Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Η φακή πρέπει να μαζευτεί πριν καλοξεραθεί γιατί αλλιώς τινάζεται ο καρπός. Η συγκομιδή γίνεται με ξερίζωμα. Σωρόνονται στο αλώνι, όπου ά...
Απάντηση: Η συγκομιδή των ρόδων γίνεται κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου εως αρχές Οκτωβρίου, οταν ο καρπός είναι ώριμος και έχει αποκτήσει το χαρακτηριστι...
Απάντηση: Οι υψηλές αζωτούχες λιπάνσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων κονδύλων με πολύ νερό και χαμηλή ξηρή ουσία πράγμα που τις καθιστ...
Απάντηση: Κατά το στάδιο της εκρίζωσης της πατάτας συστήνεται να γίνει ελαφριά άρδευση για να αποφευχθεί η προσβολή των κονδύλων από τη λίτα. Θα πρ...
Απάντηση: Η συγκομιδή των φύλλων ξεκινάει από το δεύτερο έτος και συνεχίζεται μέχρι το πέμπτο. Γίνεται 4 φορές το χρόνο και σε κάθε συγκομιδή λαμβά...
Απάντηση: Το κριτήριο της συγκομιδής είναι να έχει αναπτυχθεί το μέγιστο μήκος το λοβού και τα σπέρματα που φέρει μόλις να διακρίνονται. Αν οι λοβο...
Απάντηση: Η φυτοπροστασία είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλή ποιότητα των κονδύλων. Όσοι χειρισμοί θα γίνουν κυρίως για περονόσπορο και λίτ...
Απάντηση: Όσο προχωράει η ωρίμανση των βολβών, το στέλεχος και τα φύλλα των φυτών χάνουν τη σταθερότητά τους, με αποτέλεσμα η ωρίμανση του βολβού ν...
Απάντηση: πεπόνι στο νομό ΈβρουΣτη Κρήτη, τα νησιά του νότιου Αιγαίου και τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο είναι καιρός να προετοιμασθούν τα χωράφια για ...
Απάντηση: Η συγκομιδή γίνεται περίπου 6 εβδομάδες μετά τη σπορά. Τα σπανάκια κόβονται στην κύρια ρίζα, λίγο κάτω απο την επιφάνεια του χώματος. Κίτ...
 

Οψιμες πατατες συγκομιδη;

Σχετικές ερωτήσεις
Δεν το ήξερα ότι φυτεύεται η σελινόριζα. Ξέρω μόνο πως το σέλινο έχει (πολύ μικρούς) σπόρους που είτε φυτεύεις απ ευθείας είτε τους αφήν...
Πάντα είναι καλύτερο να ανανεώνουμε τον σπορο. Αλλωστε θέλεις πάλι να βρείς μικρού μεγέθους πατάτα
Μπορείτε να βγάλετε τα καρότα σε όποιο μέγεθος και αν είναι. Μάλιστα όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο τρυφερά είναι. Το πιο πιθανό βέβαια...
ταματήστε το πότισμα όταν οι πρώτοι καρποί αρχίσουν να ξεραίνονται. Τα φασόλια είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν τα φασόλια αποκτήσουν τ...
Οι πιπεριές είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν είναι σκληρές και μεγάλες. Αν όμως περιμένετε ακόμη περισσότερο, το φρούτο θα ωριμάσει επιπλ...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Γεωπονική

Απάντηση:
Δεν το ήξερα ότι φυτεύεται η σελινόριζα. Ξέρω μόνο πως το σέλινο έχει (πολύ μικρούς) σπόρους που είτε φυτεύεις απ ευθείας είτε τους αφήνεις σε γλαστράκι να βλαστήσουν λίγο & μετά τους μεταφυτεύεις. Διαβάστε περισσότερα...
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΟΔΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟ?
Απάντηση:
Πάντα είναι καλύτερο να ανανεώνουμε τον σπορο. Αλλωστε θέλεις πάλι να βρείς μικρού μεγέθους πατάτα Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μπορείτε να βγάλετε τα καρότα σε όποιο μέγεθος και αν είναι. Μάλιστα όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο τρυφερά είναι. Το πιο πιθανό βέβαια είναι να περιμένετε να μεγαλώσουν. Έχουν την καλύτερη γεύση όταν έχουν φωτεινό καροτί χρώμα. Μετά τη συγκομιδή μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από τους 0οC. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ταματήστε το πότισμα όταν οι πρώτοι καρποί αρχίσουν να ξεραίνονται. Τα φασόλια είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν τα φασόλια αποκτήσουν το κιτρινωπό χρώμα που έχουν τα στάχυα. Ξεριζώστε το φυτό και κρεμάστε τα για να ξεραθούν. Αφαιρέστε τα φασόλια από τη θήκη τους όταν αυτές έχουν ξεραθεί εντελώς. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι πιπεριές είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν είναι σκληρές και μεγάλες. Αν όμως περιμένετε ακόμη περισσότερο, το φρούτο θα ωριμάσει επιπλέον και θα αλλάξει χρώμα σε κόκκινο, κίτρινο, καφέ ή μωβ. Η γλυκύτητα και η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αυξάνουν κατακόρυφα όταν η πιπεριά αλλάζει χρώμα. Αν όμως μαζεύετε τις πιπεριές είναι ακόμη πράσινες, τότε το φυτό θα παράγει περισσότερες πιπεριές. Η αναμενόμενη παραγωγή, αν και αυτό εξαρτάται και από την ποικλιία, είναι 5-10 μεγάλες πιπεριές ανά ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η φακή πρέπει να μαζευτεί πριν καλοξεραθεί γιατί αλλιώς τινάζεται ο καρπός. Η συγκομιδή γίνεται με ξερίζωμα. Σωρόνονται στο αλώνι, όπου άμα ξεραθούν καλά, αλωνίζονται, λυχνίζονται και η καθαρή φακή μαζεύεται στην αποθήκη, ενώ το άχυρο της φακής δίνεται στα ζώα. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η συγκομιδή των ρόδων γίνεται κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου εως αρχές Οκτωβρίου, οταν ο καρπός είναι ώριμος και έχει αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα η επιδερμίδα του (ανάλογα με την ποικιλία) . Η συλλογή γίνεται με αποκοπή του ποδίσκου σε μήκος 0,5 εκατ με το χερι και με τη βοήθεια ειδικής ψαλίδας. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι υψηλές αζωτούχες λιπάνσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων κονδύλων με πολύ νερό και χαμηλή ξηρή ουσία πράγμα που τις καθιστά ευαίσθητες κατά το στάδιο της μεταφοράς και αποθήκευσης. Επιφανειακές αζωτούχες λιπάνσεις δεν πρέπει να γίνονται σε κανονικές συνθήκες ανάπτυξης παρά μόνο μετά από πολλές βροχές και στο αρχικό στάδιο των πρώτων 30 ημερών μετά τη βλάστηση. Επίσης, δεν θα πρέπει να γίνεται εφαρμογή διαφυλλικών λιπάνσεων. Το Άζωτο, ο Φώσφορος και το Κάλιο θα πρέπει να ενσωματ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Κατά το στάδιο της εκρίζωσης της πατάτας συστήνεται να γίνει ελαφριά άρδευση για να αποφευχθεί η προσβολή των κονδύλων από τη λίτα. Θα πρέπει να ρυθμιστεί κατάλληλα και η μηχανή εκρίζωσης έτσι ώστε να μην γίνεται η πτώση των κονδύλων από μεγάλο ύψος. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η εκρίζωση όταν το έδαφος είναι ξηρό για να μην τραυματίζονται οι κόνδυλοι από τους σβόλους. Σε περίπτωση που οι συγκομισμένες πατάτες είναι πολύ υγρές θα πρέπει να στεγνώσουν για κάποιες μέρες καλυπτόμενες από διά... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η συγκομιδή των φύλλων ξεκινάει από το δεύτερο έτος και συνεχίζεται μέχρι το πέμπτο. Γίνεται 4 φορές το χρόνο και σε κάθε συγκομιδή λαμβάνονται 3 φύλλα από κάθε φυτό. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το κριτήριο της συγκομιδής είναι να έχει αναπτυχθεί το μέγιστο μήκος το λοβού και τα σπέρματα που φέρει μόλις να διακρίνονται. Αν οι λοβοί μεγαλώσουν πολύ γίνονται σκληροί και βγάζουν ίνες. Ο απαιτούμενος αριθμός ημερών από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή είναι για τις μεν πρώιμες ποικιλίες 46 μέρες για τις δε όψιμες 65 μέρες. Οι αντίστοιχες ημέρες για τα αναρριχώμενα φασόλια είναι 56 και 72. Τα φασολάκια συγκομίζονται με τον ποδίσκο του λοβού για καλύτερη συντήρηση. Στο ψυγείο μπορούν να συντηρ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η φυτοπροστασία είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλή ποιότητα των κονδύλων. Όσοι χειρισμοί θα γίνουν κυρίως για περονόσπορο και λίτα θα πρέπει να γίνουν έγκαιρα. Για την καταπολέμηση ασθενειών εδάφους και νηματώδων συνίσταται να γίνεται αμειψισπορά 2ετης ή 3ετης πχ σιτηρά-ψυχανθές-πατάτα. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Όσο προχωράει η ωρίμανση των βολβών, το στέλεχος και τα φύλλα των φυτών χάνουν τη σταθερότητά τους, με αποτέλεσμα η ωρίμανση του βολβού να συνοδεύεται από πτώση του υπέργειου τμήματος του φυτού. Σαν άριστος χρόνος συγκομιδής θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο έχει πέσει το 80% των κορυφών. Στην Ελλάδα, η μέθοδος συγκομιδής που εφαρμόζεται είναι ένας συνδυασμός χειρωνακτικής και μηχανοποιημένης μεθόδου. Περίπου 10 ημέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής, όταν ήδη έχει αρχίσει και πέφτει το υπέργ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
πεπόνι στο νομό ΈβρουΣτη Κρήτη, τα νησιά του νότιου Αιγαίου και τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο είναι καιρός να προετοιμασθούν τα χωράφια για τη φύτευση της πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας. Στη Νότια Κρήτη η φύτευση της πατάτας μπορεί να αρχίσει τέλη Δεκεμβρίου ενώ πιο βόρεια μπορεί να γίνει μέχρι αρχές Φεβρουαρίου. Η καλλιέργεια διαρκεί 120 με 140 μέρες και μπορεί να έχουμε παραγωγή από αρχές Απριλίου (νότια Κρήτη) μέχρι αρχές Μαΐου, στις βορειότερες περιοχές. Να αποφύγουμε τα χωράφια όπου παρουσι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η συγκομιδή γίνεται περίπου 6 εβδομάδες μετά τη σπορά. Τα σπανάκια κόβονται στην κύρια ρίζα, λίγο κάτω απο την επιφάνεια του χώματος. Κίτρινα και ξερά φύλλα πρέπει να απομακρύνονται. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Για όλος τους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας που εντοπίζονται στην καλλιέργεια της πατάτας ενημερώνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου. Σύμφωνα με τους γεωπόνους του Κέντρου, όσοι καλλιεργητές διαπιστώσουν έστω και κάποια από τα συμπτώματα των ασθενειών που πλήττουν την πατάτα, καλούνται να ενημερώσουν άμεσα το Περιφερειακό Κέντρο (στο τηλ. 2810-224948) ή τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους ειδικούς,... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Πριν την εγκατάσταση της φυτείας πατάτας θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος που θα δεχτεί το σπόρο για τη γρήγορη και κανονική ανάπτυξη του φυτού. Το έδαφος θα πρέπει να είναι ψιλοχωματισμένο και να έχει κανονική υγρασία. Προτείνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να γίνει μια άροση σε βάθος 40-45 εκατ και μια καλλιέργεια με περιστροφική τσάπα πριν τη φύτευση όταν το έδαφος είναι στο ρώγο του ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία σβόλων κατά την εκρίζωση. Ανάλογα με την καλλιεργούμε... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το φυτό ολοκληρώνει την ανάπτυξή του περίπου 6-8 μήνες μετα τη φύτευση των σκελίδων και η συγκομιδή γίνεται περίπου τον Μάιο ως τον Αύγουστο. Αφού συγκομιστουν από το χωράφι, τα σκόρδα παραμένουν μια εβδομάδα σε σωρούς και στη συνέχεια γίνεται η διαλογή όπου απομακρύνονται αλλοιωμένοι βολβοί. Για μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 0 C και τη σχετική υγρασία κατω του 60%. Σ'αυτες τις συνθήκες αυτοθήκευσης οι βολβοί διατηρούνται άνετα για 6-7 μήνες. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η σωστή επιλογή της απόστασης φύτευσης θα δώσει μεγαλύτερες αποδόσεις και ποιοτικότερο συγκομισμένο προϊόν. Συνήθως η απόσταση μεταξύ των γραμμών είναι 60-65 εκατ. και πάνω στη γραμμή 15-20 εκατ. Οι πιο πυκνές φυτεύσεις έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερων μετρίου μεγέθους κονδύλων. Σε περίπτωση που επιθυμούμε μεγαλύτερους κονδύλους τοποθετούμε τον πατατόσπορο πάνω στη γραμμή σε απόσταση 27-30 εκατ. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι καρποί ωριμάζουν σε 35-55 ημέρες από την πλήρη άνθηση, ανάλογα με την ποικιλία και το περιβάλλον. Εμπορικά, τα είδη του Cucumis melo L συλλέγονται στο στάδιο του <ημι-ώριμου> .Σ’ αυτό το στάδιο, ένα μέρος του μίσχου παραμένει ενωμένο με τον καρπό για παράδειγμα ο ιστός αποκοπής δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Τα σάκχαρα και το άρωμα δεν είναι ιδανικά σ’ αυτό το στάδιο αλλά θα αυξηθούν κατά το στάδιο του <πλήρους ώριμου>. Το στάδιο είναι αυτό στο οποίο ο μίσχος διαχωρίζεται καθαρά ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Άμεση σπορά στο χωράφι Μάρτιο, Απρίλιο και Ιούλιο, Αύγουστο Συγκομιδή 90+ ημέρες μετά την σπορά. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Είναι ευνόητο ότι μπορείτε να μαζεύετε τα κρεμμύδια σας οποιαδήποτε στιγμή το απαιτούν οι ανάγκες σας. Μόνο για τα ξερά κρεμμύδια, αυτά δηλαδή που θέλετε να φυλάξετε και να διατηρήσετε για τον χειμώνα, θα πρέπει να τα συλλέξετε σε συγκεκριμένο στάδιο της ωρίμανσής τους. Η κατάλληλη στιγμή είναι, όταν τα φύλλα αρχίσουν να κιτρινίζουν έντονα και γέρνουν προς το έδαφος. Σε αυτή την φάση, οι βολβοί έχουν αναπτυχθεί τελείως και είναι έτοιμοι για συγκομιδή και φύλαξη. Ξεριζώστε τους βολβούς, τραβών... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
το βασικο ειναι να εντοπισεις πρωτα τις φωλιες τους.μετα αμα ριξεις λιγο δολωμα μπροστα το βραδυ 8α βγουν μονες τους :) Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
μπορει να βγαλει περιπου 3 4 τονους κατα μεσο ορο αν δεν παθεις ζημια Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οργανισμός που την προκαλεί: Erwinia spp. Τα βακτήρια (E. carotovora ssp. carotovora, E. carotovora ssp. Atroseptica και το Ε. chrysanthemi) συχνά εμφανίζονται σε Ευρωπαϊκά εδάφη. Οι μεγαλύτερες ζημιές στους αγρούς γίνονται σε υγρά έτη, όπως το 1999, ή σε κακές αποθηκεύσεις. Αυτά τα βακτήρια προκαλούν μελανή σήψη (μελάνωση) του λαιμού και των κονδύλων στον αγρό, και υγρή σήψη κατά την αποθήκευση. Εύρος ξενιστών: Αυτά τα βακτήρια είναι πολυφάγα. Στον αγρό προσβάλλεται κυρίως η πατάτα... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Εύρος ξενιστών: Πατάτα, σπάνια τομάτα. Εμφάνιση και σημασία: Εμφανίζεται στο ηπειρωτικό τμήμα της Ευρώπης για πολλά χρόνια. Αυτό το έντομο υπάρχει σε όλες οι χώρες, και μετακινείται συνεχώς προς τα ανατολικά. Η ζημιά είναι πολύ θεαματική όλα τα φύλλα τρώγονται από τον εχθρό και παραμένει μόνο η βάση του κύριου στελέχους. Ο δορυφόρος τρέφεται μόνο με τα φυτικά μέρη πάνω από το έδαφος. Η καταστροφή των φύλλων ενεργοποιεί μια νέα ανάπτυξη φύλλων, και χρειάζεται πολλά αφομοιωτικά στοι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οργανισμός που την προκαλεί: Potato virus Y (ακρωνύμιο: PVY) Ο ιός έχει πολλά στελέχη. Το γνωστό στέλεχος Ο προκαλεί μικρές μαύρες σαν μελάνι κηλίδες στην κάτω πλευρά των φύλλων πατάτας. Το στέλεχος Ν προκαλεί μικρές έως μεγαλύτερες νεκρώσεις στα νεύρα του φύλλου στην κάτω πλευρά. Το στέλεχος NTN που προκαλεί τέτοιες νεκρώσεις στα νεύρα του φύλλου μπορεί επίσης να προκαλέσει δακτυλιωτές νεκρώσεις γύρω από την άκρη των βλαστών και τα φύτρα του κονδύλου. Είναι προς το παρόν το πιο επικίνδυ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οργανισμός που την προκαλεί: Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus Εύρος ξενιστών: Μόνο η πατάτα, πολύ σπάνια το ζαχαρότευτλο με λανθάνουσα μορφή Εμφάνιση και σημασία: Το βακτήριο εμφανίζεται στο βόρειο μέρος της Ευρώπης (νότια της γραμμής Κίεβο-Βαρσοβία-Μόσχα). Το παθογόνο προτιμά ψυχρές και υγρές συνθήκες. Η ασθένεια βρίσκεται σε κατάσταση καραντίνας και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική. Το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει μέτριες απώλειες στην παραγωγή, και ποτέ δεν καταστρέ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Όνομα του εχθρού: Κυστονηματώδης ή χρυσονηματώδης: κίτρινος κυστονηματώδης (Globodera rostochiensis), άσπρος κυστονηματώδης (Globodera pallida) Και τα δύο είδη είναι διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο, συχνά εμφανίζονται μαζί και βρίσκονται σε κατάσταση καραντίνας. Εύρος ξενιστών: Το εύρος ξενιστών των δύο αυτών εχθρών είναι κοινό. Από τα καλλιεργούμενα φυτά μπορούν να προσβάλουν την πατάτα, την τομάτα, τον καπνό, τη μελιτζάνα. Τα σολανώδη ζιζάνια, όπως το S. Nigrum και το S. dulcamara εί... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Όνομα του εχθρού: Agriotes, Athous, Melanotus, ...spp. προνύμφες Εύρος ξενιστών: Οι σιδηροσκώληκες είναι πολυφάγοι, σχεδόν όλα τα φυτά είναι ξενιστές τους. Μερικά είδη είναι (κυρίως το Athous spp.) παμφάγα. Αυτοί οι εχθροί μπορούν να τραφούν με σαπροφάγο, φυτοφάγο και σαρκοφάγο τρόπο. Εμφάνιση και σημασία: Οι σιδηροσκώληκες εμφανίζονται σε κάθε κράτος της Ευρώπης. Οι προνύμφες τρέφονται στις ρίζες και κάνουν στοές στη σάρκα του κονδύλου της πατάτας. Η σημασία τους είναι ότι προκαλο... Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 36 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: