Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Οσα κυκλοφορουν στην ελληνικη αγορα μεχρι τωρα ενδεχεται να περιεχουν βύνη κριθαριου. Ομως τον Ιουνιου θα διατεθουν στην ξενη αγορα, νεα...
Απάντηση: ναι
Απάντηση: οχι το καλαμποκι δεν περιεχει γλουτενη..η γλουτενη ειναι πρωτεινη σιτου
Απάντηση: Σοκολατένιο κέικ χωρίς γλουτένη Το κέικ αυτό τρώγεται καλύτερα αμέσως μετά την κατασκευή του. Για να εξασφαλίσετε ότι οι στρώσεις θα φου...
Απάντηση: ενα μπολ γαλα με κορν φλεϊνκς
Απάντηση: Πίτσα με τυρί (1 μεγάλο τρίγωνο) 320 (θερμίδες) Πίτσα σπέσιαλ (1 μεγάλο τρίγωνο) 380 (θερμίδες)
Απάντηση: κοτοπουλο
Απάντηση: Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Experimental Biology, διερευνήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης αυγών (ασπράδι ...
Απάντηση: που θα βρω πηκτινη
Απάντηση: Το νερό δεν ξεδιψά μόνο αλλά κάνει πολύ καλό και στο μυαλό. Γι’ αυτό είναι καλό να πίνετε πολύ νερό. Όπως λένε άλλωστε οι ειδικοί, όσοι σ...
 
Προσοχή: Οποιεσδήποτε πληροφορίες δεν προέρχονται από ειδικούς. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως υπεύθυνες ιατρικές συμβουλές. Με την περιήγηση σας στο Ρώτησε! αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι ένα σύνολο από πρωτείνες στα δημητριακά και κυρίως στο σιτάρι. Το σιτάρι έχει στενή σχέση με κάποια άλλα δημητριακά, ιδιαίτερα τη σικαλη και το κριθάρι, και συνέπως και αυτοί οι σπόροι περιέχουν γλουτένη. Γλουτένη είναι η πρωτεΐνη στο σιτάρι που είναι υπεύθυνη για τη σκληρή δομή της ζύμης. Η πρωτεΐνη γλουτένη, ευθύνεται για το σύμπλεγμα που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού. Αυτή η δομή που σχηματίζεται κατα τη διάρκεια παρασκευής είναι πολύ σημαντική γιατί χω

ρίς τη γλουτένη δε θα υπήρχε καθόλου δομή και το ψωμί δε θα "φούσκωνε". Για τους περισσότερους ανθρώπους η γλουτένη είναι μια κανονική πρωτείνη η οποία αφομοιώνεται εύκολα από το γαστρεντερικό σωλήνα. Παρόλα αυτά ένα μικρό μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να αφομοιώσει τη γλουτένη. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία συνήθως αναφέρεται ως ασθένεια κοιλιοκάκη. Η γλουτένη είναι ένα μείγμα από μια σείρα πρωτεινών που κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες, τις προλαμίνες

και τις γλουτελίνες. Η κύρια πρωτείνη στην κατηγορία των προλαμινών, η γλιαδίνη, φαίνεται να δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοιλιακή πάθηση ή στη δυσανεξία στη γλουτένη: αντισώματα γλιαδίνης βρίσκονται συχνά στα ανοσοποιητικά συμπλέγματα που σχετίζονται με την ασθένεια κοιλιοκάκη. Όταν άτομα με αυτή την κοιλιακή πάθηση καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανταποκρίνεται τραυματίζοντας το λεπτό έντερο. Ειδικότερα, οι μικροσκοπικές προεξοχές με σχήμα δακτύλου, γνωστές και ως λάχνες, στο εσωτερικό του λεπτού εντέρου δεν υπάρχουν. Τα συστατικά από τα τρόφιμα απορροφούνται στο κυκλοφορούν αίμα μέσω των λαχνών. Απουσία λαχνών, το άτομο γίνεται υποσιτισμένο, ανεξάρτητα από την ποσότητα φαγητού που καταναλώνει. Εφόσον, του ίδιου του οργανισμού το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί βλάβες, η ασθένεια κοιλιοκάκη θεωρείται ως αυτοάνοσο νόσημα. Συγκαταλέγεται,επίσης, και στις ασθένειες δυσαπορρόφησης επειδή τα συστατικά δεν απορροφούνται. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή και ως κοιλιοκάκη- spreu ή εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη. Η ασθένεια κοιλιοκάκη είναι μια γενετική πάθηση, δηλαδή μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Μερικές φορές, η ασθένεια αυτή εμφανίζεται--ή ενεργοποιείται για πρώτη φορά-- μετά από κάποια εγχείρηση, εγκυμοσύνη, τοκετό προσβολή από ιό ή έντονο συναισθηματικό στρες.
Σχετικές ερωτήσεις
Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρ...
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη , πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη...
παρα πολλες συνταγες χωρις γλουτενη υπαρχουν στο μπλογκ http:// glouteni.blogspot.co m
μπορείς να βρεις διάφορες πίτες και πιτάκια στο celiacforum.gr.
Τα προμηθευομαστε ειτε απο φαρμακεια - υπαρχει καλυψη ασφαλιστικων ταμειων για τους πασχοντες απο κοιλιοκακη- , απο καταστηματα βιολογικω...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Διατροφή / Δίαιτα

Απάντηση:
Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Η κοιλιοκάκη εμφανίζει μία σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων, αλλά με την κατάλληλη ελεύθερη γλουτένης δίαιτα, οι πάσχοντες μπορούν να ανακάμψουν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη , πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού με τη λήψη γλουτένης προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, υπερπλασία των κρυπτών και ατροφία των λαχνών λόγω παραγωγής αντιγλιαδινικών αντισωμάτων. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση(πιθανότητα κληρονομικότητας σε δίδυμα αδέρφια 70%, σε μη δίδυμα αδέρφια 10% και παιδί από γονείς με κοιλιοκάκη 5%-10%). Επειδή η βλάβ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
παρα πολλες συνταγες χωρις γλουτενη υπαρχουν στο μπλογκ http://glouteni.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
μπορείς να βρεις διάφορες πίτες και πιτάκια στο celiacforum.gr. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα προμηθευομαστε ειτε απο φαρμακεια - υπαρχει καλυψη ασφαλιστικων ταμειων για τους πασχοντες απο κοιλιοκακη- , απο καταστηματα βιολογικων και απο σουπερμαρκετ- η μελισσα κυκλοφορει μια σειρα ζυμαρικων χωρις γλουτενη. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οσα κυκλοφορουν στην ελληνικη αγορα μεχρι τωρα ενδεχεται να περιεχουν βύνη κριθαριου. Ομως τον Ιουνιου θα διατεθουν στην ξενη αγορα, νεα kelloggs με την επισημανση gluten free!!! Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
συστατικα καλαμποκιου
Απάντηση:
οχι το καλαμποκι δεν περιεχει γλουτενη..η γλουτενη ειναι πρωτεινη σιτου Διαβάστε περισσότερα...
Συνταγές χωρίς γλουτένη
Απάντηση:
Σοκολατένιο κέικ χωρίς γλουτένη Το κέικ αυτό τρώγεται καλύτερα αμέσως μετά την κατασκευή του. Για να εξασφαλίσετε ότι οι στρώσεις θα φουσκώσουν κατάλληλα (και δεν θα κάτσουν), αποφύγετε να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου καθώς ψήνονται. Μπορείτε να χρωματίσετε την κρέμα με χρώμα ζαχαροπλαστικής γι να δώσετε μια τελείως διαφορετική όψη στο κέικ σας Υλικά Για 8 μερίδες Για τα σοκολατένια στρώματα Φυτικό έλαιο(μαργαρίνη) 1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη ¾ φλιτζανιού ριζάρευρο ½ φλιτζάνι ψίχα αμυγ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ενα μπολ γαλα με κορν φλεϊνκς Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Πίτσα με τυρί (1 μεγάλο τρίγωνο) 320 (θερμίδες) Πίτσα σπέσιαλ (1 μεγάλο τρίγωνο) 380 (θερμίδες) Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Απάντηση:
Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Experimental Biology, διερευνήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης αυγών (ασπράδι και κρόκος) στα επίπεδα... χοληστερόλης, στις υψηλού κινδύνου ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με μεταβολικό σύνδρομο και καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, στις ίδιες μελέτες συσχετίστηκε η κατανάλωση στο πρωινό πρωτεϊνούχων τροφών (όπως το αυγό) με τη ρύθμιση του κορεσμού/της όρεξης σε υπέρβαρους εφήβους. Επιπρόσθετα, παρόμοια συμπεράσματα προέκυψαν α... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
που θα βρω πηκτινη Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το νερό δεν ξεδιψά μόνο αλλά κάνει πολύ καλό και στο μυαλό. Γι’ αυτό είναι καλό να πίνετε πολύ νερό. Όπως λένε άλλωστε οι ειδικοί, όσοι συμμετείχαν... σε εξετάσεις και είχαν μαζί τους ένα μπουκάλι νερό είχαν κατά 10% καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που δεν είχαν μαζί τους. Για ενυδάτωση Όπως έχουν διαπιστώσει μέχρι σήμερα οι ερευνητές, η κατανάλωση κάποιου ποτού ναι μεν βελτιώνει την απόδοση των νέων αλλά το νερό είναι αυτό που ωφελεί περισσότερο. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το μυστικό σ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
μπες : http://varos24.gr/calories/form Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η κατανάλωση κρέατος μπορεί να προκαλεί πολύ πιο συχνά αναφυλαξία, τη σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση, από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Η μελέτη έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων της Βιρτζίνια και του Τενεσί, υπό τον δρα Σκοτ Κόμινς, και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στη Ν.Ορλεάνη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Οι επιστήμονες, κάνοντας αναλύσεις αίματ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
θα πρεπει να τρως παντα 3 ωρες πριν τον υπνο.Ο οργανισμος δεν κοιταει ποτε νυχτωνει και ποτε ξημερωνει αλλα ποτε κλεινεις τα ματια σου οποτε και κλεινει και αυτος τα δικα του Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Απάντηση:
Ανοησία είσαι μια χαρά. Χάσε 5 κιλά μόνο για να του κάνεις το χατήρι. Σε πειράζει. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η δική μου εμπειρία έδειξε ότι η αντικατάσταση γευμάτων με ροφήματα με βοήθησε πιο αποτελεσματικά από οτιδήποτε άλλο. Έχασα τα κιλά της εγκυμοσύνης και τις δύο φορές με απόλυτη επιτυχία και σήμερα μπορώ να πω ότι το σώμα μου είναι καλύτερο από πριν. Όμως σίγουρα οι διατροφικές σου συνήθειες θα πρέπει να αλλάξουν λίγο για να μην τα ξαναπάρεις ποτέ. Πληροφορίες καθώς και ένα προσωπικό σύμβουλο ευεξίας μπορείς να βρεις εδώ www.fit-4-all.gr Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Εν μέσω οικονομικής κρίσης η ποιότητα και η θρεπτική αξία της καθημερινής διατροφής δείχνει ότι ακολουθεί φθίνουσα πορεία, αυξάνοντας έμμεσα τους παράγοντες κινδύνου των νοσημάτων φθοράς (μελέτη MEDIS , ΑΤΤΙΚΗ). Πράγματι, η ακρίβεια των τροφίμων και η μειωμένη αγοραστική δύναμη του κοινού ωθεί στην αγορά και κατανάλωση φτηνών τροφίμων τόσο σε τιμή όσο και σε ποιότητα. Η διατροφική συμπεριφορά αλλάζει· δυστυχώς, προς το χειρότερο... Παρατηρείται μείωση στις πωλήσεις ψαριών-θαλασσινών, καλής πο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Χρειάζεται υπομονή αυτοσυγκράτηση. Και δεν χρειάζεται να πεινάς για να χάσεις κιλά. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
αυτό είναι ανάλογα με την ηλικία σου το βάρος σου το φύλο του κάθε ανθρώπου και διαφορα άλλα δεν το ξέρεις έτσι απλά Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
να μην τρως το βραδυ... εγω που το εκανα εχασα 4-5 κιλα μεσα σε λιγος μηνες Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
εμενα μου αρεσει ο ελληνικος νομιζω ειναι ο πιο αγνος Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Καθημερινά, κατά το μαγείρεμα δημιουργούνται περίπου 2g καμένης ύλης με τοξικές, καρκινογόνες ή/ και μεταλλαξιογόνες ιδιότητες. Από πολλές δεκαετίες ήταν γνωστό ότι κατά το ψήσιμο πολλών τροφίμων ...(ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα, το κάπνισμα, το ψήσιμο στη σούβλα ή στα κάρβουνα, κ.λπ.), σχηματίζονται διάφορες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες. Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες είναι αποτέλεσμα της διάσπασης, συμπύκνωσης ή/και πολυμερισμού πρωτεϊνών, αμύλου, λιπών, σακχάρων, βιταμινών, πολυφαι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
να μην τρώς μαλακίες! Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Θερμίδες: ............................................11.669 (448 θερμίδες το κομμάτι) Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 135 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: