψη στο κέικ σας Υλικά Για 8 μερίδες Για τα σοκολατένια στρώματα Φυτικό έλαιο(μαργαρίνη) 1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη ¾ φλιτζανιού ριζάρευρο ½ φλιτζάνι ψίχα αμυγ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή… Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Αν πίνετε καθημερινά ζεστό τσάι, προσέξτε τη θερμοκρασία του. Μία νέα μελέτη έδειξε πως όταν καταναλώνεται πολύ καυτό (πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου), μπορεί να... αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του οισοφάγου – του σωλήνα που μεταφέρει τα τρόφιμα από το στόμα στο στομάχι μας. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο ρόφημα που καταναλώνεται καυτό, τονίζει η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση». Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στο βόρειο Ιράν, σε μια επαρχία όπου οι κάτοικοι καθημερινά κατ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα θαλασσινά ανέκαθεν υπήρχαν στη διατροφή των Ελλήνων και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή και ποθητή τροφή από την αρχαιότητα. Συμβόλιζαν μια τροφή νόστιμη, υγιεινή και εύκολη στην προετοιμασία, ικανή να ικανοποιήσει υψηλές γευστικές απαιτήσεις. Λόγω της γεωγραφικής θέσης αλλά και του γεγονότος ότι μεγάλο τμήμα της χώρας μας διαβρέχεται από θάλασσα, τα ψάρια και τα θαλασσινά υπήρχαν πάντοτε σε αφθονία και ποικιλία. Μάλιστα, ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι οι πρόγονοί μας ήταν άριστοι γνώστες της θαλ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
οι αναλατοι οχι Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα σχολικά σνακ για τα παιδιά αποτελούν σημαντικό μέρος μια ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Στα παιδιά, και ειδικότερα τα δραστήρια- ενεργητικά και εκείνα που παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη (έφηβοι), οι ενεργειακές απαιτήσεις δεν καλύπτονται μόνο από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό. Όταν αυτά πεινάνε ανάμεσα στα γεύματα είναι σημαντικό η επιπλέον ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά να εξασφαλίζονται μέσα από υγιεινά και καλής ποιότητας σνακ. Αυτά δεν είναι άλλα από τα σπιτικά. Ποι... Διαβάστε περισσότερα...
καθε μερα λεω θα κανω διαιτα και καθε φορα τρωω περισσοτερα γλυκα
Απάντηση:
Προσπάθησε να τα βγάλεις από το μυαλό σου και να δεις που όχι μόνο θα καταφέρεις να κάνεις δίαιτα αλλά θα τονώσεις και το ηθικό σου επειδή θα κάνεις αυτό που θέλεις. Αν έχεις τόσο μεγάλη όρεξη μείωσε την ποσότητα των γλυκών που τρως. Ένα καλό κόλπο είναι όποτε έχεις ανάγκη απο γλυκό να πίνεις νερό! Θα καθαρίζει το στόμα σου και θα έχεις λιγότερη όρεξη για γλυκό! Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ΘΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ. ΠΡΩΙ ΦΑΕ ΑΥΓΑ ,Η ΜΕΛΙ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ , ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΦΡΟΥΤΑ ,ΕΠΕΙΤΑ ,ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ,ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ.ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΝΑ ΚΟΒΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ,ΔΗΛ ΑΝΤΙ 2 ΦΕΤΕΣ ΨΩΜΙ ΦΑΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΜΙΑ ΦΕΤΑ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΣΙΜΕΡΙΑΝΟ.ΜΗΝ ΣΗΚΩΝΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟ ΣΤΟΜΑΧΙ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΘΑ ΝΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΡΕΣΜΟ.ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΥΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟ.ΓΙΑΟΥΡΤΑΚΙ ,ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ,ΚΑΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΟ ΕΩΣ ΤΙς ΟΚΤΩΜΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΑΛΑ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Σταφύλια! Ήρθε ο καιρός τους. Αποτοξινώνουν τον οργανισμό και συνωμοτούν κατά της κυτταρίτιδας. Παράλληλα, ακονίζουν το μυαλό σας... Το ygeiaonline.gr σας προτείνει να το βάλετε στη διατροφή σας για να έχετε... Ενέργεια: Είναι από τα πιο γλυκά φρούτα που μπορείς να επιλέξεις, ειδικά αν είσαι fan της ξανθιάς σταφίδας. Αυτό βέβαια οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα φυσικών σακχάρων που περιέχει. Και φυσικά σάκχαρα σημαίνουν ενέργεια και αντοχή. Τώρα λοιπόν που θα το βρεις φρέσκο στον πάγκο με ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οσοι ταλαιπωρούνται από υψηλή πίεση του αίματος, η οποία μάλιστα δεν ελέγχεται με τη λήψη πολλαπλών φαρμάκων, «ενοχοποιούνται» για κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού, όπως δείχνουν τα τελευταία ευρήματα. Συγκεκριμένα, σε άτομα με «ανθεκτική υπέρταση» καταγράφηκε μεγάλη μείωση στην τιμή πίεσης του αίματός τους, όταν διέκοψαν την κατανάλωση αλατιού, τόνισε ο δρ Eduardo Pimenta και οι συνεργάτες του, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Queensland στο Brisbane, της Αυστραλίας. «Η με... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι βιταμίνες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και έχουν την τάση να περιορίζουν τις βλάβες που προκαλούνται στα αγγεία αλλα δεν έχει αποδειχθεί ως σήμερα ότι συμβάλλουν στην πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
κλασικα αυτα που κανω και εγω οπως διατροφη κυριως απεφευφε τα πολλα λιπαρα.γυμναστικη,κοιλιακους,τρεξιμο ολα σε ενα και με πολυ υπομονη, Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Καλησπέρα! Υπαρχει ενας δεικτης που λεγεται Δεικτης Μαζας Σωματος (Body Mass Index, BMI), ο οποιος ειναι αν διαιρεσουμε το βαρος ενος ατομου με το τετραγωνο του υψους του, και εαν το αποτελσμα ειναι μεταξυ 24-27 τοτε το βαρος σου ειναι φυσιολογικο! και οσο μεγαλυτερο ειναι τοσο πιο παχυσαρκος εισαι. Δηλαδη, 92 / (1,7*1,7) = 31 αρα ελαφρως παχυσαρκος!!! Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μάθετε ακριβός τι είναι η δίαιτα της λεμονάδας στο http://diaitaexpress.gr στο σύνδεσμο http://diaitaexpress.gr/diaita-express/%CE%B4%CE% AF%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE% BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF% 82/ Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
gia na exis epipedi kilia dn ftani mn na tros igiina..prepi na sindiasis to fagito me tn ka8imerini somatiki askisi gia na dis apoelesma..den iparxi magiko fagito pou se adinatizi.. af3ise tin katanalosi frouton kai laxanikon pine poli nero k ko4e tous idatan8rakes..etsi m ipe i dietologos mou.. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
εχει πολλες διαιτες για ανδρες αλλα τωρα πια ειναι η καλυτερη εχει να κανει με τον καθενα χωριστα αναλογα με της αναγκες σου και ποσα κιλα θελεις να χασεις ενας διαιτολογος μπορει να τα απαντησει ολα αυτα και δει τι διαιτα ειναι καλη για εσενα Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.Καλό θα ήτανε να μην το παραλείπεις . Αν θες δες εδώ κάποιες συμβουλές http://www.vita.gr/html/ent/758/ent.6758.asp Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ιμαμ μπαιλντι ;) Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, η φιλοσοφία 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα στις δυτικές κοινωνίες, εξαιτίας της οποίας η αγρύπνια παρατείνεται λόγω δουλειάς ή διαφόρων κοινωνικών πιέσεων, μπορεί να έχει επιδράσεις στην ποιότητα του ύπνου μας και ίσως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη. Σε τι χρησιμεύει ο ύπνος; Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη ζωή και υποστηρίζει πολλές φυσιολογικές και νοητικές λειτουργίες, όπως η αναδόμηση των ιστών, η ανάπτυξη, η... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ο Καθηγητής κ. Λινός είναι από τους πρώτους χειρουργούς στην Ελλάδα που αντιμετώπισε κατ” αρχήν ανοιχτά και τα τελευταία χρόνια λαπαροσκοπικά την «κακοήθη» παχυσαρκία. Πρόσφατα έχει δημιούργησει ένα πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα Κέντρο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας στο νέο μας χώρο στο Μαρούσι. Εκτός από την πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση του κυρίου Λινού, το κέντρο επωφελήθηκε και τη συνεργασία του Καθηγητή με τα μεγαλύτερα νοσοκομειακά και πανεπιστημιακά κέντρα του εξωτερικού. Η στρατ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Απάντηση:
Η στεφανιαία νόσος (αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών) είναι η πιο συχνή αιτία ισχαιμίας του μυοκαρδίου, δηλαδή μειωμένης τροφοδότησης του μυοκαρδίου με αίμα. Η στεφανιαία νόσος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες τη στηθάγχη και το έμφραγμα μυοκαρδίου. Αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου για άντρες και γυναίκες του δυτικού κόσμου. Ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την εκδήλωση και ανάπτυξη της νόσου. Ας δούμε τα βασικά σημεία αλλαγής για την πρόληψη της νόσου... ... Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 137 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: