Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Οι αφίδες - μελίγκρες είναι μυζητικά έντομα και προσβάλουν πολλά είδη φυτών. Τα νεαρά φυτά μπορούν να καταστραφούν εντελώς από τις μελίγκ...
Απάντηση: Το τυπικό κόστος της αγοράς ενός φυτού είναι 0,12-0,2 ευρώ, ενώ εάν το φυτό είναι προερχόμενο από ιστοκαλλιέργεια 0,28-0,35 ευρώ. Με μια ...
Απάντηση: Τα υλικά που θα χρειαστείτε: δοχεία φύτευσης. Οι επιλογές είναι πολλές. Για λίγα φυτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και κυπελά...
Απάντηση: Τα μπρόκολα είναι νόστιμα λαχανικά. Είναι φυσική πηγή βιταμίνης C και βήτα καροτίνης. Έχουν πολύ λίγες θερμίδες γι' αυτό τα συναντάμε...
Απάντηση: Όλοι μας έχουμε δει μια φραγκοσυκιά, κατά τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Αν και δεν καλλιεργείται συστηματικά στην Ελλάδα, αυτοφυείται ή ...
Απάντηση: Φυτώριο το φθινόπωρο ή την Άνοιξη
Απάντηση: Είναι τυρί τυρογάλακτος και παρασκευάζεται στις περιοχές Θεσσαλίας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειου με...
Απάντηση: Ναι εάν είστε φυτο εσωτερικού χώρου. Καθώς μειώνεται η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, χρησιμοποιούμε κάποιο θερμαντικό σώμα, με αποτέλεσμα ...
Απάντηση: Αίτιο: Erwinia tracheiphila Ξενιστές: Αγγούρι, αρωματικό πεπόνι, καρπούζι, κολοκύθα, κολοκυθάκι. Διάδοση και σημαντικότητα: Το Er...
Απάντηση: Η άρδευση πρέπει να γίνεται σε όλη την περίοδο του βιολογικού κύκλου του φυτού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το στάδιο της ανθοφορία...
 

Ποτε φυτευνται τα σπαραγγια;

ΠΑΡΑΓΩΓΗ Καλλιεργείται κυρίως σε Μακεδονία και Θράκη Το ελληνικό σπαράγγι παράγεται από δεκάδες ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συλλόγους στον Εβρο, στα Γιαννιτσά, στην Καβάλα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ξάνθη, μεταξύ των οποίων και ο αγροτικός συνεταιρισμός κοινής γεωργικής εκμετάλλευσης Τυχερού Εβρου, που ιδρύθηκε το 1991 από παραγωγούς της περιοχής. Με σκοπό την καλλιέργεια, τυποποίηση και εξαγωγή νωπού σπαραγγιού, η ομάδα παραγωγών Τυχερού που αποτελείται από 23 μέλη, εξάγει το 100

% της παραγωγής της στη Γερμανία. Η Ομάδα Παραγωγών Τυχερού σήμερα λειτουργεί υπό κοινή διαχείριση ως προς: • την υποδομή (διαλογητήριο, ψυκτικοί θάλαμοι, κονσερβοποιείο, Γραφεία και Μηχανογράφηση) • τον κοινό εξοπλισμό για την καλλιέργεια, • τις κοινές υπηρεσίες ως προς την τεχνική στήριξη στην καλλιέργεια, σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησης, • την κοινή εξαγωγή για το σύνολο της παραγωγής (το 100% της παραγωγής διατίθεται στη Γερμανία). Οι τεχνικές καλλιέργειας και οι απ

οδόσεις της φυτείας Το κόστος προετοιμασίας και εγκαταστάσεων για την καλλιέργεια σπαραγγιών μπορεί να είναι υψηλό, ωστόσο το εισόδημα που μπορούν να πετύχουν οι παραγωγοί σύμφωνα με τις στρεμματικές αποδόσεις μιας φυτείας με σπαράγγια φθάνει και ξεπερνά τα 2.500 ευρώ. Συγκεκριμένα, η καλλιέργεια του σπαραγγιού και ιδιαίτερα του λευκού, έχει υψηλό κόστος, κυρίως λόγω της ανάγκης χρήσης των πλαστικών κάλυψης για την πρωίμηση της παραγωγής, της ανάγκης για καθημερινή συλλογή, της υψηλής τιμής του πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά και των ειδικών καλλιεργητικών χειρισμών που απαιτεί. Ωστόσο, η καλλιέργεια αυτή φτάνει να αποδίδει ανά στρέμμα 1.000 - 1.300 κιλά, προς 2 έως 2,3 ευρώ το κιλό για την κατηγορία ποιότητας 22+ και 1 έως 1,5 ευρώ για την κατηγορία ποιότητας κορυφής. Βέβαια, η τιμή πώλησης του σπαραγγιού στις αγορές του εξωτερικού εξαρτάται από την ποιότητα του προϊόντος και την εποχή διάθεσής του. Η παραγωγή λευκών σπαραγγιών επιτυγχάνεται με την κατασκευή "σαμαριών" (αναχωμάτων), πριν την περίοδο της συγκομιδής, περίπου στα μέσα Ιανουαρίου με μέσα Φεβρουαρίου, αρχίζοντας από το δεύτερο έτος από τη φύτευση, και για όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Οι εμπορεύσιμοι βλαστοί συλλέγονται πριν εξέλθουν από το έδαφος. Από το κόστος της καλλιέργειας, το 75% είναι για την παραγωγή και το 25% για την εμπορία. Η συλλογή αρχίζει από το 1ο - 3ο έτος μετά την εγκατάσταση των ριζωμάτων στον αγρό, ενώ αξιόλογη συγκομιδή σημειώνεται από το 5ο έτος και μετά, μέχρι το 10ο έτος. Η έναρξη της συλλογής στην Ελλάδα γίνεται από νωρίς τον μήνα Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, δηλαδή αρκετά πρώιμα ώστε να επιτυγχάνονται υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές. Θερμοκρασία Η απόδοση του σπαραγγιού στα εύκρατα κλίματα την άνοιξη διαφοροποιείται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο καθώς και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συγκομιδής. Ο βαθμός στον οποίο είναι "ισορροπημένο" το καλοκαίρι ως προς τους δύο αυτούς περιβαλλοντικούς παράγοντες επηρεάζει τον αριθμό και τη διάμετρο βλαστών που θα παραχθούν την άνοιξη. Οι ανάγκες της καλλιέργειας σπαραγγιού σε νερό σχετίζονται με την εποχή και την ποσότητα της βλάστησης. Η άρδευση κατά την περίοδο του σχηματισμού της βλάστησης αυξάνει την απόδοση σε εδώδιμους βλαστούς, κατά την επόμενη χρονιά, αυξάνοντας και τον αριθμό και τη διάμετρό τους. H αύξηση της απόδοσης προκύπτει από την αύξηση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φυτών, που οδηγεί στην αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοτήτων υδατανθράκων στο ρίζωμα των φυτών, από τους οφθαλμούς του οποίου συγκομίζονται οι εδώδιμοι βλαστοί την επόμενη άνοιξη. Αντίθετα, η άρδευση κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής μειώνει την απόδοση, πιθανότατα λόγω μείωσης της θερμοκρασίας του εδάφους. Η μορφή και το σχήμα του βλαστού καθορίζουν την ποιότητα Η κατάταξη των βλαστών σπαραγγιού σε κατηγορίες ποιότητας γίνεται με βάση διάφορα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εμφάνιση των βλαστών (π.χ. σχήμα, μορφή, μήκος και διάμετρος βλαστών, σχήμα, μορφή και χρώμα κορυφής κ.ά.). H μορφή και το σχήμα των βλαστών και των κορυφών είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται ως κριτήριο ποιότητας του λευκού σπαραγγιού μαζί με το μήκος και τη διάμετρο των βλαστών, την υφή (σκληρότητα, τρυφερότητα) και την υγιεινή κατάσταση (συμπτώματα ασθενειών ή εντομολογικών προσβολών). H εμφάνιση ολόκληρων των βλαστών καθώς και των κορυφών είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται ως αρχικό κριτήριο για την ποιότητα του λευκού σπαραγγιού σε όλη την αλυσίδα της διάθεσης. Το χρώμα όμως της άκρης (κορυφής) είναι η βάση της ταξινόμησης των λευκών σπαραγγιών σε εμπορικές κατηγορίες, ενώ βλαστοί με πορφυρό χρώμα (βιολέ) στην κορυφή τους εκτιμούνται με υποβάθμιση της ποιότητάς τους. Η βιολέ απόχρωση της κορυφής των βλαστών οφείλεται στη σύνθεση ανθοκυανών στον επιδερμικό ιστό. Η υφή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στον καθορισμό της ποιότητας, που γίνεται αντιληπτή από τον καταναλωτή αφού αγοράσει και καταναλώσει το προϊόν και καθορίζεται από την περιεκτικότητα των βλαστών σε ίνες. Η απόδοση, η πρωιμότητα και η ποιότητα του σπαραγγιού επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όπως οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, οι καλλιεργητικές φροντίδες, ο γενότυπος κ.ά. Η θερμοκρασία σε όλη τη διάρκεια του έτους ασκεί καθοριστική επίδραση στα διάφορα στάδια αύξησης και ανάπτυξης των βλαστών και της βλάστησης και καθορίζει τόσο την πρώιμη, όσο και τη συνολική παραγωγή. Επιπλέον, η θερμοκρασία ασκεί σημαντική επίδραση στην ποιότητα των βλαστών. Βλαστοί που αναπτύσσονται σε υψηλές θερμοκρασίες είναι πιο τρυφεροί και έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ίνες. Ωστόσο, εάν κατά τη διάρκεια της συγκομιδής επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παρατηρείται άνοιγμα τις κορυφής, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα και οι βλαστοί να καθίστανται μη εμπορεύσιμοι. Γενικά η σταθερή θερμοκρασία των 28οC εμφανίζεται ως η πιο ευνοϊκή θερμοκρασία για το σπαράγγι όσον αφορά ανάπτυξη βλαστών για όλες τις ποικιλίες, γιατί σε αυτή τη θερμοκρασία τα φυτά του σπαραγγιού παράγουν τη μέγιστη απόδοση και μέγεθος βλαστών. ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ Καζάκης Βαγγέλης, Γεωπόνος - Δημοσυνεταιριστική Εταιρεία Εβρος ΑΕ Αντιδήμαρχος, Δήμου Σουφλίου N. Εβρου - Δημοτικής Ενότητας Τυχερού & Αγροτικού Τομέα Τηλ.: 2554350201
Σχετικές ερωτήσεις
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ Πρώτο βήμα είναι το βαθύ φθινοπωρινό όργωμα 40 – 60 εκ. καθώς η φύτευση των ριζωμάτων γίνεται βαθειά. Μπορ...
Η σκωρίαση παρατηρείται τους μήνες Απρίλιο – Μάιο σε φυτά ηλικίας 1 – 2 ετών και το καλοκαίρι σε φυτά πιο μεγάλης ηλικίας. Τα συμπτώματα ...
Η μύγα αυτή έχει μήκος μόλις 6-8 χιλ, σκούρο χρώμα και προσβάλει τα φυτά πριν το στάδιο της συγκομιδής. Την άνοιξη γεννά τα αυγά της μέσα...
Η ασθένεια αυτή οφείλεται στε εδαφικό μύκητα. Τα όργανα που προσβάλλει είναι οι ρίζες και οι βάσεις των στελεχών. Συμπτώματα είναι οι μυκ...
Είναι το οικοδόμημα που ο σκελετός του αποτελείται από σιδερένια ή ξύλινα δοκάρια, καλύπτεται από πλαστικά φύλλα ή γυαλί και χρησιμεύει γ...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Γεωπονική

Απάντηση:
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ Πρώτο βήμα είναι το βαθύ φθινοπωρινό όργωμα 40 – 60 εκ. καθώς η φύτευση των ριζωμάτων γίνεται βαθειά. Μπορεί για οργανική ουσία να χρησιμοποιηθεί νωπή κοπριά ή να προέρχεται από φυτό χλωρής λίπανσης. Σε βαριά εδάφη είναι απαραίτητη η υπερεδάφια καλλιέργεια πριν την φθινοπωρινή και βαθειά. Επόμενο βήμα είναι η απομάκρυνση ζιζανίων με τα κατάλληλα ζιζανιοκτόνα. Αργότερα την άνοιξη και κυρίως κατά τους μήνες φεβρουάριο, Μάρτιο είναι κατάλληλη εποχή για φρε... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η σκωρίαση παρατηρείται τους μήνες Απρίλιο – Μάιο σε φυτά ηλικίας 1 – 2 ετών και το καλοκαίρι σε φυτά πιο μεγάλης ηλικίας. Τα συμπτώματα είναι κόκκινο - κίτρινες Σκωρίασηκηλίδες σε βλαστούς και φυλλοκλάδια, αργότερα η κηλίδες μετατρέπονται σε σχεδόν μαύρες φλύκταινες και το προσβεβλημένο φύλλωμα παίρνει σιγά - σιγά καφέ χρώμα και πέφτει. Η ασθένεια μεταδίδεται με σπόρια τα οποία μεταφέρονται από φυτό σε φυτό με τον αέρα ή δονήσεις. Η υγρασία και το νερό ευνοούν την ασθένεια. Για να προστατευ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η μύγα αυτή έχει μήκος μόλις 6-8 χιλ, σκούρο χρώμα και προσβάλει τα φυτά πριν το στάδιο της συγκομιδής. Την άνοιξη γεννά τα αυγά της μέσα στους βλαστούς με αποτέλεσμα οι προνύμφες να τρυπούν τους βλαστούς για να βγουν έξω και με αυτόν τον τρόπο προκαλούν νανισμό και καταστροφή των οφθαλμών, μέχρι και πρόωρο θάνατο των στελεχών. Για να προστατευτεί η καλλιέργεια συνιστάται η χρήση κοκκωδών εντομοκτόνων όπως τα Phorate, Fonofos , η απομάκρυνση και το κάψιμο ξερών υπολειμμάτων, χρήση κατάλληλων ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η ασθένεια αυτή οφείλεται στε εδαφικό μύκητα. Τα όργανα που προσβάλλει είναι οι ρίζες και οι βάσεις των στελεχών. Συμπτώματα είναι οι μυκηλιακές υφές χρώματος ιώδους – καφέ. Έχει τη μορφή κηλίδας που επεκτείνεται. Η ασθένεια εκδηλώνεται με ξήρανση των υπόγειων τμημάτων του φυτού και στασιμότητα αδυνάτισμα και κιτρίνισμα των βλαστών. Για να προστατευτεί η καλλιέργεια τα ριζώματα πριν τη μεταφύτευση απολυμαίνονται προληπτικά σε διάλυμα χλωριούχου καλίου για 25 λεπτά αφού δεν υπάρχει τρόπος κατ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Είναι το οικοδόμημα που ο σκελετός του αποτελείται από σιδερένια ή ξύλινα δοκάρια, καλύπτεται από πλαστικά φύλλα ή γυαλί και χρησιμεύει για την καλλιέργεια φυτών που είναι ευαίσθητα στις καιρικές αλλαγές ή για παραγωγή πρώιμων καρπών. Στηρίζεται στην ιδιότητα του γυαλιού ή του πλαστικού, τα οποία είναι και μονωτικά και διαφανή. Τα θερμοκήπια πρωτοπαρουσιάστηκαν το 15ο αι. και καθιερώθηκαν το 17ο αιώνα. Διακρίνονται σε θερμοκήπια χαμηλής θερμοκρασίας, εύκρατης θερμοκρασίας, τροπικής κ.λπ. αν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι αφίδες - μελίγκρες είναι μυζητικά έντομα και προσβάλουν πολλά είδη φυτών. Τα νεαρά φυτά μπορούν να καταστραφούν εντελώς από τις μελίγκρες, αν δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, για να τις αντιμετωπίσουμε. 1α. Σαπουνόνερο 1 κουτ. σούπας κοφτό πράσινο σαπούνι τριμμένο 1 λεμόνι (τη φλούδα του) 2 νεροπότηρα ζεστό νερό Εφαρμογή: Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μπλέντερ και τα χτυπάμε πολύ καλά. Τα σουρώνουμε σ᾿ ένα φίλτρο καφέ, ή με πυκνό τουλπάνι και ραντίζουμε πρωί, ή απόγευμα. Επαναλαμβάνουμε μετά ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το τυπικό κόστος της αγοράς ενός φυτού είναι 0,12-0,2 ευρώ, ενώ εάν το φυτό είναι προερχόμενο από ιστοκαλλιέργεια 0,28-0,35 ευρώ. Με μια τυπική πυκνότητα φύτευσης, περίπου 4.000 φυτών ανά στρέμμα, η δαπάνη για το φυτικό υλικό εγκατάστασης κυμαίνεται από 480 έως 800 ευρώ ανά στρέμμα. Όταν δε προέρχονται από ιστοκαλλιέργεια το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 1.120 - 1.400 ευρώ. Στις πολυετείς καλλιέργειες το κόστος για την απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού βαρύνει κυρίως τον πρώτο χρόνο της καλλιέρ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα υλικά που θα χρειαστείτε: δοχεία φύτευσης. Οι επιλογές είναι πολλές. Για λίγα φυτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και κυπελάκια από γιαούρτι, όμως για μια πιο συστηματική εργασία καλό είναι να αγοράσετε ένα σπορείο με θήκες φύτευσης που θα μπορείτε να το επανχρησιμοποιήσετε και στην επόμενη σπορά. εδαφικό μίγμα. Αν δεν επιλέξετε ένα έτοιμο ελαφρύ υπόστρωμα του εμπορίου μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας, ανακατέυοντας: 2 μέρη συσκευσαμένου χώματος για γλάστρες + 1 μέρος περλίτ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα μπρόκολα είναι νόστιμα λαχανικά. Είναι φυσική πηγή βιταμίνης C και βήτα καροτίνης. Έχουν πολύ λίγες θερμίδες γι' αυτό τα συναντάμε συχνά σε δίαιτες. Άλλα Ονόματα Λατινικό Όνομα: Brassica oleraceae. Brassicaceae Family. Αγγλικό Όνομα: Broccoli Βαθμός Δυσκολίας Μεσαίο Εποχή ΣποράςIcon Εποχή Σποράς Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος Εποχή ΜεταφύτευσηςIcon Εποχή Μεταφύτευσης Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος ΣυμβουλέςIcon Συμβουλές Σπέρνω μπρόκολα Μπορείτε να σπ... Διαβάστε περισσότερα...
γεια σας φυτεψα φραγκοσυκα και εχω μια απορια. σε ποσο καιρο θα βγαλει τους πρωτους του καρπους
Απάντηση:
Όλοι μας έχουμε δει μια φραγκοσυκιά, κατά τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Αν και δεν καλλιεργείται συστηματικά στην Ελλάδα, αυτοφυείται ή φυτεύεται από τους ιδιώτες ως φυτοφράχτης, στη νότιο Ελλάδα και στα νησιά. Πρόκειται για έναν κάκτο (ανήκει στην οικογένεια Cactaceae) που οι ποικιλίες του που δίνουν τους πιο νόστιμους καρπούς ανήκουν στο είδος Opuntia Ficus Indica. Τη φραγκοσυκιά την έφεραν με τις εξερευνητικές τους αποστολές οι Ισπανοί κονκισταδόροι από το Μεξικό, από όπου και κατάγεται.... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Φυτώριο το φθινόπωρο ή την Άνοιξη Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Είναι τυρί τυρογάλακτος και παρασκευάζεται στις περιοχές Θεσσαλίας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειου με γίδινο. Παρασκευάζεται επίσης από μίγμα τυρογάλακτος και φρέσκου πλήρους γάλακτος η ακόμα από φρέσκια κρέμα γάλακτος. Παρουσιάζει μέγιστη υγρασία 60% και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 70%. Η συνεκτικότητά του χαρακτηρίζεται ως μαλακή με συμπαγή δομή. Η γεύση του είναι ευχάριστη, γλυκιά, με χαρακτηριστικό άρωμα. Οι καλύτερες ποιότητες προέρχονται από... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ναι εάν είστε φυτο εσωτερικού χώρου. Καθώς μειώνεται η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, χρησιμοποιούμε κάποιο θερμαντικό σώμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η υγρασία στον δωμάτιο. Άμεση συνεπεία είναι τα φυτά που βρίσκονται μέσα στο σπίτι να υποφέρουν και να κινδυνεύουν με αφυδάτωση Μερικές λύσεις που μπορούμε να εφορμούσε: -βάζουμε ένα μικρό δοχείο με νερό πάνω στο θερμαντικό σώμα. Π.χ. ένα μπρίκι με νερό στο καλοριφέρ ή πιατάκι με νερό στο τραπέζι για όσους έχουν αερόθερμα ή air-condition... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Αίτιο: Erwinia tracheiphila Ξενιστές: Αγγούρι, αρωματικό πεπόνι, καρπούζι, κολοκύθα, κολοκυθάκι. Διάδοση και σημαντικότητα: Το Erwinia tracheiphila προκαλεί μια οικονομικώς σοβαρή ασθένεια, ιδιαίτερα στην Βόρεια Αμερική. Στην Ευρώπη εμφανίζεται σπάνια και δεν προκαλεί πολλά προβλήματα. Συμπτώματα και παρόμοιες ασθένειες: Το πρώτο σύμπτωμα της ασθένειας εμφανίζεται όταν μεμονωμένα φύλλα αρχίζουν να μαραίνονται .Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται και εξαπλώνεται στο αγγειακό σύστημα τ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η άρδευση πρέπει να γίνεται σε όλη την περίοδο του βιολογικού κύκλου του φυτού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το στάδιο της ανθοφορίας ώστε να μην έχουμε ανθόρροια από υπερβολική υγρασία ή έλλειψης νερού. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Γεννάρη μήνα κλάδευε και σκάβε το Φλεβάρη, έλεγαν οι παππούδες μας.Ομως τούτο που έλεγαν αυτοί και οι προγενέστεροί τους ισχύει,κατά τη γνώμη μου, υπό τον όρον ότι ο Γεννάρης θα υπολογίζεται με το παλαιόν Ημερολόγιο, διότι έχει παρατηρηθεί ότι ο καιρός και τα καιρικά φαινόμενα ακολουθούν αυτό και όχι το νέον.Δηλαδή 13 ημέρες πίσω. Αυτό με βασική παράμετρο τη πρωϊμότητα ή την οψιμότητα κάθε χρονιάς,διότι πανθομολογείται ότι έχουν σημειωθεί κλιματικές αλλαγές.Επίσης έχουν σημασία και η ποικ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μπορείτε να φανταστείτε την μαγειρίτσα χωρίς φρέσκο κρεμμυδάκι; Ή την σαλάτα μαρουλιού; Για δοκιμάστε να κάνετε μία νόστιμη και «δεμένη» σάλτσα χωρίς ξερό κρεμμύδι; Παρατηρείστε ότι, μόνο για το κρεμμύδι χρησιμοποιείται το υποκοριστικό του -κρεμμυδάκι- για να περιγραφεί μία άλλη όψη και χρήση του ιδίου φυτού. Οι αρχαίοι μας Έλληνες τιμούσαν αρκούντως το κρεμμύδι, μιας και, εκτός των άλλων χρήσεων, αποτελούσε σταθερό συστατικό του πρωινού τους (ακράτισμα). Ο αρχαίος κόσμος, καλλιεργούσε το... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Πατριωτικό Μέτωπο Κεντρικά Γραφεία Αθηνών: Νίκης 33, 10557, Σύνταγμα, Αθήνα Τηλ. 2103311642, Φαξ: 2103311652 Τιμή 0,80 ευρώ/ κιλό + έξοδα μεταφοράς Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τέσσερις μέθοδοι αποξήρανσης -διαδικασία μέσω της οποίας παράγεται η γλυκαντική ουσία χάρη στην οποία η στέβια βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού και μη ενδιαφέροντος- υπάρχουν: Αυτή που παραπέμπει σε άρμεγμα (αποφύλλωση του φυτού) και -για μεγάλες εκτάσεις- απαιτεί μεγάλο αριθμό εργατικών χεριών. Η βραζιλιάνικη, που πραγματοποιείται μηχανικά, με τα φυτά να εισάγονται σε μεγάλους κλιβάνους, όπου επικρατεί υψηλή θερμοκρασία και έντονος αερισμός. Η μηχανική συλλογή των φύλλων με... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Στην Ευρώπη τα μεταποιημένα βιολογικά προϊόντα πρέπει να περιέχουν αποκλειστικά βιολογικώς παραγόμενα συστατικά. Σε άλλες χώρες όμως, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα βιολογικώς παραγόμενα συστατικά αρκεί να περιέχονται κατά 95% για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως βιολογικό (οργανικό). ΒιολογικάΠραγματικά είναι δύσκολο (και κάποιες φορές αδύνατον) για τον καταναλωτή να διακρίνει ποια προϊόντα είναι βιολογικά πριν προβεί στην αγορά τους. Και όσο περισσότερο αυξάνεται... Διαβάστε περισσότερα...
Πως καλλιεργείται το τσάι;
Απάντηση:
Τα φυτά τσαγιού είναι αειθαλή της οικογένειας καμελιών που κατάγονται από την Κίνα, το Θιβέτ και τη βόρεια Ινδία. Υπάρχουν δύο κύριες ποικιλίες φυτών τσαγιού. Η ποικιλία με μικρά φύλλα, γνωστή ως καμέλια sinensis , αναπτύσσεται στις δροσερές, υψηλές ορεινές περιοχές της κεντρικής Κίνας και της Ιαπωνίας. Η ποικιλία με μεγάλα φύλλα, γνωστή ως καμέλια assamica , ευδοκιμεί περισσότερο στα υγρά, τροπικά κλίματα που βρίσκονται στη βορειοανατολική Ινδία και τις επαρχίες Szechuan και Yunnan της Κίνας... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
πολυ καλη δουλεια αν μπορεις να τα πουλησεις....εχει πολυ καλες αποδοσεις το μαρουλι σε θερμοκηπιο Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η ασθένεια αυτή, που είναι επίσης γνωστή και σαν φυματίωση της ελιάς οφείλεται στο βακτήριο Pseudomonas savastanoi. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι ήταν γνωστή από την εποχή του Θεοφράστου. Σήμερα είναι διαδεδομένη σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου και επίσης στην California και την Αργεντινή. Συμπτώματα Το κύριο σύμπτωμα της ασθενείας αυτής είναι η εμφάνιση αρχικά φυματίων (μικρών όγκων), κυρίως πάνω στους νεαρούς κλάδους αλλά και στους πιό ηλικιωμένους ακόμα δε και στον κορμό... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μετά το πέρας της ημερίδας με τίτλο «Ιπποφαές, μια δυναμικά αναπτυσσόμενη καλλιέργεια», που οργάνωσε η SymAgro στις 26-6-2011 στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, δημιουργήθηκε ένα «πηγαδάκι» συζήτησης με αφορμή την ομιλία μου στην παραπάνω ημερίδα, η οποία αναφέρονταν στη λίπανση του ιπποφαούς. Η συζήτηση από τη λίπανση στράφηκε στη θρέψη των φυτών και από κει στην υδροπονία. Έτσι χωρίς να το καταλάβουμε άρχισε μια διαμάχη μεταξύ των μελών της παρέας για το αν η υδροπονία παράγει... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η στέβια είναι μια από τις λίγες συμβολαιακές καλλιέργειες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Η Ελλάδα θεωρείται «προνομιούχος» χώρα για την εν λόγω καλλιέργεια, αφού η φωτοπερίοδος ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού, δίνοντας εξαιρετικά μεγάλες παραγωγές σε σχέση με άλλες χώρες, όπου το φυτό έχει το μισό ή και λιγότερο τελικό ύψος πριν την περίοδο της κοπής. Η ανάπτυξη της στέβιας απαιτεί μικρές ποσότητες νερού και λιπασμάτων. Η τιμή των ξερών φύλλων είναι 1... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
1. Φρούτικανς . Βρίσκεται αυτοφυές στην Ελλάδα στις περιοχές της Μεσογείου και στη δυτική Ασία. Είναι αειθαλής θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα. Έχει κίτρινα άνθη, βρίσκονται δε στις κορυφές των κλαδιών που είναι αρκετά σκληρά και εύθραυστα. 2. Οφισινάλις. Θάμνος με όρθιο, λείο και αποξυλωμένο βλαστό. Κατάγεται από το Ιράν και τα Ιμαλάια και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο ψύχος. Υπάρχουν μορφές ποικιλόφυλλες με διπλά άνθη. Το γιασεμί οφισινάλις είναι η κύρια πηγή του γιασμινέλαιου. ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η μάρανση και η πτώση των λουλουδιών αντιμετωπίζονται εξασφαλίζοντας επαρκές επίπεδο προστασίας του εδάφους σε ασβέστιο, και σταθερή υγρασία. Ο φώσφορος είναι απαραίτητος στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας και ιδιαίτερα στην εποχή του σχηματισμού των άνθεων. Το κάλιο είναι απαραίτητο στο δέσιμο και στην αύξηση του μεγέθους των καρπών. Η πτώση, η κακή ποιότητα των καρπών και η χαμηλή παραγωγή, είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας καλίου. Το κάλιο παίζει ακόμα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
πως ξεχωριζει το θηλυκο φυτο κανναβης απο το αρσενικο σε μικρη ηλικια Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η Σπορά Η σπορά γίνεται στα περισσότερα μέρη κατά την άνοιξη, όταν περάσουν οι παγωνιές του Μαρτίου και του Απριλίου. Γίνεται κατά γραμμές και σε διαστήματα που κυμαίνονται από 30 έως 50 πόντους. Μάζεμα – Ξήρανση - Αλώνισμα Τα ρεβίθια πρέπει να μαζεύονται πρασινωπά αλλά αφού έχει δέσει καλά ο καρπός. Καλό είναι τα δεμάτια να τοποθετούνται σε σκιά και εκεί να ξεραίνονται με τον αέρα. Αυτά τα βοηθάει να είναι καλόβραστα. Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 132 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: