Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Η βιταμινη β3 υπαρχει στις εξης τροφες: άπαχο κρέας, το ψάρι, το φυστίκι, η μαγιά μπύρας και η σόγια.
Απάντηση: Τροφιμα με βιταμινη β3 ειναι η σογια, το φυστικι, το ψαρι και το απαχο κρεας
Απάντηση: Διατροφικές πηγές αποτελούν το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι χορτοφάγοι πιθανόν να χρειαστούν συμπληρώματα διατροφής.
Απάντηση: Κρεας, ψαρι, γαλα, τυρι εχουν βιταμινη β12. και το γιαουρτι και γενικα τα γαλακτοκομικα.
Απάντηση: Ποσοτητες βιταμινης β5 υπαρχουν στα φασόλια σόγιας, στη φακή στο κρέας, στα αυγά και στα δημητριακά.
Απάντηση: Βιταμινη β12 βρισκεται στο κρεας το ψαρι και γενικα στα γαλακτοκομικα προιοντα. Εαν εισαι χορτοφαγος θα μπορουσες να λαβεις βιταμινη β12 ...
Απάντηση: Καλές διατροφικές πηγές βιταμινης β6 (πυριδοξινη) αποτελούν τα φασόλια σόγιας, το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, η μπανάνα και τα δημητρια...
Απάντηση: Τροφες με βιταμινη β5 είναι τα φασόλια σόγιας, η φακή το κρέας, τα αυγά και τα δημητριακά.
Απάντηση: Καλές διατροφικές πηγές αποτελούν τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το κρέας, ο σολωμός και τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά. Η βρώση μιας γλυκοπ...
Απάντηση: Τροφιμα με βιταμίνη β6: τα φασόλια σόγιας, το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, η μπανάνα και τα δημητριακά, που διατηρούν το φλοιό τους.
 
Προσοχή: Οποιεσδήποτε πληροφορίες δεν προέρχονται από ειδικούς. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως υπεύθυνες ιατρικές συμβουλές. Με την περιήγηση σας στο Ρώτησε! αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.

λαδερα βιταμινες

Τα λαδερά αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία μαγειρευτών τροφίμων στην κουλτούρα του Έλληνα. Είναι συνδεδεμένα με το σπιτικό και υγιεινό φαγητό, ενώ φαίνεται να έχουν δεσμούς συγγένειας με το τυρί και το ψωμί, αποτελούν ένα φτωχό 'ορεκτικό' για πολλούς άνδρες και 'βραχνάς' για πολλές μαμάδες, ενώ την περίοδο της νηστείας… έχουν την τιμητική τους! Τα λαδερά, με άλλα λόγια τα φαγητά που περιέχουν ένα τουλάχιστον λαχανικό και συνοδεύονται από ένα ακόμη συστατικό της ίδιας ή διαφορ

ετικής ομάδας τροφίμων, θεωρούνται μέρος του Μεσογειακού τρόπου διατροφής και της αντίστοιχης κουλτούρας. Άλλωστε το όνομά τους είναι συνυφασμένο με τον πρωταγωνιστή της Μεσογειακής Διατροφής, το ελαιόλαδο. Οι φήμες λένε… Ο περισσότερος κόσμος έχει ταυτίσει τα λαδερά φαγητά με την οικειότητα και τη ζεστασιά του σπιτιού, με άλλα λόγια, ακόμη και σήμερα, θεωρούνται ως τα κατεξοχήν σπιτικά φαγητά ακόμη κι αν τα αγοράσουμε από εστιατόριο. Παράλληλα, τα λαδερά είναι ταυτισμένα με την πιο ισορρο

πημένη και υγιεινή διατροφή, στην αντίληψη των περισσότερων. …και η επιστήμη επιβεβαιώνει! Πράγματι, τα λαδερά φαγητά, είναι μια από τις καλές συνήθειες του ελληνικού τραπεζιού εφόσον γίνονται η αιτία και η αφορμή να καταναλώσουμε τα λαχανικά σε μια διαφορετική έκδοση πέραν της σαλάτας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε στην καθημερινή μας διατροφή φυτικές ίνες αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία αλλά και από πολύτιμα φυτοσυστατικά όπως τα αντιοξειδωτικά. Παράλληλα, όταν συνοδεύονται από άλλες ομάδες τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί, τα κρεατικά, τα αμυλούχα όπως το ρύζι, το κριθαράκι ή το πλιγούρι ή τα όσπρια μετατρέπονται σε ένα ισορροπημένο γεύμα. Η θρεπτική τους αξία αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο με την παρουσία του ελαιολάδου, της βασικής πηγής βιταμίνης E στη μεσογειακή διατροφή. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του ελαιολάδου μετατρέπουν τα λαδερά σε ένα σύμμαχο ενάντια στη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες καθημερινά στο σώμα μας. Από την άλλη πλευρά, η παρουσία του ελαιολάδου σε μεγάλες ποσότητες εκτοξεύει τις θερμίδες των λαδερών, για αυτό είναι σημαντικό να το χρησιμοποιούμε με μέτρο!
Σχετικές ερωτήσεις
Μια συχνή ερώτηση που πολλοί θέτουν ξεκινώντας ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, είναι το κατά πόσο κάποιος που κάνει δίαιτα χρειάζεται να π...
Ναι εχουν και τα δυο υδατανθρακες και ειναι καταλληλα για πρωινο...
Στα φασόλια σόγιας, στη φακή στο κρέας, στα αυγά και στα δημητριακά.
Τροφες με βιταμινη Α: Τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το κρέας, ο σολωμός και τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά
Στα φασολια σογιας, το κρεας, το ψαρι, τα πουλερικα, η μπανανα και τα δημητριακα που διατηρουν το φλοιο τους
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Διατροφή / Δίαιτα

Απάντηση:
Μια συχνή ερώτηση που πολλοί θέτουν ξεκινώντας ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, είναι το κατά πόσο κάποιος που κάνει δίαιτα χρειάζεται να πάρει κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών. Η απάντηση εδώ είναι : Εξαρτάται. Εξαρτάται τη δίαιτα, τον εκάστοτε οργανισμό, το χρονικό διάστημα που θα είναι στη διαδικασία αυτή. Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες. Για το λόγο αυτό και μια σωστή απώλεια βάρους με βάση ένα επιστημονικό διατροφικό πλάνο, θα πρέπει να αποτελεί μια απολύτως εξατομικευμένη διαδικασ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ναι εχουν και τα δυο υδατανθρακες και ειναι καταλληλα για πρωινο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Στα φασόλια σόγιας, στη φακή στο κρέας, στα αυγά και στα δημητριακά. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τροφες με βιταμινη Α: Τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το κρέας, ο σολωμός και τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Στα φασολια σογιας, το κρεας, το ψαρι, τα πουλερικα, η μπανανα και τα δημητριακα που διατηρουν το φλοιο τους Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η βιταμινη β3 υπαρχει στις εξης τροφες: άπαχο κρέας, το ψάρι, το φυστίκι, η μαγιά μπύρας και η σόγια. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τροφιμα με βιταμινη β3 ειναι η σογια, το φυστικι, το ψαρι και το απαχο κρεας Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Διατροφικές πηγές αποτελούν το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι χορτοφάγοι πιθανόν να χρειαστούν συμπληρώματα διατροφής. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Κρεας, ψαρι, γαλα, τυρι εχουν βιταμινη β12. και το γιαουρτι και γενικα τα γαλακτοκομικα. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ποσοτητες βιταμινης β5 υπαρχουν στα φασόλια σόγιας, στη φακή στο κρέας, στα αυγά και στα δημητριακά. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Βιταμινη β12 βρισκεται στο κρεας το ψαρι και γενικα στα γαλακτοκομικα προιοντα. Εαν εισαι χορτοφαγος θα μπορουσες να λαβεις βιταμινη β12 απο καποιο συμπληρωμα διατροφης. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Καλές διατροφικές πηγές βιταμινης β6 (πυριδοξινη) αποτελούν τα φασόλια σόγιας, το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, η μπανάνα και τα δημητριακά, που διατηρούν το φλοιό τους. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τροφες με βιταμινη β5 είναι τα φασόλια σόγιας, η φακή το κρέας, τα αυγά και τα δημητριακά. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Καλές διατροφικές πηγές αποτελούν τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το κρέας, ο σολωμός και τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά. Η βρώση μιας γλυκοπατάτας ημερησίως προσφέρει 10000 IUφυσικής β-καροτένης, μιας μορφής της βιταμίνης Α. Υπαρκτός κίνδυνος τοξικότητας σε μεγάλες δόσεις. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τροφιμα με βιταμίνη β6: τα φασόλια σόγιας, το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, η μπανάνα και τα δημητριακά, που διατηρούν το φλοιό τους. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η νεανικότητα της επιδερμίδας εξαρτάται και από τη διατροφή. Συμπεριλάβετε, λοιπόν, στο καθημερινό διαιτολόγιο ευεργετικές...τροφές και κερδίστε τη μάχη με το χρόνο! Βιταμίνη C - Βρίσκεται: Σε εσπεριδοειδή, φράουλες, μπρόκολο, ντομάτες και λαχανάκια Βρυξελλών. Χρησιμότητα: Προστατεύει την επιδερμίδα από τις οξειδώσεις, αποκαθιστά την ισορροπία στο σύστημα ενυδάτωσης και στο λεμφικό, τονώνει τα τοιχώματα των αγγείων και βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία. Βιταμίνη Ε - Βρίσκεται: Σε αβοκάντο, αυγά... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι αντιραχιτικές ιδιότητες μιας λιποδιαλυτής ουσίας που προσλαμβάνονταν από το μουρουνέλαιο, οδήγησε στις αρχές του 1930 τους ερευνητές, στην απομόνωση και ταυτοποίηση της βιταμίνης D. Οι δύο μορφές βιταμίνης D με σημασία για την ανθρώπινη βιοχημεία, είναι η D2 (εργοκαλσιφερόλη) και η D3 (χοληκαλσιφερόλη). Η D2 ανευρίσκεται στο φυτικό βασίλειο, ενώ η D3 αφενός εμπεριέχεται σε σημαντικά ποσά στα ιχθυέλαια, στο συκώτι, στα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και στις μαργαρίνες και αφετέρου παράγ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στον οργανισμό για το μεταβολισμό θρεπτικών ουσιών, όπως το ασβέστιο, και για την υγεία των οστών. Περιέχεται σε ζωικές τροφές, όπως είναι τα αυγά, το βούτυρο, τα λιπαρά ψάρια και το συκώτι. Ωστόσο πέρα από τα τρόφιμα προέρχεται -κυρίως- από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Για τον λόγο αυτό είναι γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου. Η κυριότερη δράση της βιταμίνης D είναι η αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο, αφού ακόμη και με... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, αναγκαίες σε ελάχιστες ποσότητες και είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Προσλαμβάνονται κυρίως με τις τροφές και διακρίνονται σε 2 κατηγορίες, τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (C και βιταμίνες συμπλέγματος Β) και τις λιποδιαλυτές (Α, D, Ε, Κ), που η απορρόφησή τους γίνεται μέσω των λιπών της διατροφής. Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Έχουν την ιδιότητα να διαλύονται στο νερό. Δεν αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ανθρώπινο οργα... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ξέρατε ότι την βιταμίνη D την συνθέτουμε κατά 80% από την ηλιακή ακτινοβολία και μόνο 20% προέρχεται από διατροφικές πηγές; Υποστηρίζεται ότι το γεωγραφικό πλάτος έχει άμεση σχέση με τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μας, καθώς οι μεσόγειοι που ζούν σε χώρες με περισσότερη ηλιοφάνεια θεωρείται ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με του βόρειους λαούς. Οι επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι όσο πιο σκούρο το δέρμα, τόσο πιο δύσκολη η σύνθεση της βιταμίνης. Και αν σκεφτεί κανείς και την χρήση αντ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η βιταμίνη C έχει δύο βασικά καθήκοντα στον ανθρώπινο οργανισμό: την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και της ψυχικής και πνευματικής ισορροπίας. Η βιταμίνη C είναι ο ισχυρότερος εχθρός όλων των ασθενειών. Χωρίς την βιταμίνη C, ο διαχωρισμός των χρωμάτων, η αίσθηση του χρόνου, η χαρά και ο ενθουσιασμός θα ήταν έννοιες αδιανόητες. Μερικές καλές ιδέες για να αυξήσουμε την καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C είναι: στο πρωϊνό μας να υπάρχει ένα ποτήρι χυμός από πορτοκάλι ή άλλα φρούτα ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η βιταμίνη C (ή αλλιώς ασκορβικό οξύ) ανήκει στην κατηγορία των υδατοδιαλυτών βιταμινών. Η παρουσία της είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού είναι αναγκαία για διάφορες μεταβολικές λειτουργίες. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του τη βιταμίνη C και αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να προσλαμβάνεται καθημερινά μέσα από τη διατροφή. Οι ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου σε βιταμίνη C φτάνουν τα 60-80mg, ενώ απαιτούνται επιπλέον 35mg για τους καπνιστές. Πηγές πλού... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η βιταμίνη D είναι ένα σύμπλεγμα λιποδιαλυτών προορμονών, με τις πιο βασικές μορφές να είναι αυτή της βιταμίνης D2 (εργοκαλσιφερόλη) και της βιταμίνης D3 (χοληκαλσιφερόλη). Η βιταμίνη D που προσλαμβάνεται από την ηλιακή ακτινοβολία, τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής μετατρέπεται στο ανθρώπινο σώμα σε καλσιτριόλη, που αποτελεί και την ενεργή μορφή της βιταμίνης. Ο βασικότερος ρόλος της βιταμίνης D είναι η προαγωγή της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από τις τροφές στην εντ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Όλες οι βιταμίνες κάνουνε δουλεία αρκεί να τις συνδυάζεις με σωστή διατροφή και καθημερινή άσκηση και ΌΧΙ βλαβερές συνήθειες!(ποτά,τσιγάρα,εξάρτηση από υπολογιστές/τζόγο,κτλπ)Είναι σα να μου λες "το Listerine βοηθάει?"εεε άμα δε πλένεις τα δόντια σου τακτικά και τρως όλο γλυκά φυσικά και δε βοηθάει!Άμα όμως δε τρως και τα πλένεις βοηθάει!Όλα είναι θέμα τι κάνεις εσύ,από μόνo του ΤΙΠΟΤΑ δε γίνεται!!;) Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Νεοζηλανδοί επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική επιστημονική έρευνα, δεν βρήκαν καμία πειστική απόδειξη ότι η προληπτική λήψη... βιταμίνης D προστατεύει τους ανθρώπους από τα κρυολογήματα. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το BBC, έκαναν το καλύτερο δυνατό επιστημονικό τεστ, με τυχαιοποιημένο δείγμα και παράλληλη σύγκριση με εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Μια ομάδα 161 εθελοντών πήραν καθημερινά χάπια βιταμίνη... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις που είναι απαραίτητες καθημερινά, σε μικρές ποσότητες, για διάφορες μεταβολικές λειτουργίες του σώματος μας. Επειδή οι περισσότερες βιταμίνες δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας, τις παίρνουμε από τις φυσικές τροφές που αποτελούν τη διατροφή μας. Υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις αναφορικά με τις βιταμίνες και τις ευεργετικές τους δράσεις για την υγεία. Πολύ συχνά γίνεται κατάχρηση και οι βιταμίνες θεωρούνται σαν ισχυρά φάρμακα εν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες η οποία απειλεί κυρίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και τους άνδρες όταν ξεπερνούν την ηλικία των 65 – 70 ετών. Η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες η οποία απειλεί κυρίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και τους άνδρες όταν ξεπερνούν την ηλικία των 65 – 70 ετών. Πρόκειται για ένα νόσημα που χαρακτηρίζεται από τη μείωση της αντοχής των οστών εξαιτίας της οποίας διευκολύνονται τα κατάγματα της σπονδυλικής στ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Σε μορφή συμπληρώματος διατροφής Νέα Υόρκη – Παρά τις μελέτες που σχετίζουν τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα με λιγότερα εμφράγματα και θανάτους, μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η ημερήσια χορήγηση βιταμίνης D σε ηλικιωμένες γυναίκες δεν μειώνει τους καρδιακούς κινδύνους. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος δεν ήταν χαμηλότερα μετά από έναν χρόνο λήψη... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι ηλικιωμένοι που τρώνε τροφές χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε ορισμένες βιταμίνες και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αποδίδουν καλύτερα στα νοητικά τεστ σε σχέση με όσους δεν προσέχουν τη διατροφή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το τι τρώμε παίζει μεγάλο ρόλο για την υγεία του νου μας, ιδίως όσο γερνάμε. Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, διαπίστωσαν επίσης ότι η προσεγμένη διατροφή κατά την τρίτη ηλικία επιβραδύνει ... Διαβάστε περισσότερα...
είμαι 50 κιλά και θέλω να φτάσω τουλάχιστον 60.. μέχρι τώρα σκέφτομαι μαζί με το φαγητό να παίρνω και έξτρα βιταμίνες αλλά φοβάμαι για τυχόν παρενέργειες κτλ. έχει δοκιμάσει κανείς σας;;
Απάντηση:
νομιζω κι σε αυτο θελει βοηθεια απο διατροφολογους κι ενδοκρινολογους...αν τα παρεις με σουβλακια και τετοια προκαλεις προβλημα στον οργανισμο (ζαχαρο,χολιστερινη..) Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 49 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: