Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Ναι.
Απάντηση: μπορει απλα να ξερενονται απο την πολυ ζεστη(μην ξεχναμε οτι στην Ελλαδα κανει πολυ ζεστη) η απλα οπως και πολλα αλλα φυτα,να ξερενονται ...
Απάντηση: Δεν το ήξερα ότι φυτεύεται η σελινόριζα. Ξέρω μόνο πως το σέλινο έχει (πολύ μικρούς) σπόρους που είτε φυτεύεις απ ευθείας είτε τους αφήν...
Απάντηση: Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους των φασολιών απευθείας στο χώμα. Το βάθος σποράς θα είναι 1 με 1,5 εκατοστά. Η ιδανική θερμοκρασία τ...
Απάντηση: Μπορείτε να βγάλετε τα καρότα σε όποιο μέγεθος και αν είναι. Μάλιστα όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο τρυφερά είναι. Το πιο πιθανό βέβαια...
Απάντηση: Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους των πράσινων φασολιών απευθείας στο χώμα. Το βάθος σποράς θα είναι 1 με 1,5 εκατοστά. Η ιδανική θερμ...
Απάντηση: Οι πιπεριές είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν είναι σκληρές και μεγάλες. Αν όμως περιμένετε ακόμη περισσότερο, το φρούτο θα ωριμάσει επιπλ...
Απάντηση: Το έδαφος που θα φυτεύσετε τα ξερά φασόλια θα πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη. Μπορείτε να αρχίσετε να προετοιμάζετε το έδαφος απ...
Απάντηση: Το έδαφος που θα φυτεύσετε τα πράσινα φασολάκια θα πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη. Μπορείτε να αρχίσετε να προετοιμάζετε το έδαφ...
Απάντηση: Για το φύτρωμα του φυτού απαιτούνται 8 με 10 μέρες ενώ σε περίπου τρεις εβδομάδες ο βλαστός έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να γίνει το πρώτο...
 

Συγκομιδή Ξερών Φασολιών

ταματήστε το πότισμα όταν οι πρώτοι καρποί αρχίσουν να ξεραίνονται. Τα φασόλια είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν τα φασόλια αποκτήσουν το κιτρινωπό χρώμα που έχουν τα στάχυα. Ξεριζώστε το φυτό και κρεμάστε τα για να ξεραθούν. Αφαιρέστε τα φασόλια από τη θήκη τους όταν αυτές έχουν ξεραθεί εντελώς.
Σχετικές ερωτήσεις
Το φασόλι ανήκει στο γένος Phaseolus της οικογένειας Leguminosae. Τα διάφορα καλλιεργούμενα είδη φασολιού, σύμφωνα με τη σπουδαιότητά του...
Η καλλιέργεια της συκιάς (Ficus carica), ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους και η καταγωγή της είναι, πιθανότατα, η Ασία. Απομεινάρια τ...
εξαρταται απο παρα πολλους παραγοντες το ποσα κιλα θα κανει.Πρωτα απο ολα τι ρατσα ειναι αν ειναι ντοπια θα κανει λιγοτερο καρπο αν ειναι...
η σίγουρη λύση ειναι το εντομοκτόνο.... αλλα για δοκίμασε να ψεκάσεις με λίγο ξίδι ενα τμήμα του κορμού... πολλά ζωύφια τα εξολοθρεύει.
Πολλοί θεωρούν πως είναι καλό να μην τα μαζεύουμε γιατί γίνεται λίπασμα. Είναι σωστό ή όχι; Δεν είναι σωστό και μάλιστα είναι πολύ επικίν...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Γεωπονική

Απάντηση:
Το φασόλι ανήκει στο γένος Phaseolus της οικογένειας Leguminosae. Τα διάφορα καλλιεργούμενα είδη φασολιού, σύμφωνα με τη σπουδαιότητά τους, είναι τα εξής: Phaseolus vulgaris Phaseolus coccineus Phaseolus Lunatus Phaseolus acutifolius var. lutifolius Και τα τέσσερα είδη είναι διπλοειδή με 2x=22 χρωματοσώματα. Είναι φυτό ετήσιο, αν και στην άγρια μορφή του συναντάμε και πολυετείς τύπους. Το φασόλι κατάγεται από την Αμερική, απ' όπου μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, ό... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η καλλιέργεια της συκιάς (Ficus carica), ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους και η καταγωγή της είναι, πιθανότατα, η Ασία. Απομεινάρια της αρχαιότερης μορφής αγροκαλλιέργειας είναι τα απολιθωμένα και τα, σε πολύ καλή κατάσταση, διατηρημένα σύκα που βρέθηκαν από Αμερικανούς και Ισραηλινούς αρχαιολόγους, στην κοιλάδα του Ιορδάνη. Αριθμός μικρών σύκων και άλλα μικρότερα κομμάτια ηλικίας 11.200 - 11.400 ετών, βρέθηκαν σε σπίτι σε νεολιθικό χωριό στην κοιλάδα του ποταμού Ιορδάνη, στο Ισραήλ. H αν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
εξαρταται απο παρα πολλους παραγοντες το ποσα κιλα θα κανει.Πρωτα απο ολα τι ρατσα ειναι αν ειναι ντοπια θα κανει λιγοτερο καρπο αν ειναι υβριδιο περισσότερο.Αν είναι σε καλο χωμα φυτεμενη οπως πχ κομποστ μαυροχωμα με κοκκινοχωμα(λιγο) αν το χωμα εχει δηλαδη θρεπτικα συστατικα που χρειαζεται η ντοματια αν εχει μπολικο καλιο ,μεταπαει η περιποιηση να ξερειςοτι η ντοματια εχει πολλες απαιτησεις σα φυτο θελει παραχωμα ,επεισης δεθελει ποτισμα μεχρι να δεισει καρο αλλιως ριχνει τα ανθη,θειοχαλκιν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
η σίγουρη λύση ειναι το εντομοκτόνο.... αλλα για δοκίμασε να ψεκάσεις με λίγο ξίδι ενα τμήμα του κορμού... πολλά ζωύφια τα εξολοθρεύει. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Πολλοί θεωρούν πως είναι καλό να μην τα μαζεύουμε γιατί γίνεται λίπασμα. Είναι σωστό ή όχι; Δεν είναι σωστό και μάλιστα είναι πολύ επικίνδυνο για τον κήπο σας. Το να αφήνουμε τα φύλλα έτσι στον κήπο μας μπορεί να δημιουργήσουν πρόβληματα. Και αυτό γιατί δεν αναπνέει το χώμα , δεν αερίζεται και έχει σαν αποτέλεσμα σε συνδιασμό με την υγρασία να δημιουργούνται μύκητες. Τα φύλλα βέβαια μπορούν να γίνουν όντως ένα καλό λίπασμα αλλά θα πρέπει πρώτα να ακολουθήσουμε μια διαδικασία, να τα κάνουμε co... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Απάντηση:
μπορει απλα να ξερενονται απο την πολυ ζεστη(μην ξεχναμε οτι στην Ελλαδα κανει πολυ ζεστη) η απλα οπως και πολλα αλλα φυτα,να ξερενονται αυτην την εποχη...καλο ειναι να πας σε καποιο ανθοπωλειο η απο εκει που το πηρες τελος παντων,και να ρωτησεις...ισως ρειαζεται να το βαλεις σε μερος με περισσοτερη δροσια Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Δεν το ήξερα ότι φυτεύεται η σελινόριζα. Ξέρω μόνο πως το σέλινο έχει (πολύ μικρούς) σπόρους που είτε φυτεύεις απ ευθείας είτε τους αφήνεις σε γλαστράκι να βλαστήσουν λίγο & μετά τους μεταφυτεύεις. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους των φασολιών απευθείας στο χώμα. Το βάθος σποράς θα είναι 1 με 1,5 εκατοστά. Η ιδανική θερμοκρασία του εδάφους είναι μεταξύ 21 και 32 βαθμούς Κελσίου. Η απόσταση σποράς θα πρέπει να είναι 8 με 10 εκατοστά. Τα φασόλια θα βλαστήσουν σε 8 με 16 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του εδάφους. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μπορείτε να βγάλετε τα καρότα σε όποιο μέγεθος και αν είναι. Μάλιστα όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο τρυφερά είναι. Το πιο πιθανό βέβαια είναι να περιμένετε να μεγαλώσουν. Έχουν την καλύτερη γεύση όταν έχουν φωτεινό καροτί χρώμα. Μετά τη συγκομιδή μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από τους 0οC. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους των πράσινων φασολιών απευθείας στο χώμα. Το βάθος σποράς θα είναι 1 με 1,5 εκατοστά. Η ιδανική θερμοκρασία του εδάφους είναι μεταξύ 21 και 32 βαθμούς Κελσίου. Η απόσταση σποράς θα πρέπει να είναι 8 με 10 εκατοστά. Τα φασόλια θα βλαστήσουν σε 8 με 16 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του εδάφους. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι πιπεριές είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν είναι σκληρές και μεγάλες. Αν όμως περιμένετε ακόμη περισσότερο, το φρούτο θα ωριμάσει επιπλέον και θα αλλάξει χρώμα σε κόκκινο, κίτρινο, καφέ ή μωβ. Η γλυκύτητα και η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αυξάνουν κατακόρυφα όταν η πιπεριά αλλάζει χρώμα. Αν όμως μαζεύετε τις πιπεριές είναι ακόμη πράσινες, τότε το φυτό θα παράγει περισσότερες πιπεριές. Η αναμενόμενη παραγωγή, αν και αυτό εξαρτάται και από την ποικλιία, είναι 5-10 μεγάλες πιπεριές ανά ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το έδαφος που θα φυτεύσετε τα ξερά φασόλια θα πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη. Μπορείτε να αρχίσετε να προετοιμάζετε το έδαφος από το Φεβρουάριο ως το Μάρτιο, προσθέτοντας κομπόστ και ανακατεύοντάς το σε βάθος 15 με 20 εκατοστά. Τα ξερά φασόλια χρειάζονται έδαφος που να μπορεί να διατηρήσει υγρασία. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το έδαφος που θα φυτεύσετε τα πράσινα φασολάκια θα πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη. Μπορείτε να αρχίσετε να προετοιμάζετε το έδαφος από το Φεβρουάριο ως το Μάρτιο, προσθέτοντας κομπόστ και ανακατεύοντάς το σε βάθος 15 με 20 εκατοστά. Τα πράσινα φασολάκια χρειάζονται έδαφος που να μπορεί να διατηρήσει υγρασία. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Για το φύτρωμα του φυτού απαιτούνται 8 με 10 μέρες ενώ σε περίπου τρεις εβδομάδες ο βλαστός έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να γίνει το πρώτο τσάπισμα. Το τσάπισμα είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των αγριόχορτων, όπως επίσης και το σκάλισμα που εμποδίζει την εξάτμιση της υγρασίας. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η σπορά φασολιού γίνεται ως εξής: 1-4 σπόροι ανά γραμμάριο 1500-2500 φυτά ανά στρέμμα 8-12 κιλά σπόρου ανά στρέμμα 30-40 εκ. μεταξύ των γραμμών & 5-10 εκ. μεταξύ των φυτών http://www.agrogen.gr/index.php? option=com_virtuemart&view=category&virtuemart_cat egory_id=69 Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Από τον Σεπτέμβριο και όταν πια ο λοβός της φασολιάς έχει χάσει το πράσινο χρώμα του και έχει αρχίσει να ξεραίνεται, κόβεται ο βλαστός του φυτού από το ύψος που βγαίνει από το χώμα. Εκεί θα αφεθούν οι φασολιές ώστε να ξεραθεί ο καρπός τους και στη συνέχεια να μαζευτεί. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μόλις οι βλαστοί της φασολιάς αναπτυχθούν, ο γεωργός μπήγει δίπλα σε κάθε φυτό ένα καλάμι που φτάνει μέχρι και τα τρία μέτρα. Τα καλάμια στη συνέχεια δένονται στην κορυφή τους, συνήθως ανά τέσσερα, ώστε να στερεωθούν καλύτερα. Πάνω στα καλάμια θα αρχίσουν πλέον να τυλίγονται και να αναπτύσσονται οι φασολιές. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η φακή πρέπει να μαζευτεί πριν καλοξεραθεί γιατί αλλιώς τινάζεται ο καρπός. Η συγκομιδή γίνεται με ξερίζωμα. Σωρόνονται στο αλώνι, όπου άμα ξεραθούν καλά, αλωνίζονται, λυχνίζονται και η καθαρή φακή μαζεύεται στην αποθήκη, ενώ το άχυρο της φακής δίνεται στα ζώα. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το φασόλι αγαπά το νερό, γι’ αυτό τα ποτίσματα γίνονται τακτικά και άφθονα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας το πότισμα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή για να μην πέσουν τα άνθη είτε από την υπερβολική υγρασία είτε από την έλλειψη νερού. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το φασόλι είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και στην παγωνιά γι’ αυτό καλλιεργείται την άνοιξη. Βέβαια το πότε ακριβώς εξαρτάται από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Στην Καστοριά και στις Πρέσπες η σπορά ξεκινάει από τον Απρίλιο και φτάνει μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η συγκομιδή των ρόδων γίνεται κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου εως αρχές Οκτωβρίου, οταν ο καρπός είναι ώριμος και έχει αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα η επιδερμίδα του (ανάλογα με την ποικιλία) . Η συλλογή γίνεται με αποκοπή του ποδίσκου σε μήκος 0,5 εκατ με το χερι και με τη βοήθεια ειδικής ψαλίδας. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Έχει μικρά άνθη που φέρονται σε μασχαλείες ταξιανθίες ανά 2- 6 . Το χρώμα των άνθεων είναι λευκό, υποκίτρινο. Η γονιμοποίηση στο φασόλι γίνεται κυρίως με αυτογονιμοποίηση. Στις νάνες ποικιλίες η άνθηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 20 ημέρες ενώ στις αναρριχώμενες διαρκεί περισσότερο Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι συνηθέστερες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την καλλιέργεια είναι 1)Πύθιο (Pythium spp.) 2)Ξηρή σήψη των ριζών από φουζάριο (Fusarium solani f.sp. phaseoli) 3)Αδρομύκωση (Fusarium oxysporum f.sp. phaseoli, Verticillium dahiliae) 4)Σκωρίαση (Uromyces appendiculaus) 5) Ωίδιο (Erysiphe pisi) 6) Βοτρύτης (Botrytis cinerea) Η αντιμετώπισή τους γίνεται με χρήση χημικών ουσιών. Μέτρα, όπως, επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών σε ασθένειες, συγκαλλιέργεια του φασολιού με φυτά μη-ξενιστέ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι συνθήκες αποθήκευσης επηρεάζουν τόσο τη διάρκεια ζωής όσο και την ποιότητα των βολβών. Τα κρεμμύδια τα οποία προορίζονται για διατήρηση σε αποθηκευτικούς χώρους, τοποθετούνται συνήθως σε πλαστικά ή ξύλινα κιβώτια των 25 κιλών ή στα πλαστικά διχτυωτά σακιά, με τα οποία διατίθενται στην αγορά. Στις αποθήκες, τα κιβώτια ή τα σακιά τοποθετούνται σε παλέτες, έτσι ώστε να μην αγγίζουν το δάπεδο και μεταξύ τους αφήνονται κενά για να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας. Σε συνθήκες δωματίου οι βολβοί μπορ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η συγκομιδή των φύλλων ξεκινάει από το δεύτερο έτος και συνεχίζεται μέχρι το πέμπτο. Γίνεται 4 φορές το χρόνο και σε κάθε συγκομιδή λαμβάνονται 3 φύλλα από κάθε φυτό. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το κριτήριο της συγκομιδής είναι να έχει αναπτυχθεί το μέγιστο μήκος το λοβού και τα σπέρματα που φέρει μόλις να διακρίνονται. Αν οι λοβοί μεγαλώσουν πολύ γίνονται σκληροί και βγάζουν ίνες. Ο απαιτούμενος αριθμός ημερών από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή είναι για τις μεν πρώιμες ποικιλίες 46 μέρες για τις δε όψιμες 65 μέρες. Οι αντίστοιχες ημέρες για τα αναρριχώμενα φασόλια είναι 56 και 72. Τα φασολάκια συγκομίζονται με τον ποδίσκο του λοβού για καλύτερη συντήρηση. Στο ψυγείο μπορούν να συντηρ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η κύρια ρίζα του φυτού φτάνει τα 50-60 εκ ενώ οι πολυάριθμες δυτερεύουσες ρίζες 20-30 εκ. Στη ρίζα του φυτού συμβιώνει το αζωτοβακτήριο Bacterium radicicola και δεσμέυει το ατμοσφαιρικό άζωτο. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η άρδευση πρέπει να γίνεται σε όλη την περίοδο του βιολογικού κύκλου του φυτού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το στάδιο της ανθοφορίας ώστε να μην έχουμε ανθόρροια από υπερβολική υγρασία ή έλλειψης νερού. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το φασόλι πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά στον αγρό γίνεται όταν έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Με πυκνή σπορά έχουμε καλύτερη απόδοση. Συνήθως απαιτείται σπόρος 5-12 κιλά / στρέμμα ανάλογα με την ποικιλία. Πριν τη σπορά χρειάζεται να έχει προηγηθεί καλή κατεργασία εδάφους και να υπάρχει επαρκής υγρασία. Στις νάνες ποικιλίες , το φασόλι σπέρνεται σε γραμμές που απέχουν 30-60 εκατοστά μεταξύ τους και 15-25 εκ πάνω στη γραμμή. Στις αναρριχώμενες ποικιλίες οι αποστάσεις μεταξύ των γραμ... Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 109 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: