Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Κάνετε μια σωστή διατροφή με λίγες θερμίδες, προσπαθώντας απεγνωσμένα να χάσετε τα περιττά σας κιλά, αλλά τα αποτελέσματα δεν σας ικανοπο...
Απάντηση: Όχι απαραίτητα, σύμφωνα με την δρα Γουέντυ Ρέποβιτς, αθλητική φυσιολόγο στο Ανατολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στην Σάϊεν, η οποία σ...
Απάντηση: ..η οποία γίνεται αυστηρά και ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ! η ανοχη μας σε αυτη την εντολη ειναι και ο λογος της σημερινης μας καταντια. ντροπη!
Απάντηση: Το αυγό είναι ένα νόστιμο και δημοφιλές τρόφιμο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική και είναι ι...
Απάντηση: Η ντομάτα είναι καρπός του φυτού Solanum lycopersicum το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών (Solanaceae). Αν και είναι στενά συνδ...
Απάντηση: Τα τελευτάια χρόνια η κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων, αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και αυτό γιατί εξυπηρετούν πολλές απο τις ανάγκες τ...
Απάντηση: Αποτελεί ίσως μία από τις πιο παρεξηγημένες τροφές αφού έχει συνδεθεί με την αύξηση της χοληστερίνης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του ...
Απάντηση: Ο κλάδος της Διατροφής ασχολείται με τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και με τα τρόφιμα τα οποία είναι η πηγ...
Απάντηση: H φράουλα είναι ένα μικρό κόκκινο φρούτο με κίτρινα σπόρια στην επιφάνεια της και ένα πράσινο φυλλώδες κάλυμα στην κορυφή. Την βρίσκουμε ...
Απάντηση: Τα αυγά στις μέρες μας θεωρούνται από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, που μας χαρίζει η φύση. Αυγά είναι όλα τα γεννήματα...
 
Προσοχή: Οποιεσδήποτε πληροφορίες δεν προέρχονται από ειδικούς. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως υπεύθυνες ιατρικές συμβουλές. Με την περιήγηση σας στο Ρώτησε! αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.

αυγο θρεπτικη αξια

Το αυγό με βεβαιότητα θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί την πιο παρεξηγημένη ζωική τροφή. Οι συζητήσεις γύρω από το αυγό σε ένα διαιτολογικό γραφείο σχεδόν πάντα καταλήγουν στο ξεκαθάρισμα ενός διατροφικού μύθου. Μερικές από τις ερωτήσεις που συνήθως δέχομαι αναφέρονται παρακάτω: Μπορώ να τρώω αυγά έχοντας ανεβασμένη χοληστερίνη; Προπονούμαι εντατικά για αύξηση μυϊκής μάζας. Μπορώ να τρώω ολόκληρο το αυγό ή μόνο το ασπράδι; Έχω αλλεργία στη γύρη και τα ακάρεα. Αποφεύγω τα αυγά

για παν ενδεχόμενο. Κάνω καλά; Ο κρόκος του αυγού παχαίνει; Με αφορμή τις παραπάνω ερωτήσεις, θεώρησα εξαιρετικά χρήσιμο να παρέχω τα νεότερα δεδομένα σχετικά με το αυγό. Το αυγό αποτελεί μια τροφή χαμηλού κόστους που θα μπορούσε να ενταχθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης αλλά οικονομικής διατροφής, ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Το κόστος ενός αυγού ανέρχεται στα 0,8 με 0,20 λεπτά το τεμάχιο ανάλογα με το μέγεθος, την προέλευση αλλά και την πηγή αγοράς του

. Ένα αυγό αποδίδει 78-90 kcal και είναι φυσική πηγή βιταμινών B2, B12 και D καθώς και βιταμίνης Α, φυλλικού οξέως και χολίνης. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως ένα αυγό περιέχει 6-7γρ πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, 5-6γρ λιπαρών και 0-1γρ υδατάνθρακα. Συνεπώς, θεωρείται μια πλήρης τροφή καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο κρόκος του αυγού περιέχει 200-250mg χοληστερίνη ενώ προτείνονται ως μέγιστη κατανάλωση χοληστερίνης η ποσότητα των 300mg. Αυγό και χοληστερίνη Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερίνη, για τουλάχιστον 2 δεκαετίες το αυγό αποκλείονταν ή περιορίζονταν από τη διατροφή ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα, αυξημένη χοληστερίνη αλλά και αθλητές που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μάλιστα πριν μια δεκαετία επικρατούσε η σύσταση κατανάλωσης έως 2-3 αυγών την εβδομάδα από το σύνολο του πληθυσμού. Την ανατροπή των παραπάνω δεδομένων έφερε μια ανάλυση 224 μελετών σε περισσότερα από 5.000 άτομα για χρονική διάρκεια δυόμιση δεκαετιών η οποία έδειξε ότι τελικά δεν είναι η χοληστερίνη των αυγών και γενικότερα της διατροφής που αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος αλλά η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται σε ζωικές τροφές. Πιο συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά κρέατα (όπως πανσέτα, παϊδάκια, μπριζόλα με το ορατό λίπος, λουκάνικα κ.ά.), ζωικά λίπη (όπως το βούτυρο που περιέχεται στα γλυκά) και τηγανιτές τροφές είναι υπεύθυνη για την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα. Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής. Αυγό και αθλητές Η άποψη ότι οι αθλητές θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι και όχι τον κρόκο του αυγού είναι πλέον παρωχημένη. Αυτό ισχύει μόνο σε περιπτώσεις αθλητών που χρειάζεται να καταναλώνουν περισσότερα από ένα αυγά την ημέρα προκειμένου να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή τους. Ωστόσο δεν απαγορεύεται η κατανάλωση κρόκου αυγού για όσους κάνουν διατροφή με στόχο την αύξηση μυϊκής μάζας. Αυγό και αλλεργίες Είναι πραγματικότητα πως η πρωτεΐνη του αυγού έχει τέτοιο μέγεθος και σταθερότητα που μπορεί σε ωμή κατάσταση να προκαλέσει αλλεργία σε άτομα που είναι ευπαθή. Ωστόσο, αν το αυγό ψηθεί, τότε ο κίνδυνος αλλεργίας μειώνεται σημαντικά. Σε καμία περίπτωση τα άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη, τη σκόνη ή άλλους παράγοντες είναι απαραίτητα αλλεργικά και στο αυγό. Μόνο αν η αλλεργία στο αυγό είναι κλινικά διαπιστωμένη θα πρέπει το άτομο να αποφεύγει την κατανάλωσή τους. Περισσότερο ευπαθής ομάδα είναι τα βρέφη ηλικίας 0-12 μηνών που παρουσιάζουν ποσοστό αλλεργίας 1-3%. Το ευχάριστο είναι ότι η αλλεργία συνήθως ξεπερνιέται μέχρι την ηλικία των 6. Συμπερασματικά, πρώτα ελέγξτε αν έχετε αλλεργικά συμπτώματα έχοντας καταναλώσει αυγά (όπως άσθμα, έκζεμα ή εξανθήματα) πριν τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας. Να θυμάστε πως ακόμα και αν έχετε αλλεργία στο ασπράδι του αυγού, ο κρόκος συνήθως μπορεί να καταναλώνεται με ασφάλεια, ενώ όταν το αυγό εμπεριέχεται σε τροφές όπως οι χυλοπίτες, η μπεσαμέλ ή το κέικ επειδή είναι ψημένο και συνεπώς η πρωτεΐνη στο ασπράδι έχει πιο σταθερή δομή, συνήθως δεν προκαλεί αλλεργία. Αυγό και αδυνάτισμα Είναι πλέον διαπιστωμένο πως το αυγό αποτελεί τροφή σύμμαχο στο αδυνάτισμα, λόγω της πληρότητας της σύστασής του, της χαμηλής ενεργειακής αξίας του αλλά και του κορεσμού που προκαλεί. Μελέτες δείχνουν πως η σωστή ένταξη των αυγών σε μια υποθερμιδική διατροφή αυξάνει τον ρυθμό απώλειας βάρους. Το αυγό μπορεί να καταναλωθεί ποικιλοτρόπως. Παρακάτω παραθέτουμε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες σχετικά με την κατανάλωση αυγών στην καθημερινότητα: Αυγό βραστό, φρυγανιά με μια φέτα γαλοπούλα και μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, 3-4 ελιές, ντομάτα και αγγουράκι. Ομελέτα με 2 αυγά, μανιτάρια, γαλοπούλα, τυρί χαμηλών λιπαρών, πιπεριά και 3-4 ελιές τηγανισμένη σε μια κουταλιά λάδι και μια φρυγανιά. 2 αυγά με ντομάτα και 40γρ ανθότυρο τηγανισμένα σε μια κουταλιά λάδι και μια φρυγανιά. Δύο αυγά ποσέ με ένα μπολ σαλάτα με μια κουταλιά λάδι και μια φέτα ψωμί. Ένα μπολ σαλάτα με 2 αυγά βραστά, 2 φέτες γαλοπούλα, μια φέτα άπαχο τυρί, μια κουταλιά λάδι, ξύδι και 2 παξιμαδάκια κρίθινα. Η παραπάνω λίστα είναι ενδεικτική. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τρόποι κατανάλωσης αυγών! Συμπερασματικά Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείσετε το αυγό από τη διατροφή σας στηριζόμενοι στους διατροφικούς μύθους των περασμένων δεκαετιών γύρω από αυτό. Ακολουθείστε τις νεότερες συστάσεις για την κατανάλωση αυγών (ως 7 την εβδομάδα) και ωφεληθείτε από την πολύτιμη θρεπτική του αξία. Μόνο σε ιδιαίτερες κλινικές περιπτώσεις όπως η διαπιστωμένη αλλεργία στο αυγό συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσης του. http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=17544
Σχετικές ερωτήσεις
Το αυγό είναι πολύτιμο τρόφιμο και φθηνό. Είναι η πλουσιότερη σε θρεπτικές ουσίες τροφή. Αυτό γιατί προορίζεται για την αναπαραγωγή δηλα...
Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη ...
Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Experimental Biology, διερευνήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης αυγών (ασπράδι ...
Το βερίκοκο είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Το χρυσαφί – πορτοκαλί χρώμα του και η βελούδι...
Να τι βρηκα απο τον Ευτυχη Μπλετσα: Το αβγό είναι μια εξαιρετική και φτηνή πηγή πρωτεΐνης. Αν φας 2 αβγά προσλαμβάνεις την ίδια πρωτεΐνη...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Διατροφή / Δίαιτα

Απάντηση:
Το αυγό είναι πολύτιμο τρόφιμο και φθηνό. Είναι η πλουσιότερη σε θρεπτικές ουσίες τροφή. Αυτό γιατί προορίζεται για την αναπαραγωγή δηλαδή περικλείει τις ουσίες που χρειάζεται το έμβρυο μέχρι την εκκόλαψη,. Το αυγό αποτελείται: από το κέλυφος από το λεύκωμα ή ασπράδι από τον κρόκο Κέλυφος Σύνθεση του: Ανόργανες ουσίες 94,5% Νερό 1,5% Κολλαγόνο (οργανική ουσία) 4% Περιέχει επίσης λεκιθίνη, χοληστερόλη και ένζυμα Το χρώμα του κελύφους μπ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τέλο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Experimental Biology, διερευνήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης αυγών (ασπράδι και κρόκος) στα επίπεδα... χοληστερόλης, στις υψηλού κινδύνου ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με μεταβολικό σύνδρομο και καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, στις ίδιες μελέτες συσχετίστηκε η κατανάλωση στο πρωινό πρωτεϊνούχων τροφών (όπως το αυγό) με τη ρύθμιση του κορεσμού/της όρεξης σε υπέρβαρους εφήβους. Επιπρόσθετα, παρόμοια συμπεράσματα προέκυψαν α... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το βερίκοκο είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Το χρυσαφί – πορτοκαλί χρώμα του και η βελούδινη επιφάνειά του, το κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό σε πολλούς. Το βερίκοκο είναι ο καρπός της βερικοκιάς (επιστημονική ονομασία prunus armeniaca) της οικογενείας των ροδιδών. Κατάγεται από τη Β. Κίνα, Μαντζουρία και Μογγολία και ήρθε στην Ευρώπη από την Αρμενία απ΄ όπου πήρε και το όνομά της. Η καλλιέργειά της ήταν γνωστή στην Κίνα από το 2.200 π.Χ. και φαί... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Να τι βρηκα απο τον Ευτυχη Μπλετσα: Το αβγό είναι μια εξαιρετική και φτηνή πηγή πρωτεΐνης. Αν φας 2 αβγά προσλαμβάνεις την ίδια πρωτεΐνη που θα έπαιρνες από 100 περίπου γρ. κρέας! Μπορείς να τρως μέχρι ένα αβγό κάθε μέρα, άφοβα, χωρίς να έχεις πρόβλημα με την χοληστερίνη σου. Μπορείς αν θες να τρως τα ασπράδια απο 2-3 αβγά και ολόκληρο με τον κρόκο μόνο ένα κάθε μέρα. Τελικα πως γραφεται το αυγο; Με υ ή με β; Αλλη ερωτηση αυτη :P Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Κάνετε μια σωστή διατροφή με λίγες θερμίδες, προσπαθώντας απεγνωσμένα να χάσετε τα περιττά σας κιλά, αλλά τα αποτελέσματα δεν σας ικανοποιούν; Βοηθήστε τον οργανισμό σας να διώξει τα περιττά λίπη, κάνοντας πλουσιότερο το πρωινό σας με δύο αυγά! Γνωρίζετε πως ένα αυγό αποτελείται κατά 85-90% από νερό και μόνο το 0,25% από αυτό είναι λίπος; Ο κρόκος του αυγού έχει ιδιαίτερα μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πολύ πλούσιος σε σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο και βιταμίνες A, D και του συμπλέγματος Β.... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Όχι απαραίτητα, σύμφωνα με την δρα Γουέντυ Ρέποβιτς, αθλητική φυσιολόγο στο Ανατολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στην Σάϊεν, η οποία σε πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητιατρικής έβαλε τα δυνατά της για να αντικρούσει αυτές και μερικές ακόμα ευρέως διαδεδομένες αναληθείς πεποιθήσεις για την διατροφή. Ο μύθος για την αύξηση της χοληστερόλης εξαιτίας των αυγών άρχισε επειδή ο κρόκος τους περιέχει τις πιο συμπυκνωμένες ποσότητες χοληστερόλης από κάθε άλλο τρόφιμο, δήλωσε στο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
..η οποία γίνεται αυστηρά και ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ! η ανοχη μας σε αυτη την εντολη ειναι και ο λογος της σημερινης μας καταντια. ντροπη! Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το αυγό είναι ένα νόστιμο και δημοφιλές τρόφιμο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Ένα αυγό μαζί με τον κρόκο του περιέχει 70 θερμίδες, 13 βασικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες ιδιαίτερα ψηλής ποιότητας, χοληστερόλη, ακόρεστες λιπαρές ουσίες και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Η υψηλή περιεκτικότητα του αυγού σε χοληστερόλη έχει για πολλά χρόνια απασχολήσει τους γιατρούς. Ένα αυγό περιέχει... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η ντομάτα είναι καρπός του φυτού Solanum lycopersicum το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών (Solanaceae). Αν και είναι στενά συνδεδεμένη με την ιταλική κουζίνα στην πραγματικότητα κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική και έχει ταξιδέψει από πολλούς πολιτισμούς με διάφορα ονόματα όπως χρυσό μήλο, ροδάκινο του λύκου και μήλο της αγάπης. Ανεξάρτητα από το όνομα της, η ντομάτα είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές, γευστικό και ευπροσάρμοστο τρόφιμο το οποίο συναντάται σε χιλιάδες ποικιλί... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα τελευτάια χρόνια η κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων, αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και αυτό γιατί εξυπηρετούν πολλές απο τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, όπως την παροχή ξεκούραστου απολαυστικού γεύματος χωρίς δαπανηρή προετοιμασία. Παρόλο που οι περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν τα καταψυγμένα προϊόντα, τρόφιμα κατώτερης ποιότητας, οι σύγχρονες μεθόδοι κατάψυξης επιτυγχάνουν την διατήρηση των οργανοληπτικών τους ιδιοτήτων (γεύση, χρώμα, άρωμα) αλλά και των θρεπτικών τους συστατικών. ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Αποτελεί ίσως μία από τις πιο παρεξηγημένες τροφές αφού έχει συνδεθεί με την αύξηση της χοληστερίνης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερόλη. Στην πραγματικότητα το αυγό όχι μόνο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά είναι άκρως απαραίτητο για την υγεία μας. Το αυγό μαζί με το γάλα περιλαμβάνεται στις πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή αυτές που περιέχουν όλα τα αναγκαία συστατικά για μία ολοκληρωμένη και ισορροπημένη δίαιτα. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το Αμερικανικό Καρδιο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ο κλάδος της Διατροφής ασχολείται με τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και με τα τρόφιμα τα οποία είναι η πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών. Οι ύλες που παρέχουν στον οργανισμό του ανθρώπου τα απαραίτητα συστατικά για την διατήρησή του στη ζωή και μπορούν να προφυλάξουν και να ελαττώσουν την κατανάλωση των δικών του υλών, λέγονται θρεπτικές ύλες ή θρεπτικά συστατικά. Οι θρεπτικές ύλες που περιέχονται στα τρόφιμα, είναι οι εξής: 1. Πρωτεϊνες ή Λευκώματα 2. Υδατάνθ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
H φράουλα είναι ένα μικρό κόκκινο φρούτο με κίτρινα σπόρια στην επιφάνεια της και ένα πράσινο φυλλώδες κάλυμα στην κορυφή. Την βρίσκουμε όλο το χρόνο ωστόσο η κορύφωση της παραγωγής τους είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλιο. Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες φράουλας, κάθε μια από τις οποίες διαφέρει σε γεύση, μέγεθος και υφή. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η θρεπτική αξία της φράουλας: Διατροφική Αξία μιας κούπας (240ml) φράουλες: Ποσότητα Συνιστώμενη Ημερίσια Δόση (... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα αυγά στις μέρες μας θεωρούνται από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, που μας χαρίζει η φύση. Αυγά είναι όλα τα γεννήματα θηλυκών ζώων, κυρίως πτηνών αλλά και ερπετών και ψαριών. Έχει επικρατήσει όμως, όταν αναφερόμαστε στα αυγά, να εννοούμε τα νωπά αυγά κότας. Τα αυγά διακρίνονται στα γονιμοποιημένα, αυτά δηλαδή στα οποία υπάρχει ζυγωτό που αναπτύσσεται και στα μη γονιμοποιημένα, τα οποία θεωρούνται απλά κύτταρα, αφού αποτελούν ουσιαστικά ένα ωάριο. Το κολοσσιαίο μέγεθός τ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ιστορικά, το καρότο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν και ήταν γνωστό στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα, λέγεται ότι ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως ... τονωτικό για το στομάχι και ο Γαληνός ως θεραπεία για το πρήξιμο στο στομαχι. Το καρότο είναι θρεπτικό και θεραπευτικό. Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Αθηνά Ρούντου-Κλινική Διαιτόλογος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κατερίνη. Στη Κρήτη, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, οι σπόροι τ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Είναι γνωστό ότι το τηγανητό ψάρι έχει υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, περιέχοντας μεγάλες ποσότητες λίπους και trans λιπαρών. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη... προσρόφηση του τηγανισμένου λαδιού, από το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί στο ψάρι. Αν μάλιστα το λάδι έχει πολυτηγανιστεί, είναι ακόμη περισσότερο πλούσιο σε trans λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με την αύξηση της κακής (LDL) χοληστερόλης και την μείωση της καλής (HDL) χοληστερόλης. Είναι τα είδη ψαριών που χρησιμοποιούν στα εστιατόρι... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το αυγό αποτελεί τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Ένα μέτριο αυγό (περίπου 60γρ.) περιέχει.. 7 γρ. πρωτεΐνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχεται στο ασπράδι, και παρέχει κατά μέσο όρο 70-80 θερμίδες. Η πρωτεΐνη του αυγού περιέχει όλα τα 9 ουσιώδη απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και 2 αυγά παρέχουν τόση πρωτ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι μας τι αυγά αγοράζουμε και τρώμε. Στο παρακάτω σύντομο άρθρο, θα δούμε πως μπορούμε να ξέρουμε τι αυγά πρόκειται να αγοράσουμε και να φάμε. Όλα τα αυγά, έχουν επάνω τους έναν ειδικό κωδικό, ο οποίος αποτελεί και την ταυτότητά τους! Ένα τέτοιο παράδειγμα κωδικού, είναι: 1EL0300102354 Ας μάθουμε λοιπόν να τον αποκωδικοποιούμε! Το πρώτο νούμερο, μπορεί να είναι 0 ή 1 ή 2 ή 3. Αν είναι 0, πρόκειται για βιολογικό αυγό. Δηλαδή η κότα δεν έχει πάρ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Γνωστό από τα αρχαία χρόνια, το ταχίνι αποτελεί μία από τις ιδανικότερες και ολοκληρωμένες τροφές που ενισχύουν την υγεία, ενώ μία μόνο κουταλιά του το πρωί... δίνει στον οργανισμό μας δύναμη και ενέργεια! Τι είναι το ταχίνι; Ταχίνι ή ταχίν στα Τούρκικα, ταχίνα στα αραβικά ή τεχίνα στα εβραϊκά ονομάζεται ο σησαμοπολτός και πρόκειται για ένα πολύτιμο τρόφιμο το οποίο οι Ασσύριοι, οι Αιγύπτιοι, αλλά και οι Κινέζοι, είχαν ανακαλύψει χιλιάδες χρόνια πριν. Το ταχίνι είναι ένα αυθεντικό φυσικ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Δύο αυγά το πρωί μπορεί να βοηθήσουν τους ενήλικες με περιττά κιλά να αδυνατίσουν και να αισθάνονται γεμάτοι ενεργητικότητα, δίχως να... αυξάνεται η χοληστερόλη τους, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με υπέρβαρους ή παχύσαρκους εθελοντές, ηλικίας 25 έως 60 ετών, διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν στο πλαίσιο δίαιτας δύο αυγά για πρωινό έχασαν 65% περισσότερο βάρος, είχαν 61% μεγαλύτερη μείωση στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και πολύ περισσότερη ενεργητικότητα απ&#... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα κάστανα προέρχονται από την ήπειρο της Ωκεανίας και είναι ένας καρπός υψηλής θρεπτικής αξίας τον οποίο γευόμαστε αποκλειστικά και μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς τα κάστανα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες λιπαρών και ελαίων και έχουν υψηλή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων που τους προσδίδει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωσή τους ανεβάζει σταδιακά τα επίπεδα της γλυκόζης, γι’αυτό και είναι μια τροφή που προτείνεται σε όσους ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες που περιέχουν τα αυγά, συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μυϊκή δύναμη, παρέχουν μια πηγή παρατεταμένης ενέργειας για μεγαλύτερη αντοχή και προάγουν το αίσθημα πληρότητας (χόρταση). Οι πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για όλα τα στάδια ζωής. Ενώ οι πλείστοι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες παίρνουν από τη διατροφή τους ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεϊνών δεν είναι σίγουρο ότι όλοι παίρνουν τακτικά τις υψηλής ποιότητας ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Πιο ευεργετικό από τους υδατάνθρακες σύμφωνα με τους επιστήμονες Αν θέλετε να παραμείνετε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε μην παραλείψετε να φάτε ένα αυγό για πρωϊνό. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Cambridge αναφέρουν ότι το ασπράδι του αυγού ιδιαίτερα είναι πλούσια πηγή σε τονωτικές πρωτεΐνες και συμβάλλει στην εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τους υδατάνθρακες, που συνήθως προσλαμβάνουμε καταναλώνοντας αρτοσκευάσματα, γλυκά και μπισ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα τελευταία χρόνια το διατροφικό σκέλος των καρδιαγγειακών νοσημάτων έχει υπέρ-απλουστευτεί μέχρι ανοησίας. Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα και στο υπόλοιπο κόσμο έχουν εκτεθεί στην στερεότυπη πλύση εγκεφάλου για τον κίνδυνο που κρύβουν τα αυγά και η χοληστερίνη. Αυτή η μασημένη τροφή, που κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να αμφισβητήσει, έρχεται από διαφορετικούς πομπούς με κοινό στόχο. Από την μία οι μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες που προωθούν τα σχετικά φάρμακα που μειώνουν την χοληστερί... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το αυγό με βεβαιότητα θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί την πιο παρεξηγημένη ζωική τροφή. Οι συζητήσεις γύρω από το αυγό σε ένα διαιτολογικό γραφείο σχεδόν πάντα καταλήγουν στο ξεκαθάρισμα ενός διατροφικού μύθου. Μερικές από τις ερωτήσεις που συνήθως δέχομαι αναφέρονται παρακάτω: - Μπορώ να τρώω αυγά έχοντας ανεβασμένη χοληστερίνη; - Προπονούμαι εντατικά για αύξηση μυ’ι’κής μάζας. Μπορώ να τρώω ολόκληρο το αυγό ή μόνο το ασπράδι; - Έχω αλλεργία στη γύρη και τ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που μπορεί να περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστό και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό. Τα μπαχαρικά μπορεί να είναι φύλλα, σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί. Περιλαμβάνονται στις αρωματικές ύλες που σύμφωνα με τον Ελληνικό κώδικα τροφίμων και ποτών έχουν έντονο άρωμα και γεύση και η προσθήκη τους στα τρόφιμα γίνεται για να τους προσδώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για να βελτιώσουν τη γεύση του... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το μήλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα και απαντάται σε περισσότερες από 7.000 γνωστές ποικιλίες. Οι περισσότερες από αυτές, καλλιεργούνται για την κατανάλωση νωπών μήλων, ενώ άλλες καλλιεργούνται ειδικά για μήλα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ή στην παραγωγή μηλίτη. Στην Ελλάδα, οι γνωστότερες ποικιλίες είναι τα φιρίκια, τα ντελίσια, τα γκόλντεν, και τα ξινόμηλα. Το μήλο κουβαλάει αμέτρητους συνειρμούς. Ήρθε στον κόσμο με τους πρωτόπλαστους που, παρ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιρινού τραπεζιού, must για τους τουρίστες ή απλά ένα γεύμα για όσους θέλουν κάτι ελαφρύ και δροσιστικό τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού. Βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας είναι αναμφίβολα η ντομάτα, η οποία είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, μια βιταμίνη που εκδηλώνει έντονη αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Επιπλέον, η ντομάτα μας προσφέρει σημαντικές ποσότητες β-καροτένιου και... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχονται στον κρόκο των αυγών κάνουν καλό για τα μάτια μας. Πρόκειται για δύο αντιοξειδωτικά από την καροτενοειδή οικογένεια που προστατεύουν τα μάτια από τις υπεριώδεις ακτίνες. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου του καταρράκτη και την πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Και οι δύο σχετίζονται με οφθαλμικές διαταραχές που οφείλονται στην ηλικία. Κατά μέσο όρο, ένας κρόκος αυγού περιέχει 30 mg /100g λουτεΐνης και 25mg / 100g ζεαξανθ... Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 31 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: