Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: 1. Δώστε εσείς τα καλό παράδειγμα. Οι διατροφικές επιλογές και συνήθειες των γονέων και των άλλων μελών της οικογένειας μεταδίδονται ...
Απάντηση: Η διατροφή των βρεφών (μέχρι 6 μηνών) και νήπιων (μέχρι 18 μηνών), παρουσιάζει ιδιαίτερη ιδιομορφία και χρειάζεται ξεχωριστή προσοχή. Εί...
Απάντηση: H εποχιακή κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από αλλαγές στην ρουτίνα διατροφής και ύπνου, μειωμένα επίπεδα ενεργητικότητας και διαθέσης και εμφαν...
Απάντηση: Η διατροφή είναι η δεύτερη αιτία πρόκλησης καρκίνου μετά το κάπνισμα Παρόλο που οι αποδεδειγμένα καρκινογόνοι διατροφικοί παράγοντες ε...
Απάντηση: Μπορεί ο οργανισμός σου να έχει την ικανότητα να αποβάλλει μόνος του τις τοξίνες, ωστόσο θέλει βοήθεια για να ξεπεράσει τις συνέπειες. Έν...
Απάντηση: Αποτελούν μια ομάδα τροφίμων με ξεχωριστές διατροφικές ιδιότητες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανιταριών, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβ...
Απάντηση: Όλη η παραφιλολογία σχετικά με το πως πρέπει να συνδυάζονται οι διάφορες τροφές στο εκάστοτε γεύμα, ξενικά πολλά χρόνια πριν, όταν ο Dr...
Απάντηση: Η σωστή δίαιτα και η διατροφική θεραπεία είναι ένα καθοριστικό κομμάτι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά ...
Απάντηση: Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα μυοκ...
Απάντηση: Oι τροφές που επιλέγουμε καθημερινά να καταναλώσουμε έχουν μια άμεση επίδραση στη ζωή μας και σε μας. Το πιο άμεσο είναι η ευχάριστη γεύσ...
 
Προσοχή: Οποιεσδήποτε πληροφορίες δεν προέρχονται από ειδικούς. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως υπεύθυνες ιατρικές συμβουλές. Με την περιήγηση σας στο Ρώτησε! αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.

Διατροφικη πυραμιδα τι ειναι?

Η Διατροφικη Πυραμιδα Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη νοσημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι πλέον αδιαμφισβήτητος. Ποια διατροφή όμως είναι αυτή που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά όλους τους δείκτες υγείας και την ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου; Η απάντηση βρίσκεται στην ποιοτική διατροφή. Η ποιοτική διατροφή, είναι πλήρης σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και έχει σκοπό να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις των ατόμων σε κάθε ηλικία. Για την επίτευξη της π

οιοτικής διατροφής, οι επίσημοι οργανισμοί υγείας έχουν διαμορφώσει συστάσεις που βασίζονται στην κατηγοριοποίηση των τροφίμων σε Ομάδες τροφίμων και την τοποθέτηση των ομάδων αυτών στην Πυραμίδα Διατροφής. Έτσι, καταναλώνοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και με τη συχνότητα που ορίζεται στην πυραμίδα διατροφής, μπορούμε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά στην σωστή αναλογία.Η ποιοτική διατροφή περιλαμβάνει όλα τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΑΚΡΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟ- ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Υδατάνθρακες (Απλούς

& Σύνθετους), Πρωτεΐνες, Λίπη (μονοακόρεστα & πολυακόρεστα), Βιταμίνες: λιποδιαλυτές (Α,D,E,K) και υδατοδιαλυτές βιταμίνες (C και σύμπλεγμα βιταμινών Β) καθώς και Μέταλλα: ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, φθόριο, νάτριο και κάλιο). ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Σε κάθε ομάδα τροφίμων υπάρχουν τρόφιμα που είναι πλούσια σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν πολύ καλές επιλογές (πράσινη περιοχή) και άρα θα πρέπει να προτιμώνται. Ωστόσο, υπάρχουν και τρόφιμα που αν και ανήκουν στην ίδια ομάδα, είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά ή περιέχουν επιβλαβείς ουσίες και αποτελούν τις λιγότερο καλές επιλογές (κόκκινη περιοχή). Στα ωφέλιμα συστατικά ανήκουν οι σύνθετοι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες, τα καλά λίπη (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και απαραίτητα λιπαρά οξέα), τα μέταλλα και οι βιταμίνες ενώ στα επιβλαβή συστατικά ανήκουν οι απλοί υδατάνθρακες (ζάχαρη), τα κακά λίπη (κορεσμένα και trans λιπαρά) και το αλάτι. Σημασία για μια ισορροπημένη διατροφή έχει α) η ποικιλία (επιλογή τροφίμων από όλες τις ομάδες), β) το μέτρο και γ) η σωστή ερμηνεία των πληροφοριών που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων. http://diaitologos.org/diatrofikh-pyramida/
Σχετικές ερωτήσεις
Κάνουν οι υδατάνθρακες κακό; Μήπως το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρεύεται χωρίς πέτσα; Η πορτοκαλάδα διώχνει το κρυολόγημα; Οι μύθοι γύρω απ...
Προκειμένου να αναπτύξουν τα παιδιά μας συναισθήματα επάρκειας, ότι είναι ικανά να καταφέρουν πράγματα οφείλουμε να τα ενισχύσουμε με τις...
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις συστάσεις για πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που είναι συνήθεις στην προσχολική ηλικία. Στην ηλικί...
Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αποφύγετε 6 λάθη που διαπράττουν συχνά οι γονείς, στην προσπάθεια να ταϊσουν με κάθε τρόπο το παιδί του...
Τα συνήθη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα οποία παρουσιάζουν ελλέιψεις τα σημερινά παιδιά, σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες, είναι: βιτα...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Διατροφή / Δίαιτα

Απάντηση:
Κάνουν οι υδατάνθρακες κακό; Μήπως το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρεύεται χωρίς πέτσα; Η πορτοκαλάδα διώχνει το κρυολόγημα; Οι μύθοι γύρω από το φαγητό είναι πολλοί και οι περισσότεροι, αν και έχουν επικρατήσει, δεν ισχύουν. Αφήστε λοιπόν στην άκρη τις παλιές αντιλήψεις και ας δούμε... τα τρέχοντα διατροφικά γεγονότα ως έχουν. Το φαγητό αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας και ως εκ τούτου, όπως πολλά άλλα στη ζωή, έχει αποκτήσει τους δικούς του μύθους, που όμως δεν ισχύουν. Πολλές καθιερωμ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Προκειμένου να αναπτύξουν τα παιδιά μας συναισθήματα επάρκειας, ότι είναι ικανά να καταφέρουν πράγματα οφείλουμε να τα ενισχύσουμε με τις παρακάτω μεθόδους: Αφήστε το παιδί να διακρίνει πότε είναι πεινασμένο ή χορτασμένο και επιτρέψτε του να λειτουργεί με αυτά τα σημάδια. Διαμορφώστε με τέτοιο τρόπο το περιβάλλον ώστε να μπορούν να φτιάξουν απλά σνακ ή γεύματα μόνα τους. Δώστε τους το δικαίωμα να έχουν άποψη για το βασικό γεύμα της ημέρας. Αφήστε τα να προτείνουν για την δοκιμή νέων φ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις συστάσεις για πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που είναι συνήθεις στην προσχολική ηλικία. Στην ηλικία υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για καλή και πλήρη διατροφή και είναι συχνή η εμφάνιση κάποιων προβλημάτων που μπορεί να βοηθηθούν από διατροφική παρέμβαση. ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ Η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί σαν μειωμένη συχνότητα κενώσεων ή/και σκληρά κόπρανα. Η βελτίωση των κενώσεων διατροφικά μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους: 1. αυξήστε την... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αποφύγετε 6 λάθη που διαπράττουν συχνά οι γονείς, στην προσπάθεια να ταϊσουν με κάθε τρόπο το παιδί τους Η μάχη του φαγητού είναι ένα καθημερινό μαρτύριο για πολλούς γονείς, αφού το να πείσεις ένα παιδί να τραφεί σωστά, μπορεί να μετατραπεί σε άθλο. Ωστόσο η γκρίνια στο τραπέζι δεν αποτελεί ανησυχητικό σύμπτωμα, καθώς είναι σύνηθες -τα μικρά κυρίως παιδιά- να αντιμετωπίζουν καχύποπτα ό,τι καινούργιο υπάρχει στο πιάτο τους. Η επίμονη άρνησή τους να δοκιμάσο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα συνήθη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα οποία παρουσιάζουν ελλέιψεις τα σημερινά παιδιά, σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες, είναι: βιταμίνη D, αβέστιο, φυτικές ίνες και κάλιο. Βιταμίνη D. Μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης D συνδέεται με καταστάσεις, όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη, η καρδιακή νόσος και η κατάθλιψη. Η βιταμίνη D χρειάζεται για την απορρόφηση του ασβεστίου και την μεγιστοποίηση της οστικής ανάπτυξης. Παιδιά που προσλαμβάνουν ελάχ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
1. Δώστε εσείς τα καλό παράδειγμα. Οι διατροφικές επιλογές και συνήθειες των γονέων και των άλλων μελών της οικογένειας μεταδίδονται πάντα στα παιδιά. 2. Η ποικιλία είναι σημαντική : να εισάγετε στην διατροφή τους ένα φαγητό την φορά. Προσφέρετε μικρή ποσότητα από το καινούριο τρόφιμο σε συνδυασμό με το αγαπημένο τους γεύμα. 3. Ενθαρρύνετε το παιδί να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του γεύματος. Συνήθως τους αρέσει να καταναλώνουν τα γεύματα που ετοιμάζουν μόνα τους 4. ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η διατροφή των βρεφών (μέχρι 6 μηνών) και νήπιων (μέχρι 18 μηνών), παρουσιάζει ιδιαίτερη ιδιομορφία και χρειάζεται ξεχωριστή προσοχή. Είναι η περίοδος της ταχύτερης ανάπτυξής τους η οποία δεν σημαίνει μόνο αλλαγές στο μέγεθός τους (σκελετό, δόντια κ.τ.λ.) αλλά και στις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού και τη σύνθεση του σώματος τα οποία δημιουργούν ειδικές ανάγκες διατροφής. Οι απαιτήσεις τους σε ενέργεια είναι 2-3 φορές μεγαλύτερες από εκείνες των ενηλίκων ανάλογα με το βάρος του σώμα... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
H εποχιακή κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από αλλαγές στην ρουτίνα διατροφής και ύπνου, μειωμένα επίπεδα ενεργητικότητας και διαθέσης και εμφανίζεται συνήθως με τα πρώτα πρωτοβρόχια, δηλαδή κατά την έναρξη του φθινοπώρου. Εμφανίζεται στο 10 με 20% του συνολικού πληθυσμού και τα συμπτώματα της είναι περισσότερο έκδηλα στις γυναίκες. Τα άτομα που πάσχουν από εποχιακή κατάθλιψη έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες αλλά και συνήθειες ύπνου το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα. Το χειμώνα έχουν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η διατροφή είναι η δεύτερη αιτία πρόκλησης καρκίνου μετά το κάπνισμα Παρόλο που οι αποδεδειγμένα καρκινογόνοι διατροφικοί παράγοντες είναι πολύ λίγοι, εντούτοις επιδημιολογικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η διατροφή συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου σε σημαντικό βαθμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, με θέμα «Και ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί», σημειώνεται ότι από πολλούς θεωρεί... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μπορεί ο οργανισμός σου να έχει την ικανότητα να αποβάλλει μόνος του τις τοξίνες, ωστόσο θέλει βοήθεια για να ξεπεράσει τις συνέπειες. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και μερικές απλές πρακτικές, όπως αυτές που ετοιμάσαμε με τη βοήθεια του Αβραάμ Κάζη, κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου, Msc, εγγυώνται «αβίαστα» αποτελέσματα, χωρίς παρενέργειες για την υγεία και τη διάθεσή σου. Το συκώτι, τα νεφρά, το ήπαρ, ακόμη και το δέρμα συμμετέχουν στη διαδικασία της απομάκρυνσης των τοξινών από το ανθρ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Αποτελούν μια ομάδα τροφίμων με ξεχωριστές διατροφικές ιδιότητες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανιταριών, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνουν πολύ νόστιμα και ωφέλιμα είδη. Επιλέγοντας τη σωστή ποιότητα μανιταριών μπορείτε να εξασφαλίσετε την πρόσληψη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων και να απομακρύνετε τον κίνδυνο χοληστερίνης. Στην αρχαιότητα τα μανιτάρια θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Οι Φαραώ, μάλιστα, είχαν θεσπίσει νόμο, σύμφωνα με τον ο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Όλη η παραφιλολογία σχετικά με το πως πρέπει να συνδυάζονται οι διάφορες τροφές στο εκάστοτε γεύμα, ξενικά πολλά χρόνια πριν, όταν ο Dr William Hay έγραψε στο βιβλίο «How to always be well» ότι κάθε υδατανθρακούχα τροφή (π.χ. ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, κλπ) απαιτεί αλκαλικό περιβάλλον για την πλήρη πέψη της και άρα δεν πρέπει να συνδυάζεται με φρούτα που εμπεριέχουν οξέα ή πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, ψάρι κλπ) οι οποίες συμβάλλουν στη σημαντική έκκριση υδροχλωρικού οξέος από τ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η σωστή δίαιτα και η διατροφική θεραπεία είναι ένα καθοριστικό κομμάτι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά και τους εφήβους, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαιτητικές συστάσεις για την πρόληψη του ΣΔ τύπου 1, ενώ οι αντίστοιχες συστάσεις για την πρόληψη του ΣΔ τύπου 2, σε παχύσαρκα παιδιά, είναι αντίστοιχα με αυτά που απευθύνονται σε παχύσαρκα άτομα με ΣΔ2. Οι βασικότεροι στόχοι της Διατροφικής Θεραπείας είναι: η σωστή εκπαίδευση στα ισοδύναμα και το περιεχόμενο των... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, απόφραξη αρτηριών των κάτω άκρων και ορισμένες μορφές χρόνιας νεφροπάθειας). Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση ορίζεται από τη συστολική (<120 mmHg) και τη διαστολική πίεση (<80 mmHg). Για τη διάγνωση της υπέρτασης, η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετρηθεί για δύο ή περισσότερες φορές > 140 mmHg η συστολική και &g... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Oι τροφές που επιλέγουμε καθημερινά να καταναλώσουμε έχουν μια άμεση επίδραση στη ζωή μας και σε μας. Το πιο άμεσο είναι η ευχάριστη γεύση ή η οσμή που έχουν και μας ικανοποιούν. Οι τροφές όμως και συνολικότερα η διατροφή μας μπορεί να έχουν μια μακροχρόνια επίδραση στην υγεία μας, να την κάνουν καλύτερη ή ακόμα και να την προφυλάξουν από παθολογικές καταστάσεις (μερικές από αυτές χρόνιες ή και θανατηφόρες). Μπορεί ακόμα η διατροφή μας να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο αντιμετώπισης κάποιων ά... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Στις ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές (ΨΔΔ) κατατάσσονται το διατροφικό άγχος, η φοβία και η σχετική απώλεια βάρους, η υπερφαγία και η σχετική παχυσαρκία, η νευρική βουλιμία και η νευρική ανορεξία. Οι ΨΔΔ είναι πολύπλοκες διαταραχές στις οποίες οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν τα εξωτερικά σημάδια συναισθηματικών και ψυχολογικών δυσκολιών ή προβλημάτων. Όπως και σε κάθε άλλη πολύπλοκη διαταραχή, τα συμπτώματα είναι πιθανό να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και πολλές φορές κάποια άτομα πα... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ακολουθείστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας σπόρους κολοκύθας. Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη. Περίπου το ήμισυ των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών με προβλήματα στύσης παρουσιάζουν πολύ αυξημένες τιμές χοληστερόλης στο αίμα τους. Τρώτε μεγάλες ποσότητες σκόρδου, βρώμης και φασολιών για την ευεργετική τους δράση στη μείωση της χοληστερόλης. Τρώτε περισσότερα οστρακοειδή (ιδιαίτερα στρείδια), συκώτι, τυριά, άπαχο βοδινό κρέας κ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Σχεδόν κάθε ενήλικας έχει βιώσει περίοδο δυσκοιλιότητας κάποια στιγμή στη ζωή του. Όταν αναφερόμαστε στην δυσκοιλιότητα, εννοούμε σπάνιες κινήσεις του παχέος εντέρου, σκληρές στη συνοχή και συχνά επώδυνες. Μια σειρά από παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην δυσκοιλιότητα, όπως η παρατεταμένη ακινητοποίηση, η ανεπαρκής άσκηση, η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών, οι περίεργες, μη τυπικές διατροφικές συνήθειες και το στρες. Άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην δυσκοιλιότητα είναι η λήψη ο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο • Αυξήστε την κατανάλωση χυμού μοβ σταφυλιών σε περίπου 7-10 milliliters ανά κιλό σωματικού βάρους τις περισσότερες ημέρες μέσα στην εβδομάδα. Ο χυμός του σκούρου σταφυλιού περιέχει μεγάλη ποσότητα και ποικιλία από πολυφαινόλες, οι οποίες συνδέονται με την βελτίωση και ενίσχυση του κυκλοφοριακού συστήματος και τη μείωση της χοληστερόλης, προστατεύοντας από τις καρδιακές παθήσεις. • Καταναλώνετε σκόρδο, πράσο, και κρεμμύδι έχουν προστατευτικά... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι μήνες του καλοκαιριού χαρακτηρίζονται για τους περισσότερους από μια νότα χαλάρωσης και πολλές φορές απελευθέρωσης. Από τα πλαίσια αυτά δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και η διατροφή μας. Έτσι, για πολλούς το καλοκαίρι είναι μια καλή περίοδος για να το ρίξουν λίγο έξω και … διατροφικά. Αγαπημένοι προορισμοί του καλοκαιριού είναι η παραλία, το θερινό σινεμά, κάποιο beach bar κ.α.. Προορισμοί που κρύβουν όμως και μικρές διατροφικές παγίδες, που μπορεί να μας δώσουν κρυφές θερμίδες και μη επιθυμ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το ποσοστό των ατόμων που είναι πάνω από 60 έτη στην Ευρώπη είναι γύρω στο 20% και προβλέπεται να αυξηθεί μέχρι το 2020 στο 25%. Η πιο ραγδαία αύξηση σημειώνεται στην ηλικιακή ομάδα πάνω από 80 έτη. Στην Ευρώπη υπολογιζόταν ότι το 2000 οι υπερήλικες άγγιζαν τα 21.4 εκατομμύρια και το 2025 θα φτάσουν στα 35 εκατομμύρια! Η μακροζωία αυτή οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής, της άρτιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της καλής διατροφής. ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το πρωινό είναι το γεύμα που πυροδοτεί το μεταβολισμό μας στην αρχή της ημέρας, διότι οι αποθήκες ενέργειας του οργανισμού μας αδειάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ ξεκουραζόμαστε, καθώς το σώμα συνεχίζει να καταναλώνει ενέργεια για να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες. Η πρόσληψη ενός καλού πρωινού ενεργοποιεί το μεταβολισμό και γεμίζει τις αποθήκες ενέργειας. Συνεπώς μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε την καινούρια μέρα. Η δυσκολία στο ξύπνημα ή η αίσθηση νωθρότητας, είν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Κύριες Διατροφικές Πηγές Ασβεστίου Συμπυκνωμένο αποβουτυρωμένο γάλα, αποβουτυρωμένο ή με 1% λιπαρά γάλα, γιαούρτι, σαρδέλες με κόκαλα, κοχύλια, χόρτα Collard, γογγύλια, χόρτα, λάχανο, πλήρες γάλα, βουτυρόγαλα, σολομός με κόκαλα, Cottage τυρί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, αμύγδαλα, τυρί, tofu, μεξικάνικες τηγανίτες από καλαμπόκι, όσπρια (ξερά φασόλια), γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο Κύριες Διατροφικές Πηγές Μαγγανίου Ολικής αλέσεως προϊόντα, καφέ ρύζι, ανανάς, ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους συνεχώς αυξάνεται με επικίνδυνούς ρυθμούς, αποκτώντας διαστάσεις «παγκόσμιας επιδημίας» (WHO 1998). Το υπερβάλλον βάρος έχει συσχετισθεί με αυξημένη θνησιμότητα και με ένα μεγάλο αριθμό χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου (Barbagallo et al 2001). Δεδομένου του αρνητικού αντίκτυπου της παχυσαρκίας στην υγεία, στην ψυχολογία αλλά και στην εμφάνιση του πάσ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα φαγητά περιέχουν όλες τις θρεπτικές ουσίες τις οποίες έχει ανάγκη το σώμα μας για να μεγαλώσει, να κρατηθεί σε φόρμα, να διορθώσει καμιά ζημιά στα κύτταρά του, για να κινηθεί, να σκεφτεί, να διαβάσει τέλος παντων να ζήσει! Αυτές οι θρεπτικές ουσίες είναι οι Πρωτεϊνες, τα Λίπη, οι Υδατάνθρακες, οι Βιταμίνες, τα Αλατα και το Νερό, τα ίδια ακριβώς στοιχεία που αποτελούν και το σώμα μας. Για να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να έχουμε ποικιλία στα τρόφιμα που τρώμε και να διαλέγ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ποιο είναι το αγαθό που βάζουμε πρώτα απ΄ όλα στο τραπέζι μας; Μα φυσικά το ψωμί που είναι η βασική τροφή του ανθρώπου και συνοδεύει όλες τις υπόλοιπες. Το φρέσκο ψωμί παρέχει στον οργανισμό μας σημαντική ενέργεια με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη όπως λευκό, μαύρο, ολικής άλεσης, πολύσπορο, με προζύμη, ζυμωτό κτλ. Όποιο κι αν διαλέξετε έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες και περίπου τις ίδιες θρεπτικές ουσίες. Βέβαια όσο πιο σκούρο τόσο μεγαλύτερη διατροφι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα εσπεριδοειδή πορτοκάλια ,λεμόνια ,μανταρίνια ,γκρέιπφρουτ ( πιο κάτω διαβάστε για τις θρεπτικές ιδιότητες που έχει το Καρπούζι. ) περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η βιταμίνη C, το φολικό οξύ, η βήτα καροτίνη όπως επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών. Η περιεκτικότητα τους σε λιπαρές ουσίες και νάτριο (που εμπλέκεται σε μηχανισμούς αύξησης της πίεσης) είναι χαμηλή. Επίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην πρόληψη πολλώ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ο συνδυασμός των τροφών είναι σημαντικός για τη κατάλληλη ενίσχυση του οργανισμού με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σε κάθε γεύμα θα πρέπει να συνδυάζετε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, λίπη και υδατάνθρακες ώστε τα γεύματα να είναι πλήρη και ο οργανισμός να λαμβάνει το δυνατόν, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ο πιο γνωστός συνδυασμός για το πρωινό για παράδειγμα είναι το ημιαποβουτυρωμένο γάλα με τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως ή το τοστ με μαύρο ψωμί, τυρί μειωμένων λιπαρών... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την πιθανότητα σύλληψης, καθώς και την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης και αφορά τόσο τη γυναίκα, όσο και τον άντρα. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τη διατροφική προετοιμασία της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη. Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, η ισορροπία στη διατροφή, καθώς και η ήπια σωματική άσκηση πριν την εγκυμοσύνη ωφελούν σημαντικά εσάς και το παιδί σας. Μελέτες υποδεικνύουν πως το αυξημένο σωματικό βάρος πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει ο λαός και μάλλον έχει πλήρη …άγνοια. Εντάξει τα φρούτα και τα λαχανικά είναι, αναμφίβολα, ευεργετικές τροφές για τον άνθρωπο αλλά ας μην υπερβάλλουμε κιόλας. Με αυτό το σκεπτικό καταρρίπτουμε και άλλους διατροφικούς μύθους που έχουν καταφέρει να διαιωνιστούν, κάνοντας μας άλλοτε να αποφεύγουμε συγκεκριμένα φαγητά (για λάθος λόγους) και άλλες φορές πάλι να καταναλώνουμε μανιωδώς τροφές για να μας απαλλάξουν από διάφορα δεινά. Φάτε καρό... Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 141 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: