Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: πως μπολιαζω την μουρια για να γινει αχλαδια
Απάντηση: Φθινόπωρο ή άνοιξη...
Απάντηση: Μετά τη φύτευση πρέπει να γίνονται κάποιες περιποιήσεις για να διατηρείται το έδαφος κατάλληλο και να προστατεύεται η καλλιέργεια. Τέτοιε...
Απάντηση: Θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική καλλιέργεια, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Πρόκειται για καλλιέργεια χωρίς απαιτήσεις, που ...
Απάντηση: Ο κόνδυλος της πατάτας είναι ουσιαστικά ένας τροποποιημένος βλαστός. Η μορφή του ποικίλει. Οι ποικιλίες για τηγανιτά πατατάκια (chips) εί...
Απάντηση: Λαχανικό αλλά και μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Allium Cepa και προέρχεται μάλλον από τη νοτιοανατολική Ασία. Φυτό το οποίο μ...
Απάντηση: Η διαδικασία παραγωγής του κόμποστ είναι απλή και οικονομική. Το μονό που χρειαζόμαστε είναι φυτικα υπολειμμάτα, απο την κουζινα ή τον κ...
Απάντηση: Όνομα του εχθρού: Agrotis........spp. προνύμφη Εύρος ξενιστών: Είναι πολυφάγες, όλοι τα φυτά που έχουν τρυφερό βλαστό μπορούν να είνα...
Απάντηση: Τα βιολογικά προϊόντα είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και τοξικά φυτοφάρμακα. Η καταπο...
Απάντηση: τα πάντα για το ιπποφαες κ ολλες τις υπερτροφες στο --> http:// allsuperfoods.blogsp ot.gr/
 

Ποτε φυτευνται τα σπαραγγια;

ΠΑΡΑΓΩΓΗ Καλλιεργείται κυρίως σε Μακεδονία και Θράκη Το ελληνικό σπαράγγι παράγεται από δεκάδες ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συλλόγους στον Εβρο, στα Γιαννιτσά, στην Καβάλα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ξάνθη, μεταξύ των οποίων και ο αγροτικός συνεταιρισμός κοινής γεωργικής εκμετάλλευσης Τυχερού Εβρου, που ιδρύθηκε το 1991 από παραγωγούς της περιοχής. Με σκοπό την καλλιέργεια, τυποποίηση και εξαγωγή νωπού σπαραγγιού, η ομάδα παραγωγών Τυχερού που αποτελείται από 23 μέλη, εξάγει το 100

% της παραγωγής της στη Γερμανία. Η Ομάδα Παραγωγών Τυχερού σήμερα λειτουργεί υπό κοινή διαχείριση ως προς: • την υποδομή (διαλογητήριο, ψυκτικοί θάλαμοι, κονσερβοποιείο, Γραφεία και Μηχανογράφηση) • τον κοινό εξοπλισμό για την καλλιέργεια, • τις κοινές υπηρεσίες ως προς την τεχνική στήριξη στην καλλιέργεια, σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησης, • την κοινή εξαγωγή για το σύνολο της παραγωγής (το 100% της παραγωγής διατίθεται στη Γερμανία). Οι τεχνικές καλλιέργειας και οι απ

οδόσεις της φυτείας Το κόστος προετοιμασίας και εγκαταστάσεων για την καλλιέργεια σπαραγγιών μπορεί να είναι υψηλό, ωστόσο το εισόδημα που μπορούν να πετύχουν οι παραγωγοί σύμφωνα με τις στρεμματικές αποδόσεις μιας φυτείας με σπαράγγια φθάνει και ξεπερνά τα 2.500 ευρώ. Συγκεκριμένα, η καλλιέργεια του σπαραγγιού και ιδιαίτερα του λευκού, έχει υψηλό κόστος, κυρίως λόγω της ανάγκης χρήσης των πλαστικών κάλυψης για την πρωίμηση της παραγωγής, της ανάγκης για καθημερινή συλλογή, της υψηλής τιμής του πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά και των ειδικών καλλιεργητικών χειρισμών που απαιτεί. Ωστόσο, η καλλιέργεια αυτή φτάνει να αποδίδει ανά στρέμμα 1.000 - 1.300 κιλά, προς 2 έως 2,3 ευρώ το κιλό για την κατηγορία ποιότητας 22+ και 1 έως 1,5 ευρώ για την κατηγορία ποιότητας κορυφής. Βέβαια, η τιμή πώλησης του σπαραγγιού στις αγορές του εξωτερικού εξαρτάται από την ποιότητα του προϊόντος και την εποχή διάθεσής του. Η παραγωγή λευκών σπαραγγιών επιτυγχάνεται με την κατασκευή "σαμαριών" (αναχωμάτων), πριν την περίοδο της συγκομιδής, περίπου στα μέσα Ιανουαρίου με μέσα Φεβρουαρίου, αρχίζοντας από το δεύτερο έτος από τη φύτευση, και για όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Οι εμπορεύσιμοι βλαστοί συλλέγονται πριν εξέλθουν από το έδαφος. Από το κόστος της καλλιέργειας, το 75% είναι για την παραγωγή και το 25% για την εμπορία. Η συλλογή αρχίζει από το 1ο - 3ο έτος μετά την εγκατάσταση των ριζωμάτων στον αγρό, ενώ αξιόλογη συγκομιδή σημειώνεται από το 5ο έτος και μετά, μέχρι το 10ο έτος. Η έναρξη της συλλογής στην Ελλάδα γίνεται από νωρίς τον μήνα Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, δηλαδή αρκετά πρώιμα ώστε να επιτυγχάνονται υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές. Θερμοκρασία Η απόδοση του σπαραγγιού στα εύκρατα κλίματα την άνοιξη διαφοροποιείται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο καθώς και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συγκομιδής. Ο βαθμός στον οποίο είναι "ισορροπημένο" το καλοκαίρι ως προς τους δύο αυτούς περιβαλλοντικούς παράγοντες επηρεάζει τον αριθμό και τη διάμετρο βλαστών που θα παραχθούν την άνοιξη. Οι ανάγκες της καλλιέργειας σπαραγγιού σε νερό σχετίζονται με την εποχή και την ποσότητα της βλάστησης. Η άρδευση κατά την περίοδο του σχηματισμού της βλάστησης αυξάνει την απόδοση σε εδώδιμους βλαστούς, κατά την επόμενη χρονιά, αυξάνοντας και τον αριθμό και τη διάμετρό τους. H αύξηση της απόδοσης προκύπτει από την αύξηση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φυτών, που οδηγεί στην αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοτήτων υδατανθράκων στο ρίζωμα των φυτών, από τους οφθαλμούς του οποίου συγκομίζονται οι εδώδιμοι βλαστοί την επόμενη άνοιξη. Αντίθετα, η άρδευση κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής μειώνει την απόδοση, πιθανότατα λόγω μείωσης της θερμοκρασίας του εδάφους. Η μορφή και το σχήμα του βλαστού καθορίζουν την ποιότητα Η κατάταξη των βλαστών σπαραγγιού σε κατηγορίες ποιότητας γίνεται με βάση διάφορα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εμφάνιση των βλαστών (π.χ. σχήμα, μορφή, μήκος και διάμετρος βλαστών, σχήμα, μορφή και χρώμα κορυφής κ.ά.). H μορφή και το σχήμα των βλαστών και των κορυφών είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται ως κριτήριο ποιότητας του λευκού σπαραγγιού μαζί με το μήκος και τη διάμετρο των βλαστών, την υφή (σκληρότητα, τρυφερότητα) και την υγιεινή κατάσταση (συμπτώματα ασθενειών ή εντομολογικών προσβολών). H εμφάνιση ολόκληρων των βλαστών καθώς και των κορυφών είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται ως αρχικό κριτήριο για την ποιότητα του λευκού σπαραγγιού σε όλη την αλυσίδα της διάθεσης. Το χρώμα όμως της άκρης (κορυφής) είναι η βάση της ταξινόμησης των λευκών σπαραγγιών σε εμπορικές κατηγορίες, ενώ βλαστοί με πορφυρό χρώμα (βιολέ) στην κορυφή τους εκτιμούνται με υποβάθμιση της ποιότητάς τους. Η βιολέ απόχρωση της κορυφής των βλαστών οφείλεται στη σύνθεση ανθοκυανών στον επιδερμικό ιστό. Η υφή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στον καθορισμό της ποιότητας, που γίνεται αντιληπτή από τον καταναλωτή αφού αγοράσει και καταναλώσει το προϊόν και καθορίζεται από την περιεκτικότητα των βλαστών σε ίνες. Η απόδοση, η πρωιμότητα και η ποιότητα του σπαραγγιού επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όπως οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, οι καλλιεργητικές φροντίδες, ο γενότυπος κ.ά. Η θερμοκρασία σε όλη τη διάρκεια του έτους ασκεί καθοριστική επίδραση στα διάφορα στάδια αύξησης και ανάπτυξης των βλαστών και της βλάστησης και καθορίζει τόσο την πρώιμη, όσο και τη συνολική παραγωγή. Επιπλέον, η θερμοκρασία ασκεί σημαντική επίδραση στην ποιότητα των βλαστών. Βλαστοί που αναπτύσσονται σε υψηλές θερμοκρασίες είναι πιο τρυφεροί και έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ίνες. Ωστόσο, εάν κατά τη διάρκεια της συγκομιδής επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παρατηρείται άνοιγμα τις κορυφής, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα και οι βλαστοί να καθίστανται μη εμπορεύσιμοι. Γενικά η σταθερή θερμοκρασία των 28οC εμφανίζεται ως η πιο ευνοϊκή θερμοκρασία για το σπαράγγι όσον αφορά ανάπτυξη βλαστών για όλες τις ποικιλίες, γιατί σε αυτή τη θερμοκρασία τα φυτά του σπαραγγιού παράγουν τη μέγιστη απόδοση και μέγεθος βλαστών. ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ Καζάκης Βαγγέλης, Γεωπόνος - Δημοσυνεταιριστική Εταιρεία Εβρος ΑΕ Αντιδήμαρχος, Δήμου Σουφλίου N. Εβρου - Δημοτικής Ενότητας Τυχερού & Αγροτικού Τομέα Τηλ.: 2554350201
Σχετικές ερωτήσεις
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ Πρώτο βήμα είναι το βαθύ φθινοπωρινό όργωμα 40 – 60 εκ. καθώς η φύτευση των ριζωμάτων γίνεται βαθειά. Μπορ...
Η σκωρίαση παρατηρείται τους μήνες Απρίλιο – Μάιο σε φυτά ηλικίας 1 – 2 ετών και το καλοκαίρι σε φυτά πιο μεγάλης ηλικίας. Τα συμπτώματα ...
Η μύγα αυτή έχει μήκος μόλις 6-8 χιλ, σκούρο χρώμα και προσβάλει τα φυτά πριν το στάδιο της συγκομιδής. Την άνοιξη γεννά τα αυγά της μέσα...
Η ασθένεια αυτή οφείλεται στε εδαφικό μύκητα. Τα όργανα που προσβάλλει είναι οι ρίζες και οι βάσεις των στελεχών. Συμπτώματα είναι οι μυκ...
Η καλλιέργεια της δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες αν και έχει ανάγκη από κάποιες καλλιεργητικές φροντίδες. Η σπορά πρέπει να γίνει σε σπορε...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Γεωπονική

Απάντηση:
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ Πρώτο βήμα είναι το βαθύ φθινοπωρινό όργωμα 40 – 60 εκ. καθώς η φύτευση των ριζωμάτων γίνεται βαθειά. Μπορεί για οργανική ουσία να χρησιμοποιηθεί νωπή κοπριά ή να προέρχεται από φυτό χλωρής λίπανσης. Σε βαριά εδάφη είναι απαραίτητη η υπερεδάφια καλλιέργεια πριν την φθινοπωρινή και βαθειά. Επόμενο βήμα είναι η απομάκρυνση ζιζανίων με τα κατάλληλα ζιζανιοκτόνα. Αργότερα την άνοιξη και κυρίως κατά τους μήνες φεβρουάριο, Μάρτιο είναι κατάλληλη εποχή για φρε... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η σκωρίαση παρατηρείται τους μήνες Απρίλιο – Μάιο σε φυτά ηλικίας 1 – 2 ετών και το καλοκαίρι σε φυτά πιο μεγάλης ηλικίας. Τα συμπτώματα είναι κόκκινο - κίτρινες Σκωρίασηκηλίδες σε βλαστούς και φυλλοκλάδια, αργότερα η κηλίδες μετατρέπονται σε σχεδόν μαύρες φλύκταινες και το προσβεβλημένο φύλλωμα παίρνει σιγά - σιγά καφέ χρώμα και πέφτει. Η ασθένεια μεταδίδεται με σπόρια τα οποία μεταφέρονται από φυτό σε φυτό με τον αέρα ή δονήσεις. Η υγρασία και το νερό ευνοούν την ασθένεια. Για να προστατευ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η μύγα αυτή έχει μήκος μόλις 6-8 χιλ, σκούρο χρώμα και προσβάλει τα φυτά πριν το στάδιο της συγκομιδής. Την άνοιξη γεννά τα αυγά της μέσα στους βλαστούς με αποτέλεσμα οι προνύμφες να τρυπούν τους βλαστούς για να βγουν έξω και με αυτόν τον τρόπο προκαλούν νανισμό και καταστροφή των οφθαλμών, μέχρι και πρόωρο θάνατο των στελεχών. Για να προστατευτεί η καλλιέργεια συνιστάται η χρήση κοκκωδών εντομοκτόνων όπως τα Phorate, Fonofos , η απομάκρυνση και το κάψιμο ξερών υπολειμμάτων, χρήση κατάλληλων ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η ασθένεια αυτή οφείλεται στε εδαφικό μύκητα. Τα όργανα που προσβάλλει είναι οι ρίζες και οι βάσεις των στελεχών. Συμπτώματα είναι οι μυκηλιακές υφές χρώματος ιώδους – καφέ. Έχει τη μορφή κηλίδας που επεκτείνεται. Η ασθένεια εκδηλώνεται με ξήρανση των υπόγειων τμημάτων του φυτού και στασιμότητα αδυνάτισμα και κιτρίνισμα των βλαστών. Για να προστατευτεί η καλλιέργεια τα ριζώματα πριν τη μεταφύτευση απολυμαίνονται προληπτικά σε διάλυμα χλωριούχου καλίου για 25 λεπτά αφού δεν υπάρχει τρόπος κατ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η καλλιέργεια της δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες αν και έχει ανάγκη από κάποιες καλλιεργητικές φροντίδες. Η σπορά πρέπει να γίνει σε σπορείο ή έξω εφόσον έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Η μεταφύτευση έρχεται λίγες μέρες αργότερα όταν το φυτό έχει αποκτήσει λίγα φύλλα. Η σπορά μπορεί να γίνει και σε έτοιμα μικρά γλαστράκια βάζοντας 2 ως 3 σπόρους μέσα. Αφού φυτρώσουν κάνουμε αραίωση και αργότερα μεταφύτευση στο οριστικό σημείο.Το οριστικό σημείο στο οποίο θα τοποθετήσουμε τις ντοματιές μπορ... Διαβάστε περισσότερα...
πως γινεται;
Απάντηση:
πως μπολιαζω την μουρια για να γινει αχλαδια Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Φθινόπωρο ή άνοιξη... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μετά τη φύτευση πρέπει να γίνονται κάποιες περιποιήσεις για να διατηρείται το έδαφος κατάλληλο και να προστατεύεται η καλλιέργεια. Τέτοιες περιποιήσεις είναι τα σκαλίσματα, η καταστροφή ζιζανίων, η άρδευση, η λίπανση, το αραίωμα και η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών. Τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι τα Linuron ( σε αναλογία 60-120 γρ/στρ), Trifluralin (60-120 γρ/στρ) και loxynil (60-120 γρ/στρ). Η επιφανειακή λίπανση είναι κυρίως αζωτούχα. Στην φθινοπωρινή καλλιέργεια εφ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική καλλιέργεια, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Πρόκειται για καλλιέργεια χωρίς απαιτήσεις, που προσαρμόζεται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα και μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη, με οικονομικές αποδόσεις ιδιαίτερα ελκυστικές. Παρ' όλο μάλιστα που η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα δεν είναι άγνωστη εδώ και δεκαετίες, θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο, προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση στο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ο κόνδυλος της πατάτας είναι ουσιαστικά ένας τροποποιημένος βλαστός. Η μορφή του ποικίλει. Οι ποικιλίες για τηγανιτά πατατάκια (chips) είναι συνήθως στρόγγυλες ή στρογγυλές-οβάλ. Οι ειδικές ποικιλίες για τις γαλλικές τηγανιτές πατάτες είναι συνήθως επιμήκεις-οβάλ, ή υπερβολικά επιμήκεις (μακριές). Οι ειδικές ποικιλίες για σαλάτα είναι συνήθως επιμήκεις ή επίσης υπερβολικά επιμήκεις, συχνά με μια μικρή κλίση. Το περίδερμα του κονδύλου μπορεί να είναι κόκκινο, ρόδινο, κίτρινο, ή καφέ με φακίδι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Λαχανικό αλλά και μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Allium Cepa και προέρχεται μάλλον από τη νοτιοανατολική Ασία. Φυτό το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δυο μέτρα ύψος. Δεν έχει φύλλα παρά μόνο βλαστό και άνθη τα οποία εμφανίζονται στην κορυφή σαν ταξιανθία και είναι μικρά λευκοπράσινα. Οι βάσεις των φύλλων του φυτού διογκώνονται και σχηματίζουν τον υπόγειο βλαστό, που αποτελεί το γνωστό κρεμμύδι(το λαχανικό). Γνωστό και με τα ονόματα Κρόμμυον ή Αλλιον το κοινό. Πιθανολογείται... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η διαδικασία παραγωγής του κόμποστ είναι απλή και οικονομική. Το μονό που χρειαζόμαστε είναι φυτικα υπολειμμάτα, απο την κουζινα ή τον κήπο. Αυτό που στην ουσία κάνετε είναι να προετοιμάσετε το φαγητό εκατοντάδων διαφορετικών ωφέλιμων οργανισμών (βακτήρια, σκουλήκια, έντομα και μύκητες).Οι καλεσμένοι σας μέχρι την ολοκλήρωση της κομποστοποίησης θα αποδημούν τα οργανικά υλικά του σωρού και θα παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, θερμότητα και νερό. Κατάλληλα υλικά: Υλικά που μπορείτε να χρη... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Όνομα του εχθρού: Agrotis........spp. προνύμφη Εύρος ξενιστών: Είναι πολυφάγες, όλοι τα φυτά που έχουν τρυφερό βλαστό μπορούν να είναι ξενιστές τους. Εμφάνιση και σημασία: Οι εχθροί αυτοί υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Η πιο κοινή, η η Agrotis segetum είναι λίγο πυκνότερη στα ανατολικά μέρη. Η σημασία τους είναι η ποιοτική ζημιά που κάνουν δημιουργώντας στοές στον κόνδυλο. Σε υγρές συνθήκες, οι τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν προσβολή από Fusarium ή Erwinia, τα οποία μπορεί να αυξή... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα βιολογικά προϊόντα είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και τοξικά φυτοφάρμακα. Η καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών καθώς και η λίπανση του εδάφους γίνονται με φυσικές μεθόδους και οργανικά εφόδια. Η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων στηρίζεται στις γνώσεις του παραδοσιακού αγρότη και στην αναζήτηση της επιστήμης για υγιεινές λύσεις. Στην βιολογική κτηνοτροφία δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά και ορμόνες. Οι τοξικές ουσίες συγκεντρώνονται στ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
τα πάντα για το ιπποφαες κ ολλες τις υπερτροφες στο --> http://allsuperfoods.blogspot.gr/ Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Από το ερχόμενο έτος αναμένεται να ξεκινήσει ευρέως η καλλιέργεια στέβιας στη χώρα μας, έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση της ως γλυκαντική ύλη σε τρόφιμα και ποτά. Το συγκεκριμένο φυτό έχει αρκετές χρήσεις, ενώ η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Από το 2012 θα ξεκινήσει η καλλιέργεια στέβιας στην Ελλάδα, εκτιμά ο Γεωπόνος- ερευνητής, κ. Παύλος Καπόγλου, που ασχολείται διεξοδικά με το θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Καπ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οργανισμός που την προκαλεί: Alternaria solani Αυτός ο ατελής μύκητας είναι πολύ συνηθισμένος, προκαλεί απώλειες φύλλων στις θερμές ημέρες του καλοκαιριού και μπορεί να μπερδευτεί με τον περονόσπορο. Εύρος ξενιστών: Πατάτα, ντομάτα, σπάνια κάποια ζιζάνια. Εμφάνιση και σημασία: Η ασθένεια εμφανίζεται στα νότια και κεντρικά μέρη της Ευρώπης, επειδή προτιμά τις ζεστές και ξηρές συνθήκες. Ο μύκητας προσβάλει τα φύλλα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καταστροφή σ’ αυτά. Αυτό το γεγονός μ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ειμαι αποτην πατρα που θα βρω σπορο απο αγριαγκιναρα Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Έχουμε δει ήδη πως μπορούμε να προσελκύσουμε τα ωφέλιμα έντομα στο κήπο μας σε άλλο άρθρο μιλώντας για το ρόλο των λουλουδιών. Τα περισσότερα από τα ευεργετικά έντομα θέλουν να τα ενθαρρύνουμε για να εργαστούν στο κήπο μας παρέχοντάς τους γύρη και νέκταρ δηλαδή τροφή για την επιβίωσή τους στα διάφορα στάδια της ζωής τους. Πώς θα μπορούσαμε να ενθαρρύνουμε περισσότερο τα ευεργετικά έντομα για να κάνουμε σπίτι τους τον κήπο μας; Η μόνιμη θέση για να βρουν τροφή ή να περάσουν το χειμώνα το... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μπορείτε να ξεκινήσετε τα λάχανά σας φυτεύοντας το σπόρο απευθείας στον κήπο ή το χωράφι, ή ξεκινώντας φυτεύοντας το σπόρο σε φυτώριο και στη συνέχεια να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα στον κήπο ή το χωράφι. Μπορείτε να κάνετε τη μεταφύτευση όταν τα σπορόφυτα έχουν 4 έως 8 πραγματικά φύλλα. Αυτό θα συμβεί μετά από 5 με 8 εβδομάδες. Αν επιλέξετε την απευθείας σπορά, βάλτε σε κάθε σημείο 3 με 4 σπόρους. Από τα φυτά που θα βλαστήσουν, διατηρήστε αυτό που είναι το πιο δυνατό. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Από τα φύλλα του φυτού Rosemarinus Οfficinalis, τα οποία συλλέγονται κατά την ανθοφορία, προκύπτει αιθέριο έλαιο με οξύ χαρακτηριστικό άρωμα και σημαντική φαρμακευτική δράση. Τι προσφέρει: Με βάση μελέτες, το αιθέριο έλαιο δεντρο­λίβανο βρίσκει εφαρμογή σε προϊόντα ως ­συμπληρωματική αγωγή για προβλήματα του κυκλοφορικού και πόνους των αρθρώσεων και των μυών. Διαβάστε περισσότερα...
Ποια ειναι τα χαρακτηριστικα των σπορων ντοματας cherokee
Απάντηση:
ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΣΠΟΡΟΥΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ cherokee Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Άμεση σπορά στο χωράφι τον Απρίλιο, Μαϊο και Ιούνιο. Ποτίζουμε τακτικά ιδιαίτερα σε περίοδο με μεγάλες θερμοκρασίες. Συγκομίδή 90+ ημέρες μετά την σπορά. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η εκτροφή του περιστεριού είναι πανάρχαια υπόθεση, όπως γράφει και η Βασιλική Πετρενίτη σε προηγούμενο άρθρο της. Φυσικά η εκτροφή του ξεκίνησε με σκοπό την εξασφάλιση τροφής εκείνη την εποχή, όμως από κάποιο σημείο και μετά το ενδιαφέρον για αυτό το πουλί έγινε χόμπι και μεράκι. Αυτό εξηγείται από την αναφορά, σε αρχαία κείμενα, κάποιων διακοσμητικών ποικιλιών που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο. Ίσως είναι το αρχαιότερο πουλί που έχει εκτραφεί από χόμπι. Μάλιστα ο άνθρωπος κατά την ενασχό... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
σε θερμοκηπιο ειναι? Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Αφίδες – Μικρά πράσινα έντομα στο κάτω μέρος των φύλλων ή στις κορυφές, που πίνουν τους χυμούς του φυτού. Αντιμετωπίζονται με καλή άρδευση, λίπανση και απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων και καταστροφή όλων των αφίδων. Τετράνυχος – Κίτρινα φύλλα που ξεραίνονται. Πάνω τους υπάρχουν μικρές κίτρινες ή κόκκινες κηλίδες. Εμφανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αντιμετωπίζεται με εντομοκτόνο σαπούνι, 3 φορές την εβδομάδα. Αντίθετα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλους τετράνυχους, πράσινους χρύσω... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Υπάρχουν χαμηλές και υψηλές ποικιλίες αρακά. Αν επιλέξετε ψηλή ποικιλία, να γνωρίζετε ότι χρειάζεται στήριξη. Θα πρέπει να υπάρχει χώρος για να αναπτύξετε στηρίγματα, πάνω στα οποία θα απλωθεί και θα στηριχθεί ο αρακάς. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η σπορά του γίνεται το φθινόπωρο με σπόρο που σπέρνεται απευθείας στο χωράφι στα πεταχτά ή σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 40-50 εκατ. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ !!!!!!! Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μπορεί να μην εντάσσεται στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, ανήκοντας όμως στην κατηγορία των super foods αρχίζει ήδη να γνωρίζει ζήτηση από τις βιομηχανίες μεταποίησης και σε συνδυασμό με τις ικανοποιητικές αποδόσεις, σκαρφαλώνει ψηλά στη λίστα με τις πλέον προσοδοφόρες εναλλακτικές καλλιέργειες. Το γκότζι μπέρι, ένα ξενόφερτο φρούτο που πριν από μερικά χρόνια το αγνοούσαμε στην Ελλάδα, αυξάνει διαρκώς τις «μετοχές» του και αρχίζει να γίνεται αρεστό από καταναλωτές και βιομη... Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 150 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: