Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Οσα κυκλοφορουν στην ελληνικη αγορα μεχρι τωρα ενδεχεται να περιεχουν βύνη κριθαριου. Ομως τον Ιουνιου θα διατεθουν στην ξενη αγορα, νεα...
Απάντηση: ναι
Απάντηση: οχι το καλαμποκι δεν περιεχει γλουτενη..η γλουτενη ειναι πρωτεινη σιτου
Απάντηση: Σοκολατένιο κέικ χωρίς γλουτένη Το κέικ αυτό τρώγεται καλύτερα αμέσως μετά την κατασκευή του. Για να εξασφαλίσετε ότι οι στρώσεις θα φου...
Απάντηση: Δυστυχώς ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό ή καίνε λίπος(ο μεταβολισμός αφορά κατά κύριο λόγο καύση λίπους) εί...
Απάντηση: εμένα μια χαρά μου φαίνεσαι.....))))
Απάντηση: έχουν θέμα γιατί είναι πιο πολυ ψυχολογικο νομιζω παρα εμφανισης..και υπαρχει διαιτα για τον καθενα αν παει σε διαιτολογο και του δωσει δ...
Απάντηση: να μην χάσεις τίποτα... είσαι πολύ μικρή ακόμα... απλα να προσέχεις λιγο την διατροφή σου.
Απάντηση: Η θερμοκρασία έχει φτάσει ήδη ψηλά, γεγονός που μας αναγκάζει να προσέχουμε ιδιαίτερα την διατροφή μας. Άλλωστε αυτό μας το επιβάλλει και...
Απάντηση: ΑΒΟΚΑΝΤΟ Έχει λεία υφή και χαρακτηριστική κρεμώδη γεύση, ενώ είναι από τα ελάχιστα φρούτα που περιέχουν αξιόλογα ποσά λιπαρών. Συγκεκριμ...
 
Προσοχή: Οποιεσδήποτε πληροφορίες δεν προέρχονται από ειδικούς. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως υπεύθυνες ιατρικές συμβουλές. Με την περιήγηση σας στο Ρώτησε! αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι ένα σύνολο από πρωτείνες στα δημητριακά και κυρίως στο σιτάρι. Το σιτάρι έχει στενή σχέση με κάποια άλλα δημητριακά, ιδιαίτερα τη σικαλη και το κριθάρι, και συνέπως και αυτοί οι σπόροι περιέχουν γλουτένη. Γλουτένη είναι η πρωτεΐνη στο σιτάρι που είναι υπεύθυνη για τη σκληρή δομή της ζύμης. Η πρωτεΐνη γλουτένη, ευθύνεται για το σύμπλεγμα που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού. Αυτή η δομή που σχηματίζεται κατα τη διάρκεια παρασκευής είναι πολύ σημαντική γιατί χω

ρίς τη γλουτένη δε θα υπήρχε καθόλου δομή και το ψωμί δε θα "φούσκωνε". Για τους περισσότερους ανθρώπους η γλουτένη είναι μια κανονική πρωτείνη η οποία αφομοιώνεται εύκολα από το γαστρεντερικό σωλήνα. Παρόλα αυτά ένα μικρό μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να αφομοιώσει τη γλουτένη. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία συνήθως αναφέρεται ως ασθένεια κοιλιοκάκη. Η γλουτένη είναι ένα μείγμα από μια σείρα πρωτεινών που κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες, τις προλαμίνες

και τις γλουτελίνες. Η κύρια πρωτείνη στην κατηγορία των προλαμινών, η γλιαδίνη, φαίνεται να δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοιλιακή πάθηση ή στη δυσανεξία στη γλουτένη: αντισώματα γλιαδίνης βρίσκονται συχνά στα ανοσοποιητικά συμπλέγματα που σχετίζονται με την ασθένεια κοιλιοκάκη. Όταν άτομα με αυτή την κοιλιακή πάθηση καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανταποκρίνεται τραυματίζοντας το λεπτό έντερο. Ειδικότερα, οι μικροσκοπικές προεξοχές με σχήμα δακτύλου, γνωστές και ως λάχνες, στο εσωτερικό του λεπτού εντέρου δεν υπάρχουν. Τα συστατικά από τα τρόφιμα απορροφούνται στο κυκλοφορούν αίμα μέσω των λαχνών. Απουσία λαχνών, το άτομο γίνεται υποσιτισμένο, ανεξάρτητα από την ποσότητα φαγητού που καταναλώνει. Εφόσον, του ίδιου του οργανισμού το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί βλάβες, η ασθένεια κοιλιοκάκη θεωρείται ως αυτοάνοσο νόσημα. Συγκαταλέγεται,επίσης, και στις ασθένειες δυσαπορρόφησης επειδή τα συστατικά δεν απορροφούνται. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή και ως κοιλιοκάκη- spreu ή εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη. Η ασθένεια κοιλιοκάκη είναι μια γενετική πάθηση, δηλαδή μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Μερικές φορές, η ασθένεια αυτή εμφανίζεται--ή ενεργοποιείται για πρώτη φορά-- μετά από κάποια εγχείρηση, εγκυμοσύνη, τοκετό προσβολή από ιό ή έντονο συναισθηματικό στρες.
Σχετικές ερωτήσεις
Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρ...
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη , πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη...
παρα πολλες συνταγες χωρις γλουτενη υπαρχουν στο μπλογκ http:// glouteni.blogspot.co m
μπορείς να βρεις διάφορες πίτες και πιτάκια στο celiacforum.gr.
Τα προμηθευομαστε ειτε απο φαρμακεια - υπαρχει καλυψη ασφαλιστικων ταμειων για τους πασχοντες απο κοιλιοκακη- , απο καταστηματα βιολογικω...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Διατροφή / Δίαιτα

Απάντηση:
Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Η κοιλιοκάκη εμφανίζει μία σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων, αλλά με την κατάλληλη ελεύθερη γλουτένης δίαιτα, οι πάσχοντες μπορούν να ανακάμψουν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη , πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού με τη λήψη γλουτένης προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, υπερπλασία των κρυπτών και ατροφία των λαχνών λόγω παραγωγής αντιγλιαδινικών αντισωμάτων. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση(πιθανότητα κληρονομικότητας σε δίδυμα αδέρφια 70%, σε μη δίδυμα αδέρφια 10% και παιδί από γονείς με κοιλιοκάκη 5%-10%). Επειδή η βλάβ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
παρα πολλες συνταγες χωρις γλουτενη υπαρχουν στο μπλογκ http://glouteni.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
μπορείς να βρεις διάφορες πίτες και πιτάκια στο celiacforum.gr. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα προμηθευομαστε ειτε απο φαρμακεια - υπαρχει καλυψη ασφαλιστικων ταμειων για τους πασχοντες απο κοιλιοκακη- , απο καταστηματα βιολογικων και απο σουπερμαρκετ- η μελισσα κυκλοφορει μια σειρα ζυμαρικων χωρις γλουτενη. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οσα κυκλοφορουν στην ελληνικη αγορα μεχρι τωρα ενδεχεται να περιεχουν βύνη κριθαριου. Ομως τον Ιουνιου θα διατεθουν στην ξενη αγορα, νεα kelloggs με την επισημανση gluten free!!! Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
συστατικα καλαμποκιου
Απάντηση:
οχι το καλαμποκι δεν περιεχει γλουτενη..η γλουτενη ειναι πρωτεινη σιτου Διαβάστε περισσότερα...
Συνταγές χωρίς γλουτένη
Απάντηση:
Σοκολατένιο κέικ χωρίς γλουτένη Το κέικ αυτό τρώγεται καλύτερα αμέσως μετά την κατασκευή του. Για να εξασφαλίσετε ότι οι στρώσεις θα φουσκώσουν κατάλληλα (και δεν θα κάτσουν), αποφύγετε να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου καθώς ψήνονται. Μπορείτε να χρωματίσετε την κρέμα με χρώμα ζαχαροπλαστικής γι να δώσετε μια τελείως διαφορετική όψη στο κέικ σας Υλικά Για 8 μερίδες Για τα σοκολατένια στρώματα Φυτικό έλαιο(μαργαρίνη) 1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη ¾ φλιτζανιού ριζάρευρο ½ φλιτζάνι ψίχα αμυγ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Δυστυχώς ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό ή καίνε λίπος(ο μεταβολισμός αφορά κατά κύριο λόγο καύση λίπους) είναι μύθος. Φυσικά και υπάρχουν τροφές που βοηθούν να χάσουμε κιλά, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνήθως πρόκειται για τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, φτωχές σε θερμίδες και προκαλούν εύκολο κορεσμό. Ο μεταβολισμός είναι μια σειρά από χημικές αντιδράσεις με τις οποίες διασπώνται οι τροφές που καταναλώνουμε σε πιο απλές δομές. Τα διασπώμενα ... Διαβάστε περισσότερα...
Γεια σας είμαι 17 χρονών και θέλω να χάσω γύρω στα 10 κιλά ... τι μπορειται να μου προτείνεται..?? Είμαι 1.75 και 62 κιλά
Απάντηση:
εμένα μια χαρά μου φαίνεσαι.....)))) Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
έχουν θέμα γιατί είναι πιο πολυ ψυχολογικο νομιζω παρα εμφανισης..και υπαρχει διαιτα για τον καθενα αν παει σε διαιτολογο και του δωσει διατα αναλογα τα κιλα/λιπος κτλ. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
να μην χάσεις τίποτα... είσαι πολύ μικρή ακόμα... απλα να προσέχεις λιγο την διατροφή σου. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η θερμοκρασία έχει φτάσει ήδη ψηλά, γεγονός που μας αναγκάζει να προσέχουμε ιδιαίτερα την διατροφή μας. Άλλωστε αυτό μας το επιβάλλει και ο ίδιος μας ο οργανισμός. Τις πολύ ζεστές ημέρες μειώνεται η όρεξη για φαγητό και αυξάνεται η διάθεσή μας για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή ο ανθρώπινος οργανισμός προκειμένου να διατηρήσει σταθερή την θερμοκρασία του σώματος, αυξάνει την εφίδρωση με αποτέλεσμα να έχει αυξημένες απώλειες υγρών. Παράλλη... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ΑΒΟΚΑΝΤΟ Έχει λεία υφή και χαρακτηριστική κρεμώδη γεύση, ενώ είναι από τα ελάχιστα φρούτα που περιέχουν αξιόλογα ποσά λιπαρών. Συγκεκριμένα, το 75% των ολικών θερμίδων προέρχονται από το διαιτητικό λίπος που περιέχει. Ανακαλύφθηκε το 16ο αιώνα από Ισπανούς εισβολείς της Κεντρικής Αμερικής οι οποίοι του έδωσαν και το αρχικό όνομα «αχλάδι του αλιγάτορα». Σήμερα το αβοκάντο καλλιεργείται εμπορικά στις HΠA, στα τροπικά νησιά της Kαραϊβικής, στην Aυστραλία, τη νότια Aφρική, την Aίγυπτο, την Iσπαν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ρόφημα πρωτεϊνης για γυναίκες καλύτερα. Θα πάρεις καλά κιλά ομοιόμορφα κ όχι τοπικό πάχος Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ναι.ειναι η χειροτερη ομαδα λιπιδιων και καλο ειναι να αποφευγονται γιατι προκαλουν σοβαρες παθεισεις Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
αλλη μοναδα μετρησης το ενα και αλλη το αλλο!καθε κιλο φαγητο εχει διαφορετικες θερμιδες απο απο ενα αλλο διαφορετικο φαγητο Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
σε γενικες γραμμες δεν πρεπει να τρωμε πολυ και κατα προτιμιση να ειναι μαυρο ψωμι η σικαλεως Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Αν θέλετε να αποκτήσει το πρόσωπό σας ένα λαμπερό, ελκυστικό χρώμα, φροντίστε να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι φυσικές χρωστικές που αυτά περιέχουν, μπορούν να βελτιώσουν τη χροιά του δέρματος – και όσο πιο όμορφο χρώμα έχει το δέρμα του προσώπου, τόσο πιο ελκυστικό είναι. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PloS One» επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους, στη Σκωτία, κατέγραψαν επί έξι εβδομάδες την διατροφή 35 φοιτητών, διαπιστώνοντας πω... Διαβάστε περισσότερα...
ψάχνω διαιτολόγο στην περιοχή χαλάνδρι
Απάντηση:
Κοίταξε εδώ: http://www.e-diaitologos.gr Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Αποτελεί το βαρύ πυροβολικό του φυτικού βασιλείου στη μάχη κατά του καρκίνου και των λοιπών νοσημάτων φθοράς" Το μπρόκολο, είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica oleracea var., italica), με καταγωγή από την Ιταλία, υπάγεται κι αυτό στην οικογένεια των Cruciferae ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το κουνουπίδι. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, καλλιεργήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους και εισήχθη στην Αγγλία στις αρχές του 16ο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για να απαλλαγεί κανείς από τα περιττά του κιλά, καθώς η αφθονία των φρούτων και των... λαχανικών γεμίζει ευχάριστα το διαιτολόγιο, ενώ οι αυξημένες ευκαιρίες για κίνηση (κολύμπι, βόλτες, θαλάσσια σπορ) αυξάνουν τις καύσεις των θερμίδων. Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως οι περισσότεροι όχι μόνο δεν αδυνατίζουν το καλοκαίρι, αλλά παίρνουν και μερικά κιλά, ιδίως όταν πηγαίνουν για διακοπές και μάλιστα με μεγάλη παρέα, αφού ένα από τα πράγματα ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μαζί με αυτά τα στοιχεία που καλώς έβαλες, για να μπορέσω να σου δώσω απάντηση θέλω να γνωρίζω και την ηλικία σου Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Δεν προσφερει κατι στον οργανισμο η διαιτα με πολυ κοτοπουλο ή με πολυ μπιφτεκι ή με πολυ μπριζολα.Λιγο απ ολα για να μην κολλησει ο οργανισμος σου.Κιλα που θα χασεις απο μια "χημικη" διαιτα θα τα παρεις διπλασια μολις σταματησεις την εν λογο διαιτα. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μία συχνή, λανθασμένη τακτική που ακολουθούμε κατά την εφαρμογή ενός διαιτολογικού προγράμματος, είναι η... αξιολόγηση της επιτυχίας του μόνο με βάση την μεταβολή του σωματικού μας βάρους. Τις περισσότερες φορές, όμως, αυτό δεν αρκεί. Οι στερητικές δίαιτες που ακολουθούν αρκετοί, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών και όχι λίπους όπως είναι το επιθυμητό. Συνέπεια της πλάνης μας αυτής είναι να επανακτούμε σύντομα τα χαμένα κιλά, καθώς ο οργανισμός μας αναπληρώνει σε βάθος ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η δυσκοιλιότητα προσλαμβάνει διαφορετική έννοια στον κάθε άνθρωπο, επειδή η κένωση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε γενικές γραμμές ενας άνθρωπος είναι «φυσιολογικός» όταν αφοδεύει το μέγιστο τρεις φορές την ημέρα και το ελάχιστο μια φορά στις τρείς ημέρες. Δυσκοιλιότητα υπάρχει όταν σημειώνεται μια αλλαγή στην κανονική σειρά και τα κόπρανα είναι τοσο σκληρά που δυσκολεύουν την αφόδευση. ΑΙΤΙΕΣ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα είναι εξα... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Με γυμναστικη,κοιλιακους και καλυτερη διατροφη.Μπυρες και αλατι και τηγανιτα και αναψυκτικα ,φαστ φουντ σουβλακια και πιτσες ειναι απαγορευτικα.Σαλατες,φρουτα,γιαουρτι και ψωμι σικαλεως,ψητα κρεατα και οχι λαδια επιτρεπονται. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινάει, με το κουδούνι να είναι έτοιμο να χτυπήσει ξανά και τους γονείς να αγχώνονται τόσο για τις επιδόσεις όσο και για το τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία που έχει το σχολικό κολατσιό αφού δεν αποτελεί απλώς το τρόφιμο που θα καλύψει το αίσθημα της πείνας του παιδιού αλλά θα το βοηθήσει να είναι αποδοτικό, να έχει ενέργεια και ζωντάνια, να αντέχει στα εξαντλητικά ωράρια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του. Τ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ρύζι λαπά με πολύ λεμόνι. Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 134 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: