Σχετικές ερωτήσεις
Απάντηση: Τι είναι αυτό; Οι βολβοί;
Απάντηση: Η αρώνια είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος. Στη Λιθουανία μάλιστα παράγεται κρασί από τους καρπούς της, το οποίο ονομάζεται Aronijos,...
Απάντηση: Το φυτό της... αθανασίας, το ελιξίριο ομορφιάς και υγείας της Κλεοπάτρας και της Νεφερτίτης, η αλόη, είναι βραδείας ανάπτυξης και φτάνει ...
Απάντηση: Τα φύλλα και οι καρποί του καταναλώνονταν από τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ετσι γινόταν γρηγορότερα η ανάρρ...
Απάντηση: Πολύ «ιδιαίτερη» ποικιλία, τόσο αναφορικά με τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, όσο κυρίως για την παραγωγικότητά της μπορεί να χαρακτηριστε...
Απάντηση: Τα μανιτάρια έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία, καθώς περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού, φυτικές ίνες, ελάχιστα λίπη, λίγα σάκχαρα, πρωτεΐνες,...
Απάντηση: Αυτό το εδώδιμο μανιτάρι ήταν γνωστό στην Αρχαία Ελλάδα με την ονομασία «ύδνον». Οι τρούφες αναπτύσσονται μέσα στο έδαφος, σε βάθος 8-15 ...
Απάντηση: Σπορά σκόρδου Οι εποχές σποράς για το σκόρδο είναι δύο: το φθινόπωρο και το χειμώνα με θερμοκρασίες εδάφους τους 15 – 26 βαθμούς κελσίο...
Απάντηση: Το βάλσαμο ή αλλιώς υπέρικο,βαλσαμόχορτο , σπαθόχορτο,βότανο του προδρόμου είναι ένα φυτό με εντυπωσιακές δράσεις. Είναι ισχυρό αντιφλεγμο...
Απάντηση: Η βιολογική καλλιέργεια της αμπέλου είναι η μέθοδος καλλιέργειας κατά την οποία, σύμφωνα με κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζονται...
 

Αχλαδια καλλιεργεια

Η αχλαδιά ή απιδιά είναι οπωροφόρο δέντρο και ανήκει στην τάξη Ροδώδη και στην οικογένεια των Ροδοειδών και καλλιεργείται δε σε όλες τις εύκρατες χώρες. Κατάγεται από τις περιοχές γύρω από την Κασπία θάλασσα και βρέθηκε στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια. Στην Ευρώπη καλλιεργείται από το 17ο αιώνα. Η αχλαδιά έχει άνθη λευκόχρωμα ή είναι απαλού ρόδινου χρώματος και μοιάζουν με αυτά της μηλιάς. Οι καλλιεργούμενες αχλαδιές πολλαπλασιάζονται με σπόρο και στη συνέχεια με εμβολιασμό. Από 4 μέχρι 7 χρόνι

α μετά τη φύτευση αρχίζει η ικανοποιητική απόδοση του δέντρου. Η αχλαδιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της το αχλάδι. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει και στους –20 βαθμούς αλλά πριν αρχίσει η άνθιση. Όταν οι καρποί δέσουν τότε η ανθεκτικότητα του δέντρου στο κρύο πέφτει και φτάνει στους –2 βαθμούς. Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρύ και δροσερό ενώ αργιλώδη εδάφη είναι απαγορευτικά στην ανάπτυξη του δέντρου. Συνήθως σε ένα στρέμμα μπορούν να φυτευτού

ν 15-25 δέντρα αλλά σε μη ζωηρές ποικιλίες μπορούμε να δούμε και 100 δέντρα ανά στρέμμα. Όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία ή ικανοποιητικός αριθμός βροχοπτώσεων τότε χρειάζεται πότισμα γιατί το δέντρο είναι ευαίσθητο στην ξηρασία. Στην Ελλάδα η συστηματική καλλιέργεια της αχλαδιάς γίνεται κυρίως στη Μακεδονία(περίπου το 40% της εγχώριας παραγωγής) ,στην Πελοπόννησο (το 27% της παραγωγής) στη Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία.
Σχετικές ερωτήσεις
Ένα από τα πιο παρεξηγημένα είδη καρποφόρων. Πολλοί οι λόγοι που συνετέλεσαν σε αυτό το συμπέρασμα από τους Έλληνες παραγωγούς. Αρχικά χρ...
πως αντιμετωπίζετε η ψίλα της αχλαδιάς σε βιολογική καλλιέργεια?
Ή Βυσσινιά κατάγεται από τον Καύκασο, μεταξύ της Κασπίας θάλασσας και του Εύξεινου Πόντου. Σήμερα, αυτοφύεται κυρίως στη Δυτική Ασία και ...
Νομίζω πως ναί! Πρίν μερικούς μήνες αν δεν κάνω λάθος διάβασα σε κάποια κυριακάτικη εφημρίδα ένα άρθρο που έλεγε για τις επιδοτήσεις αυτή...
αυτό βρήκα: Για να αποδώσει απαιτεί ευνοϊκές θερµοκρασίες και υψηλή εδαφική υγρασία. Συγκεκριµένα, απαιτεί, οι διακυµάνσεις της θερµοκ...
Δώστε την απάντησή σας στην ερώτηση:
Παρακαλούμε γράψτε με Ελληνικούς χαρακτήρες
Διαθέσιμοι χαρακτήρες :
Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες πρέπει να εισάγουν κωδικό
Πενταψήφιος κωδικός:
Εικόνα Captcha: Παρακαλούμε αναγνωρίστε την εικόνα.
Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τον πενταψήφιο κωδικό, κάντε κλικ εδώ για εμφάνιση νέου κωδικού
Οι δημοσιεύσεις σας θα πρέπει να συμφωνούν με τους όρους χρήσης

Απαντημένες ερωτήσεις στην κατηγορία Γεωπονική

Απάντηση:
Ένα από τα πιο παρεξηγημένα είδη καρποφόρων. Πολλοί οι λόγοι που συνετέλεσαν σε αυτό το συμπέρασμα από τους Έλληνες παραγωγούς. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως υποκείμενο το σπορόφυτο αχλαδιάς Pyrus Communis το οποίο είναι ιδιαίτερα ευπαθές στον βασικό εχθρό της αχλαδιάς, το βακτηριακό κάψιμο Erwinia amylovora. Έτσι επειδή καταστράφηκαν πολλά κτήματα αχλαδιάς κατά την δεκαετία του 1980 δημιουργήθηκε μία καχυποψία για την καλλιέργεια. Προστέθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε για την καταπολέμηση ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
πως αντιμετωπίζετε η ψίλα της αχλαδιάς σε βιολογική καλλιέργεια? Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ή Βυσσινιά κατάγεται από τον Καύκασο, μεταξύ της Κασπίας θάλασσας και του Εύξεινου Πόντου. Σήμερα, αυτοφύεται κυρίως στη Δυτική Ασία και σποραδικά σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα δεν απαντά αυτοφυής, αλλά πολύ σπάνια και συμπτωματικά σαν ημιαυτοφυής, από σπόρους καλλιεργούμενων ποικιλιών. Βοτανική ταξινόμηση Επιστημονικό όνομα Cerasus acidia ή C.caproniana ή C.vulgaris. Ανήκει στο γένος Prunus της οικογένειας Rocaceae. Βοτανικοί χαρακτήρες Δέντρο φυλλοβόλο, μέτριας ανάπτυξης (5-6 μ. μέχρι 8 μ.). ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Νομίζω πως ναί! Πρίν μερικούς μήνες αν δεν κάνω λάθος διάβασα σε κάποια κυριακάτικη εφημρίδα ένα άρθρο που έλεγε για τις επιδοτήσεις αυτής της εκτροφής. Πάντως σκέφεται σωστά...όντως η εκτροφή μεταξοσκώληκα είναι αρκετά προσοδοφόρα αν σκεφτεί κανείς ότι τον μεγαλώνεις δινοντάς του μόνο μουρεόφυλλα!!! Είναι το αποκλειστικό σνάκ του. Συνιστώ να μπείς στην ιστοσελίδα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και να το τσεκάρεις. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
αυτό βρήκα: Για να αποδώσει απαιτεί ευνοϊκές θερµοκρασίες και υψηλή εδαφική υγρασία. Συγκεκριµένα, απαιτεί, οι διακυµάνσεις της θερµοκρασίας, καθ’ όλην τη διάρκεια του έτους, να είναι από 20°C έως 35°C. Με θερµοκρασίες κάτω από 11°C σταµατά η βλάστηση και κάτω από 6°C επηρεάζονται τα φύλλα, µε αποτέλεσµα τη µείωση της παραγωγής και την υποβάθµιση της εµπορικής αξίας του καρπού. Σε περιοχές µε θερµοκρασίες κάτω από 4°C πρέπει να αποφεύγεται η εγκατάσταση µπανανοφυτείας. Περιοχές που πρέπ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τι είναι αυτό; Οι βολβοί; Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η αρώνια είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος. Στη Λιθουανία μάλιστα παράγεται κρασί από τους καρπούς της, το οποίο ονομάζεται Aronijos, και συνιστάται για πρόληψη από καρδιοπάθειες. Ο καρπός της μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μαρμελάδες, χυμούς, σιρόπια, λικέρ αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία διότι περιέχει πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πολυφαινόλες (πενταπλάσιες των σταφυλιών) και πολλά άλλα πολύτιμα στοιχεία. Ο ρώσος αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν χρησιμοποίησε σκευάσματα αρώνιας για τη... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το φυτό της... αθανασίας, το ελιξίριο ομορφιάς και υγείας της Κλεοπάτρας και της Νεφερτίτης, η αλόη, είναι βραδείας ανάπτυξης και φτάνει ως το 1,60 μ. Για να φτάσει στο στάδιο της ωρίμασης απαιτείται μία περίοδος 4-5 ετών και παραμένει παραγωγική για 3 με 9 έτη. Κατά τη διάρκεια της ζωής της (12 έτη) μπορεί να παραγάγει περισσότερα από 80 φύλλα. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών των προϊόντων νωπής γέλης αλόης, σε παγκόσμιο επίπεδο, για το 2004 ανήλθε στα 125 εκατ. δολάρια. Στην Ελλάδα η καλλιέργειά... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα φύλλα και οι καρποί του καταναλώνονταν από τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ετσι γινόταν γρηγορότερα η ανάρρωση και αποκτούσαν περισσότερη δύναμη. Οι καρποί του είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, οργανικά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα ενώ αποτελούν σημαντική πηγή φλαβονοειδών. Σήμερα ο καρπός του χρησιμοποιείται συνήθως σε μαρμελάδες, χυμούς, συντηρητικά, κομπόστες και αφεψήματα. Τα αιθέρια έλαια των σπόρων αποτελούν πολύτιμο προϊόν για την παρασκ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Πολύ «ιδιαίτερη» ποικιλία, τόσο αναφορικά με τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, όσο κυρίως για την παραγωγικότητά της μπορεί να χαρακτηριστεί η ποικιλία κόκκινων σταφυλιών Ralli, η οποία αναζητά τα τελευταία χρόνια το δικό της μερίδιο στην αγορά του σταφυλιού. Η καλλιέργεια του Ralli πραγματοποιείται κυρίως στην Ισπανία και στη Νότια Αφρική, ενώ στη χώρα μας καλλιεργείται σε περιορισμένη έως σήμερα κλίμακα εδώ και 8 περίπου χρόνια, από την εταιρεία SUNTIP και συνεργαζόμενους με αυτή παραγωγού... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα μανιτάρια έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία, καθώς περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού, φυτικές ίνες, ελάχιστα λίπη, λίγα σάκχαρα, πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα. Η καλλιέργεια των πλευρώτους είναι ευκολότερη από εκείνη του λευκού μανιταριού, διότι η διαδικασία δημιουργίας του απαραίτητου υποστρώματος στο έδαφος είναι απλούστερη και η κατασκευή των θαλάμων καλλιέργειας έχει μικρότερο κόστος. Η καλλιέργεια Shiitake, του πιο ευρέως καλλιεργούμενου φαρμακευτικού μ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Αυτό το εδώδιμο μανιτάρι ήταν γνωστό στην Αρχαία Ελλάδα με την ονομασία «ύδνον». Οι τρούφες αναπτύσσονται μέσα στο έδαφος, σε βάθος 8-15 εκατοστών και «συμβιώνουν» με ρίζες δασικών δέντρων. Η καλλιέργεια τρούφας είναι ιδιόμορφη καθώς απαιτείται η φύτευση κατάλληλων ειδών δέντρων (δρυς, αριά, φουντουκιά, φλαμουριά κ.ά.) «μολυσμένων» με συγκεκριμένο είδος μύκητα. Για την Ελλάδα συστήνεται η καλλιέργεια μαύρης τρούφας, ενώ δεν ενθαρρύνεται η καλλιέργεια της λευκής, η οποία είναι απαιτητική, ελά... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Σπορά σκόρδου Οι εποχές σποράς για το σκόρδο είναι δύο: το φθινόπωρο και το χειμώνα με θερμοκρασίες εδάφους τους 15 – 26 βαθμούς κελσίου. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ξεκινήσουμε τα σκόρδα είναι φυτεύοντας απευθείας στο χώμα σκελίδες σκόρδου. Μία σκελίδα για κάθε φυτό. Ανοίγουμε ένα λακάκι με βάθος 1,5 εκατοστά και τοποθετούμε μέσα τη σκελίδα του σκόρδου. Τοποθετήστε τη σκελίδα με την κορυφή προς τα πάνω (η πλευρά της ρίζας πρέπει να είναι προς τα κάτω).Οι αποστάσεις σποράς πρέπει να είν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το βάλσαμο ή αλλιώς υπέρικο,βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο,βότανο του προδρόμου είναι ένα φυτό με εντυπωσιακές δράσεις. Είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες, στυπτικό, και τονωτικό για την αποκατάσταση του νευρικού συστήματος. Οι χρήσεις του είναι οι εξής: EΠΙΓΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ(βλαστοί και άνθη) Έγχυμα: Χρησιμοποιείστε το για το άγχος, την νευρική ένταση, την ευερεθιστότητα ή τις συναισθηματικές διαταραχές, ιδιαίτερα αν συνδέονται με την εμμηνόπαυση ή με το προεμηνορροϊκό σύνδρομο. Βάμμα: Πάρτε το γ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η βιολογική καλλιέργεια της αμπέλου είναι η μέθοδος καλλιέργειας κατά την οποία, σύμφωνα με κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζονται συγκεκριμένες πρακτικές για την παραγωγή σταφυλιών. Οι πρακτικές αυτές αφορούν την λίπανση και την φυτοπροστασία. Η λίπανση που εφαρμόζεται για την διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους, πρέπει να γίνεται με φυτικά και ζωικά υπολείμματα. Η φυτοπροστασία για την αντιμετώπιση ασθενειών και εντόμων που προσβάλουν τα φυτά της αμπέλου, πρέπει να γίνεται με τη βο... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η υδροπονία (υδροπονική) ΔΕΝ θεωρείται βιολογική μέθοδος καλλιέργειας σε καμία χώρα του κόσμου. Ο κύριος λόγος είναι η προσθήκη χημικών λιπασμάτων στο νερό. Τα λιπάσματα αυτά αποτελούν την τροφή των φυτών και έχουν άμεση επίπτωση στην υφή και τη γεύση των λαχανικών. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Υδροπονία καλείται η καλλιέργεια φυτών απουσία χώματος. Τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό στο οποίο προστίθενται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι ρίζες του φυτού πλέουν μόνο σε νερό ή εναλλακτικά σε περλίτη, βοτσαλάκι ή άλλο μέσο από το οποίο διέρχεται διαρκώς νερό. Πρόκειται, λοιπόν, για υδατοκαλλιέργεια. Υδροπονία, πλεονεκτήματα Η υδροπονία κερδίζει διαρκώς έδαφος. Σαν μέθοδος καλλιέργειας, απαιτεί ως και 90% λιγότερο νερό από τη συμβατική καλλιέργεια. Η τεράστια αυτή οικονομία στο νερ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Στην υδροπονία απαιτείται άριστος έλεγχος της ποιότητας του νερού της καλλιέργειας. Το νερό λιπαίνεται (προστίθενται δηλαδή σ' αυτό τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία ανάλογα με το φυτό). Καθώς περνάει από τα φυτά, οι ρίζες τους απορροφούν τα συστατικά αυτά και το νερό επιστρέφει σε φίλτρα πριν ξεκινήσει πάλι τον κύκλο του προς τα φυτά. Το νερό πρέπει να ελέγχεται διαρκώς ως προς το PH του. Οποιαδήποτε μεταβολή του PH κάτω από το 6,0 ή πάνω από το 7,5 θα οδηγήσει το σύστημα σε αστάθεια αν δε... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ο λάχανο είναι φυτό περισσότερο ανθεκτικό στις χαμηλές παρά στις υψηλές θερμοκρασίες. Η άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 15– με 18 βαθμούς Κελσίου. Παρά το γεγονός ότι αντέχει τόσο σε παγετούς όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου, σε πολλές ποικιλίες διαταράσσεται ο παραγωγικός κύκλος αν επικρατήσουν για μακρά περίοδο θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου ή πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ Η καλλιέργεια μανιταριών σε όλο τον κόσμο ξεπερνά τους 10 εκατ. τόνους ετησίως. Η συνολική αξία του παραγόμενου προϊόντος ανέρχεται σε περίπου 45 δις ευρώ. Η Κίνα είναι μακράν η πρώτη χώρα σε παραγωγή καλύπτοντας το 75% της παγκόσμιας αγοράς μανιταριών (παραγωγή 7,5 εκατ. τόνοι ετησίως). Στην Ευρώπη ηγετικές θέσεις καταλαμβάνουν η Ολλανδία και η Πολωνία. ΠΟΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στην Ελλάδα παρότι το κλίμα ευνοεί την καλλιέργεια μανιταριών, η παρ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μια μονάδα καλλιέργειας μανιταριού πλευρώτους απαιτεί έκταση τουλάχιστον 4-6 στρεμμάτων, με το κόστος της επένδυσης να ξεκινά από τις 240.000 ευρώ. H καλλιέργεια του μανιταριού πλευρώτους (Pleurotus) είναι ευκολότερη συγκρινόμενη με αυτή του λευκού μανιταριού(Agaricus), όπως μας αναφέρει ο δρ Αντώνης Φιλιππούσης, γεωπόνος-μυκητολόγος και προϊστάμενος του εργαστηρίου εδώδιμων μυκήτων του ΕΘΙΑΓΕ, καθώς είναι απλούστερη η διαδικασία παρασκευής του υποστρώματος και χρειάζεται μικρότερη επένδυση ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στις εναλλακτικές γεωργικές καλλιέργειες που θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα σε νέους αγρότες και όχι μόνο, παρουσιάζεται η καλλιέργεια ενός δέντρου, της ροδιάς. Πρόκειται για μια καλλιέργεια με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης καθώς η Ελληνική αγορά εισάγει σήμερα μεγάλες ποσότητες προκείμένου να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Παρότι η χώρα μας από πλευράς κλιματολογικών συν... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Σήμερα η πώληση φαρμακευτικών – αρωματικών φυτών ξεπερνά παγκοσμίως τα 20 δις ευρώ με την Ευρώπη να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές. Ηγετικό ρόλο στην παραγωγή και αξιοποίηση αρωματικών φυτών κατέχουν οι χώρες της Ασίας, ενώ ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία και Γαλλία αποτελούν τους κύριους αγοραστές. Τα μεγαλύτερα κέντρα εμπορίου είναι η Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Αμβούργο. Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά σε χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Ισραήλ που παράγουν και... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Μεγάλα κέρδη αλλά και υψηλές απαιτήσεις Για την καλλιέργεια λευκού μανιταριού(agaricus) το κόστος κατασκευής μιας μονάδας είναι υψηλότερο, ξεκινώντας από τις 450.000 ευρώ, η παραγωγική δυναμικότητα όμως είναι σαφώς μεγαλύτερη. H συγκεκριμένη καλλιέργεια όπως επισημαίνει ο κ. Αντώνης Φιλιππούσης, βασίζεται στην ανάπτυξη του μύκητα σε ένα ειδικά προετοιμασμένο υπόστρωμα που παρασκευάζεται από άχυρο σίτου, γύψο και κοπριά ορνίθων. Η παρασκευή του υποστρώματος είναι μία σύνθετη διαδικασία αερόβ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Το τυπικό κόστος της αγοράς ενός φυτού είναι 0,12-0,2 ευρώ, ενώ εάν το φυτό είναι προερχόμενο από ιστοκαλλιέργεια 0,28-0,35 ευρώ. Με μια τυπική πυκνότητα φύτευσης, περίπου 4.000 φυτών ανά στρέμμα, η δαπάνη για το φυτικό υλικό εγκατάστασης κυμαίνεται από 480 έως 800 ευρώ ανά στρέμμα. Όταν δε προέρχονται από ιστοκαλλιέργεια το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 1.120 - 1.400 ευρώ. Στις πολυετείς καλλιέργειες το κόστος για την απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού βαρύνει κυρίως τον πρώτο χρόνο της καλλιέρ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Συνεχίζοντας την αναφορά στην καλλιέργεια και τις δυνατότητες εισοδήματος που προσφέρουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά εξετάζονται οι καλλιέργειες της ρίγανης, της μέντας και της λεβάντας. Οι συγκεκριμένες καλλιέργειες μπορούν να έχουν και εξαγωγικό χαρακτήρα και να αποφέρουν σημαντικά κέρδη στους παραγωγούς τους. Η απόδοση τους αυξάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην περίπτωση της βιολογικής καλλιέργειας. Η Ελλάδα από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών ευνοεί την καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακε... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Οι αγκινάρες, είναι ένα φυτό που δε θα δυσκολέψει το νέο καλλιεργητή. Οι καρποί της αγκινάρας είναι στην ουσία τα λουλούδια του φυτού. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και είναι πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Βάλτε στον κήπο σας το φυτό που κάποτε μόνον οι ευγενείς είχαν το προνόμιο να γεύονται! Οι αγκινάρες μπορούν να αναπαραχθούν από σπόρους. Οι αγκινάρες θέλουν καλό χώμα, τακτικό πότισμα και λίπανση, καθώς και προστασία από την παγωνιά κατά το χειμώνα. Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Η aloe vera (αλοε βερα ή αλοη βερα), ειναι παχύφυτο με αντοχές, μπορεί να αποφέρει ένα σημαντικό εισόδημα στο παραγωγό που ανάλογα τα στρέμματα καλλιέργειας, μπορεί να κυμανθεί από την απλή ενίσχυση του εισοδήματος μέχρι ένα σταθερό καλό εισόδημα. Η ζήτηση είναι υψηλή και μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, η χρήση της μακροχρόνια και πιθανότατα η ζήτηση θα ανέβει. Υπολογίζεται ότι το 25% των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν παγκοσμίως στα συστατικά τους περιέχουν aloe vera aloe vera (αλ... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Τα σαρκοφάγα απαιτούν ζεστό περιβάλλον με υψηλή υγρασία και άπλετο φως. Δηλαδή όπως ακριβώς το φυσικό τους περιβάλλον. Αντέχουν τον ήπιο χειμώνα και ρίχνουν τα φύλλα τους, αλλά δεν υποφέρουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Χρειάζονται πολύ νερό. Το χώμα τους πρέπει να είναι πάντοτε υγρό. Καλό είναι να έχετε το γλάστρα μέσα σε πιατάκι το όποιο πάντοτε θα έχει νερό. Το χλώριο και το πολύ ασβέστιο που έχει το νερό της βρύσης μπορεί να χαλάσουν το σαρκοφάγα φυτά σας. Δοκιμάστε με νερό αποσταγμένο ή β... Διαβάστε περισσότερα...
Απάντηση:
Ο βασιλικός «ώκιμον το βασιλικόν», Ocimum basilicum , ανήκει στην οικογένεια των Xειλανθών, ονομασία που προέρχεται από την ελληνική λέξη «βασιλεύς». Συγγενεύει με άλλα αρωματικά φυτά όπως το δεντρολίβανο, η ρίγανη, η μαντζουράνα, η μέντα και η φασκομηλιά Θρύλοι και παραδόσεις Κατάγεται απ τροπικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, από όπου και μεταφέρθηκε στις χώρες της Μεσογείου. Η σχέση του με την Ελλάδα είναι παλιά, από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων, όταν τον έφερε, μαζί με άλλα φυτ... Διαβάστε περισσότερα...
Ρώτησε τους 23 online χρήστες!
* Γράψε με λίγες λέξεις, τον τίτλο της ερώτησής σου και πάτα το κουμπί δημιουργίας νέας ερώτησης.
Προαιρετικά, μπορείς να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ερώτησή σου στο παρακάτω πεδίο.
Βρείτε όλες τις απαντήσεις για: