Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Ο σπόρος του καρπουζιού φυτρώνει σε θερμοκρασίες μεταξύ 200C -350C. Η σπορά πρέπει να καθυστερείται ώσπου να περάσει ο κίνδυνος παγετού. ...
Απάντηση: Ο δυόσμος είναι ποώδες, πολυετές αρωματικό φυτό που φυτρώνει σε ορεινά και υγρά μέρη. Τα φύλλα του έχουν έντονο πράσινο χρώμα με πολλές ν...
Απάντηση: Εννοείς καλλιέργεια στο σπίτι; αμέ...υπάρχουν στα φυτώρια ειδικοί σάκοι που είναι μπολιασμένοι με σπόρους μανιταριών...κοστίζο υν αν θυμάμ...
Απάντηση: Η πιπεριά έχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα. Είναι ευαίσθητη στους δυνατούς ανέμους που μπορούν ακόμη και να τη ρίξουν κάτω. Αν το μέρος που ...
Απάντηση: Αν πάρετε ένριζο κλίμα,ανοίξτε έναν μικρό λάκκο και φυτέψτε το όποτε θέλετε. Η πιό κατάλληλη εποχή είναι τώρα. Άν έχετε βέργες από κλάδ...
Απάντηση: Οργανισμός που την προκαλεί: Spondylocladium atrovirens Αυτός ο ατελής μύκητας βρίσκεται σε κάθε έδαφος και προκαλεί μικρές έως μεγαλύτ...
Απάντηση: ελια απο ελια θελει περίπου 5 μέτρα... οποτε υπολόγισε πόσες χωράει το χωράφι σου.
Απάντηση: Η σωστή εποχή είναι ο Ιούλιος Αύγουστος. Τώρα είναι θερμοκηπίου.
Απάντηση: Τεχνητός κήπος 1 τετραγωνικού μέτρου Δοκιμάζω τη δυνατότητα καλλιέργειας σε κήπο επιφάνειας 1 τετραγωνικού μέτρου (1 sq.m. garden). Ακό...
Απάντηση: Η συγκομιδή των φύλλων ξεκινάει από το δεύτερο έτος και συνεχίζεται μέχρι το πέμπτο. Γίνεται 4 φορές το χρόνο και σε κάθε συγκομιδή λαμβά...
 

Ποτε φυτευνται τα σπαραγγια;

ΠΑΡΑΓΩΓΗ Καλλιεργείται κυρίως σε Μακεδονία και Θράκη Το ελληνικό σπαράγγι παράγεται από δεκάδες ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συλλόγους στον Εβρο, στα Γιαννιτσά, στην Καβάλα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ξάνθη, μεταξύ των οποίων και ο αγροτικός συνεταιρισμός κοινής γεωργικής εκμετάλλευσης Τυχερού Εβρου, που ιδρύθηκε το 1991 από παραγωγούς της περιοχής. Με σκοπό την καλλιέργεια, τυποποίηση και εξαγωγή νωπού σπαραγγιού, η ομάδα παραγωγών Τυχερού που αποτελείται από 23 μέλη, εξάγει το 100

% της παραγωγής της στη Γερμανία. Η Ομάδα Παραγωγών Τυχερού σήμερα λειτουργεί υπό κοινή διαχείριση ως προς: • την υποδομή (διαλογητήριο, ψυκτικοί θάλαμοι, κονσερβοποιείο, Γραφεία και Μηχανογράφηση) • τον κοινό εξοπλισμό για την καλλιέργεια, • τις κοινές υπηρεσίες ως προς την τεχνική στήριξη στην καλλιέργεια, σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησης, • την κοινή εξαγωγή για το σύνολο της παραγωγής (το 100% της παραγωγής διατίθεται στη Γερμανία). Οι τεχνικές καλλιέργειας και οι απ

οδόσεις της φυτείας Το κόστος προετοιμασίας και εγκαταστάσεων για την καλλιέργεια σπαραγγιών μπορεί να είναι υψηλό, ωστόσο το εισόδημα που μπορούν να πετύχουν οι παραγωγοί σύμφωνα με τις στρεμματικές αποδόσεις μιας φυτείας με σπαράγγια φθάνει και ξεπερνά τα 2.500 ευρώ. Συγκεκριμένα, η καλλιέργεια του σπαραγγιού και ιδιαίτερα του λευκού, έχει υψηλό κόστος, κυρίως λόγω της ανάγκης χρήσης των πλαστικών κάλυψης για την πρωίμηση της παραγωγής, της ανάγκης για καθημερινή συλλογή, της υψηλής τιμής του πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά και των ειδικών καλλιεργητικών χειρισμών που απαιτεί. Ωστόσο, η καλλιέργεια αυτή φτάνει να αποδίδει ανά στρέμμα 1.000 - 1.300 κιλά, προς 2 έως 2,3 ευρώ το κιλό για την κατηγορία ποιότητας 22+ και 1 έως 1,5 ευρώ για την κατηγορία ποιότητας κορυφής. Βέβαια, η τιμή πώλησης του σπαραγγιού στις αγορές του εξωτερικού εξαρτάται από την ποιότητα του προϊόντος και την εποχή διάθεσής του. Η παραγωγή λευκών σπαραγγιών επιτυγχάνεται με την κατασκευή "σαμαριών" (αναχωμάτων), πριν την περίοδο της συγκομιδής, περίπου στα μέσα Ιανουαρίου με μέσα Φεβρουαρίου, αρχίζοντας από το δεύτερο έτος από τη φύτευση, και για όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Οι εμπορεύσιμοι βλαστοί συλλέγονται πριν εξέλθουν από το έδαφος. Από το κόστος της καλλιέργειας, το 75% είναι για την παραγωγή και το 25% για την εμπορία. Η συλλογή αρχίζει από το 1ο - 3ο έτος μετά την εγκατάσταση των ριζωμάτων στον αγρό, ενώ αξιόλογη συγκομιδή σημειώνεται από το 5ο έτος και μετά, μέχρι το 10ο έτος. Η έναρξη της συλλογής στην Ελλάδα γίνεται από νωρίς τον μήνα Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, δηλαδή αρκετά πρώιμα ώστε να επιτυγχάνονται υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές. Θερμοκρασία Η απόδοση του σπαραγγιού στα εύκρατα κλίματα την άνοιξη διαφοροποιείται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο καθώς και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συγκομιδής. Ο βαθμός στον οποίο είναι "ισορροπημένο" το καλοκαίρι ως προς τους δύο αυτούς περιβαλλοντικούς παράγοντες επηρεάζει τον αριθμό και τη διάμετρο βλαστών που θα παραχθούν την άνοιξη. Οι ανάγκες της καλλιέργειας σπαραγγιού σε νερό σχετίζονται με την εποχή και την ποσότητα της βλάστησης. Η άρδευση κατά την περίοδο του σχηματισμού της βλάστησης αυξάνει την απόδοση σε εδώδιμους βλαστούς, κατά την επόμενη χρονιά, αυξάνοντας και τον αριθμό και τη διάμετρό τους. H αύξηση της απόδοσης προκύπτει από την αύξηση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φυτών, που οδηγεί στην αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοτήτων υδατανθράκων στο ρίζωμα των φυτών, από τους οφθαλμούς του οποίου συγκομίζονται οι εδώδιμοι βλαστοί την επόμενη άνοιξη. Αντίθετα, η άρδευση κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής μειώνει την απόδοση, πιθανότατα λόγω μείωσης της θερμοκρασίας του εδάφους. Η μορφή και το σχήμα του βλαστού καθορίζουν την ποιότητα Η κατάταξη των βλαστών σπαραγγιού σε κατηγορίες ποιότητας γίνεται με βάση διάφορα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εμφάνιση των βλαστών (π.χ. σχήμα, μορφή, μήκος και διάμετρος βλαστών, σχήμα, μορφή και χρώμα κορυφής κ.ά.). H μορφή και το σχήμα των βλαστών και των κορυφών είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται ως κριτήριο ποιότητας του λευκού σπαραγγιού μαζί με το μήκος και τη διάμετρο των βλαστών, την υφή (σκληρότητα, τρυφερότητα) και την υγιεινή κατάσταση (συμπτώματα ασθενειών ή εντομολογικών προσβολών). H εμφάνιση ολόκληρων των βλαστών καθώς και των κορυφών είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται ως αρχικό κριτήριο για την ποιότητα του λευκού σπαραγγιού σε όλη την αλυσίδα της διάθεσης. Το χρώμα όμως της άκρης (κορυφής) είναι η βάση της ταξινόμησης των λευκών σπαραγγιών σε εμπορικές κατηγορίες, ενώ βλαστοί με πορφυρό χρώμα (βιολέ) στην κορυφή τους εκτιμούνται με υποβάθμιση της ποιότητάς τους. Η βιολέ απόχρωση της κορυφής των βλαστών οφείλεται στη σύνθεση ανθοκυανών στον επιδερμικό ιστό. Η υφή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στον καθορισμό της ποιότητας, που γίνεται αντιληπτή από τον καταναλωτή αφού αγοράσει και καταναλώσει το προϊόν και καθορίζεται από την περιεκτικότητα των βλαστών σε ίνες. Η απόδοση, η πρωιμότητα και η ποιότητα του σπαραγγιού επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όπως οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, οι καλλιεργητικές φροντίδες, ο γενότυπος κ.ά. Η θερμοκρασία σε όλη τη διάρκεια του έτους ασκεί καθοριστική επίδραση στα διάφορα στάδια αύξησης και ανάπτυξης των βλαστών και της βλάστησης και καθορίζει τόσο την πρώιμη, όσο και τη συνολική παραγωγή. Επιπλέον, η θερμοκρασία ασκεί σημαντική επίδραση στην ποιότητα των βλαστών. Βλαστοί που αναπτύσσονται σε υψηλές θερμοκρασίες είναι πιο τρυφεροί και έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ίνες. Ωστόσο, εάν κατά τη διάρκεια της συγκομιδής επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παρατηρείται άνοιγμα τις κορυφής, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα και οι βλαστοί να καθίστανται μη εμπορεύσιμοι. Γενικά η σταθερή θερμοκρασία των 28οC εμφανίζεται ως η πιο ευνοϊκή θερμοκρασία για το σπαράγγι όσον αφορά ανάπτυξη βλαστών για όλες τις ποικιλίες, γιατί σε αυτή τη θερμοκρασία τα φυτά του σπαραγγιού παράγουν τη μέγιστη απόδοση και μέγεθος βλαστών. ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ Καζάκης Βαγγέλης, Γεωπόνος - Δημοσυνεταιριστική Εταιρεία Εβρος ΑΕ Αντιδήμαρχος, Δήμου Σουφλίου N. Εβρου - Δημοτικής Ενότητας Τυχερού & Αγροτικού Τομέα Τηλ.: 2554350201
Σχετικές ερωτήσεις
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ Πρώτο βήμα είναι το βαθύ φθινοπωρινό όργωμα 40 – 60 εκ. καθώς η φύτευση των ριζωμάτων γίνεται βαθειά. Μπορ...
Η σκωρίαση παρατηρείται τους μήνες Απρίλιο – Μάιο σε φυτά ηλικίας 1 – 2 ετών και το καλοκαίρι σε φυτά πιο μεγάλης ηλικίας. Τα συμπτώματα ...
Η μύγα αυτή έχει μήκος μόλις 6-8 χιλ, σκούρο χρώμα και προσβάλει τα φυτά πριν το στάδιο της συγκομιδής. Την άνοιξη γεννά τα αυγά της μέσα...
Η ασθένεια αυτή οφείλεται στε εδαφικό μύκητα. Τα όργανα που προσβάλλει είναι οι ρίζες και οι βάσεις των στελεχών. Συμπτώματα είναι οι μυκ...
Μην τα κοψεις
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Γεωπονική

Απάντηση:
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ Πρώτο βήμα είναι το βαθύ φθινοπωρινό όργωμα 40 – 60 εκ. καθώς η φύτευση των ριζωμάτων γίνεται βαθειά. Μπορεί για οργανική ουσία να χρησιμοποιηθεί νωπή κοπριά ή να προέρχεται από φυτό χλωρής λίπανσης. Σε βαριά εδάφη είναι απαραίτητη η υπερεδάφια καλλιέργεια πριν την φθινοπωρινή και βαθειά. Επόμενο βήμα είναι η απομάκρυνση ζιζανίων με τα κατάλληλα ζιζανιοκτόνα. Αργότερα την άνοιξη και κυρίως κατά τους μήνες φεβρουάριο, Μάρτιο είναι κατάλληλη εποχή για φρε... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η σκωρίαση παρατηρείται τους μήνες Απρίλιο – Μάιο σε φυτά ηλικίας 1 – 2 ετών και το καλοκαίρι σε φυτά πιο μεγάλης ηλικίας. Τα συμπτώματα είναι κόκκινο - κίτρινες Σκωρίασηκηλίδες σε βλαστούς και φυλλοκλάδια, αργότερα η κηλίδες μετατρέπονται σε σχεδόν μαύρες φλύκταινες και το προσβεβλημένο φύλλωμα παίρνει σιγά - σιγά καφέ χρώμα και πέφτει. Η ασθένεια μεταδίδεται με σπόρια τα οποία μεταφέρονται από φυτό σε φυτό με τον αέρα ή δονήσεις. Η υγρασία και το νερό ευνοούν την ασθένεια. Για να προστατευ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η μύγα αυτή έχει μήκος μόλις 6-8 χιλ, σκούρο χρώμα και προσβάλει τα φυτά πριν το στάδιο της συγκομιδής. Την άνοιξη γεννά τα αυγά της μέσα στους βλαστούς με αποτέλεσμα οι προνύμφες να τρυπούν τους βλαστούς για να βγουν έξω και με αυτόν τον τρόπο προκαλούν νανισμό και καταστροφή των οφθαλμών, μέχρι και πρόωρο θάνατο των στελεχών. Για να προστατευτεί η καλλιέργεια συνιστάται η χρήση κοκκωδών εντομοκτόνων όπως τα Phorate, Fonofos , η απομάκρυνση και το κάψιμο ξερών υπολειμμάτων, χρήση κατάλληλων ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η ασθένεια αυτή οφείλεται στε εδαφικό μύκητα. Τα όργανα που προσβάλλει είναι οι ρίζες και οι βάσεις των στελεχών. Συμπτώματα είναι οι μυκηλιακές υφές χρώματος ιώδους – καφέ. Έχει τη μορφή κηλίδας που επεκτείνεται. Η ασθένεια εκδηλώνεται με ξήρανση των υπόγειων τμημάτων του φυτού και στασιμότητα αδυνάτισμα και κιτρίνισμα των βλαστών. Για να προστατευτεί η καλλιέργεια τα ριζώματα πριν τη μεταφύτευση απολυμαίνονται προληπτικά σε διάλυμα χλωριούχου καλίου για 25 λεπτά αφού δεν υπάρχει τρόπος κατ... Διαβάστε περισσότερα...
πριν 1 μηνα φυτεψα ενα κλαδι απο συκια στο χωμα.. και σημερα ειδα οτι το κλαδι εχει πανω πανω φυλλο και κατω 7-8 συκα.. να τα κοψω τα συκα απο τωρα για να δυναμωσει η συκια η να τα αφησω?
Απάντηση:
Απάντηση:
Ο σπόρος του καρπουζιού φυτρώνει σε θερμοκρασίες μεταξύ 200C -350C. Η σπορά πρέπει να καθυστερείται ώσπου να περάσει ο κίνδυνος παγετού. Όταν γίνει νωρίτερα, πολλοί παραγωγοί συμπληρώνουν την πρώτη σπορά με μια δεύτερη 7-10 μέρες αργότερα δεδομένου ότι κάποιοι σπόροι θα χαθούν από το ψύχος. Αυτή είναι μια δαπανηρή μέθοδος όταν χρησιμοποιούνται υβρίδια και δεν αντισταθμίζεται με τα έσοδα από τα πρώιμα καρπούζια. Μοσχεύματα: Τα μοσχεύματα χρησιμοποιούνται συχνότερα επειδή ο σπόρος κοστίζει πο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ο δυόσμος είναι ποώδες, πολυετές αρωματικό φυτό που φυτρώνει σε ορεινά και υγρά μέρη. Τα φύλλα του έχουν έντονο πράσινο χρώμα με πολλές νευρώσεις και καλλιεργείται σε γλάστρες. Χρειάζεται αρκετή υγρασία και πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες ή μοσχεύματα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε φαγητά και σαλάτες, στη ζαχαροπλαστική, δίνει άρωμα σε δροσιστικά ποτά και έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Συλλέγουμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τα φύλλα και τις ανθισμένες κορφές του φυτού και τα χρησιμ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Εννοείς καλλιέργεια στο σπίτι; αμέ...υπάρχουν στα φυτώρια ειδικοί σάκοι που είναι μπολιασμένοι με σπόρους μανιταριών...κοστίζουν αν θυμάμαι καλά 15-18 ευρώ αλλά θα σου αποφέρουν τουλάχιστον 15 ΚΙΛΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ!!! Νομίζω πως είναι αρκετά καλή αναλογία (λιγότερο απο 1 ευρώ το κιλό!!) Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους ψεκάζεις με νερό (τρελαίνονται για υγρασία, φυσικά αφού είναι μύκητες!) και να είναι σε σκιερό μέρος. Σύντομα απο τις οπές των σάκων (υπάρχουν ή τις ανοίγεις εσύ) θα ξεπεταχτούν ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η πιπεριά έχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα. Είναι ευαίσθητη στους δυνατούς ανέμους που μπορούν ακόμη και να τη ρίξουν κάτω. Αν το μέρος που βάλατε τις πιπεριές το πιάνει ο αέρας, θα χρειαστεί να τις στηρίξετε. Η στήριξη μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός πασσάλου που θα μπήξετε στο έδαφος και πάνω στον οποίο θα στηρίξετε το φυτό. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Αν πάρετε ένριζο κλίμα,ανοίξτε έναν μικρό λάκκο και φυτέψτε το όποτε θέλετε. Η πιό κατάλληλη εποχή είναι τώρα. Άν έχετε βέργες από κλάδεμα αμπελιών ,χωρίς ρίζα,με ένα ξύλο ή σίδερο διαμέτρου 3-4 εκ.ανοίξτε νια τρύπα βάθους25-30 εκ και βάλτε μέσα το κλίμα με 3-4 μάτια. Γεμίστε την τρύπα με ψιλή άμμο θαλάσσης,ποτίστε να κάτσει η άμμος και σκεπάστε το ελαφρά με χώμα.Μπορείτε να αφήσετε και ένα μάτι εξωτερικά. Τόσο τα ένριζα,όσο και οι βέργες,θέλουν συχνό πότισμα μόλις πιάσουν οι ζέστες, ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οργανισμός που την προκαλεί: Spondylocladium atrovirens Αυτός ο ατελής μύκητας βρίσκεται σε κάθε έδαφος και προκαλεί μικρές έως μεγαλύτερες ζημιές παντού, δεν είναι ασθένεια καραντίνας και δεν προκαλεί ποτέ συνολική εξασθένηση ολόκληρων των φυτειών. Εύρος ξενιστών: Πατάτα Εμφάνιση και σημασία: Ο μύκητας εμφανίζεται παντού στην Ε.Ε. και τα γύρω κράτη. Μόνο οι αγροί στους οποίους δεν έχει καλλιεργηθεί ποτέ πατάτα είναι απαλλαγμένοι από αυτόν τον μύκητα. Το παθογόνο προτιμά τα ψυχρά κ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ελια απο ελια θελει περίπου 5 μέτρα... οποτε υπολόγισε πόσες χωράει το χωράφι σου. Διαβάστε περισσότερα...
θελω να μαθω πια ειναι η σωστη εποχη για να φαμε την μελιτζανα? αν την βρω τετοια εποχη στο εμποριο ειναι θερμοκηπιου?
Απάντηση:
Η σωστή εποχή είναι ο Ιούλιος Αύγουστος. Τώρα είναι θερμοκηπίου. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τεχνητός κήπος 1 τετραγωνικού μέτρου Δοκιμάζω τη δυνατότητα καλλιέργειας σε κήπο επιφάνειας 1 τετραγωνικού μέτρου (1 sq.m. garden). Ακόμη και αν έχεις αρκετό φυσικό χώρο για καλλιέργεια, η ιδέα της καλλιέργειας σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον με το ιδανικό χώμα είναι ελκυστική. Ο τεχνητός αυτός κήπος είναι ιδανικός για την καλλιέργεια στο περιορισμένο περιβάλλον της πόλης. Μπορεί να τοποθετηθεί σε ταράτσες ή μπαλκόνια. Για μεγαλύτερη επιφάνεια καλλιέργειας, μπορείτε να φτιάξετε όσους τέτοιους... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η συγκομιδή των φύλλων ξεκινάει από το δεύτερο έτος και συνεχίζεται μέχρι το πέμπτο. Γίνεται 4 φορές το χρόνο και σε κάθε συγκομιδή λαμβάνονται 3 φύλλα από κάθε φυτό. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
πως ξκαλλιεργειται το αραπικο φυστικι Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οχι πάρα πολύ. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ένα φρούτο που μπορεί να μην ανήκει στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, όπως το βατόμουρο, κατέχει σημαντική θέση στη ζαχαροπλαστική των ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργώντας ένα αυξανόμενο ρεύμα κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια. Έχει αυξημένη ζήτηση από τις βιομηχανίες μεταποίησης, δεδομένου ότι ανήκει και στα λεγόμενα «super foods», με πολύ υψηλή διατροφική αξία. Βέβαια, η καλλιέργειά του στη χώρα μας παραμένει ακόμα σε εμβρυικό στάδιο. Ήδη η εταιρεία Geoplant στην Ηλεία πειραμα... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Αν το τμήμα του εδάφους που προορίζετε για λαχανόκηπο, έχει σκούρο μαύρο χώμα, τότε είστε τυχεροί, γιατί το χρώμα του δηλώνει ότι είναι μάλλον πλούσιο σε οργανικά συστατικά και επομένως θα ευνοήσει καλλίτερα την ανάπτυξη των λαχανικών σας. Σκάψτε σε 2-3 σημεία σε βάθος 20-30 εκατοστά. Αν βρείτε από κάτω κόκκινο χώμα, τότε είστε διπλά τυχεροί, επειδή το κοκκινόχωμα ευνοεί την κατακράτηση υγρασίας και στεγνώνει κάπως πιο δύσκολα, με αποτέλεσμα τα φυτά σας να έχουν ένα σχεδόν ιδανικό έδαφος για ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Όνομα ζιζανίου: Ambrosia artemisifolia, Συνώνυμο: (Ambrosia elatior) Αυτό το ετήσιο δικοτυλήδονο ζιζάνιο είναι ευρέως γνωστό σε όλο τον κόσμο για την αλλεργία που προκαλεί. Εμφανίζεται σε ακαλλιέργητα εδάφη, σε σύνορα αγρών. Στο δεύτερο μέρος της βλαστικής περιόδου μπορεί να αναπτύξει μεγάλη φυτομάζα και μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές προβλήματα στη συγκομιδή. Βιολογία: Αυτό το φυτό είναι ένα ετήσιο, δικοτυλήδονο ζιζάνιο της μορφής Τ4. Περίοδος φυτρώματος:Από το τέλος Απριλίου... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ο σπόρος των ξηρών φασολιών αποθηκεύεται στους 5-10 C και σχετική υγρασία 40-50% για περίοδο περίπου 6-10 μηνών. Αν η περιεκτικότητα του σπόρου σε νερό είναι κάτω του 14% τότε η σχετική υγρασία της αποθήκης πρέπει να είναι 70%. Για αύξηση της υγρασίας των σπόρων προς την αποφυγή διάρρηξης των περιβλημάτων κατά την αποθήκευση και διακίνηση. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
μετα το φυτεμα ντοματας καθε ποτε ποτιζω Advertisement Κάντε κλικ εδώ και γράψτε την απάντησή σας! http://www.rotise.gr/erotisi/meta-to-fytema- ntomatas-kathe-pote- potizo.html#AnswerBottom#ixzz1JWgj0HHn Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τι είναι αυτό; Οι βολβοί; Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ Στην Ελλάδα έχουμε την φθινοπωρινή και την ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Η φθινοπωρινή καλλιέργεια προτιμάται σε ήπιους χειμώνες, η σπορά γίνεται τους μήνες Οκτώβρη-Νοέμβρη και η συγκομιδή Μάιο-Ιούνιο. Η ανοιξιάτικη καλλιέργεια γίνεται με απευθείας σπορά ή με κοκκάρι, τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο και η συγκομιδή για την πρώτη περίπτωση σποράς γίνεται Αύγουστο-Σεπτέμβρη, ενώ για την δεύτερη Ιούνιο-Ιούλιο. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ Το έδαφος οργώνεται όταν βρίσκεται στ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η ροδακινιά είναι πυρηνόκαρπο, φυλλοβόλο οπωροφόρο δέντρο που ανήκει στο γένος Προύμνη και στην οικογένεια των Ροδοειδών. Η καταγωγή της είναι από την Κίνα, όπου ακόμα και σήμερα υπάρχει ως αυτοφυής. Στη συνέχεια η καλλιέργεια της επεκτάθηκε προς τις χώρες της Μεσογείου και αργότερα προς την Αμερική και την Αυστραλία. Σήμερα είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 4,5 μέτρα ο κορμός και οι βλαστοί έχουν φλοιό κοκκινωπού ή... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε το φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-20 C Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριο-Νοέμβριο Βάθος φύτευσης: 1.5-2 εκατοστά. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά. Ημέρες βλάστησης: 7-14 Μεταφύτευση: Άμεση σπορά Ωρίμανση: 70-100 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το χαμομήλι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση. Βέβαια σε εδάφη με αρκετή οργανική ουσία αποδίδει περισσότερο και το συγκομιζόμενο προϊόν είναι καλύτερης ποιότητας. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ο βασιλικος θελει συχνο ποτισμα. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το φασόλι είναι ετήσιο φυτό και κατάγεται από την Αμερική απ' όπου και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη τον 17 αιώνα. Ανήκει στο γένος Phaseolus, της οικογένειας Leguminosae. Τα σπουδαιότερα καλλιεργούμενα είδη είναι τα Phaseolus vulgaris, PhaseolusLunatus, Phaseolus coccineus. Ρίζα Η κύρια ρίζα του φυτού φτάνει τα 50-60 εκ ενώ οι πολυάριθμες δυτερεύουσες ρίζες 20-30 εκ. Στη ρίζα του φυτού συμβιώνει το αζωτοβακτήριο Bacterium radicicola και δεσμέυει το ατμοσφαιρικό άζωτο. Βλαστός Οι ποικι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
δεν είμαι σίγουρη, ο γείτονάς μου πάντως τα κλάδεψε μόνο από την κορφή και ήταν πριν τα χριστούγεννα.. Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 144 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: